CHP, SAADET ve DEVA Partisi'nden Yargıtay'ın Can Atalay kararına tepki

CHP, Saadet Partisi ve DEVA Partisi genel başkanları, Anayasa Mahkemesi kararlarına karşın TİP milletvekili Can Atalay'ı tahliye etmeyen Yargıtay'a tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada yargılanırken Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay Milletvekili adayı olan avukat Can Atalay, 14 Mayıs 2023'teki genel seçimde vekilliğe seçildi.

Hakkındaki mahkumiyet kararı gerekçe gösterilen Atalay, başvurularına karşın tahliye edilmeyince Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, 25 Ekim 2023 günü oy çokluğuyla Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Fakat yerel mahkeme ve Yargıtay 3. Dairesi kararı uygulamayıp, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Atalay, AYM kararının anayasa göre uygulanması zorunlu olmasına rağmen tahliye edilmeyince tekrar AYM'ye başvurdu. AYM, 21 Aralık'ta bir kez daha hak ihlali kararı verdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararı uygulamayıp, dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bugün aldığı kararla bir kez daha AYM kararına uymadı. 

ÖZGÜR ÖZEL: PARTİ MECLİSİMİZDE MÜCADELE HATTI BELİRLEYECEĞİZ

Karara tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu iş bilmez hükümet, ülkemizi hukukun işlemediği, anayasanın tanınmadığı bir muz cumhuriyetine çevirdi. Yargıtay'ın kararına karşı anayasayı savunmayı ısrarla sürdüreceğiz. Yarın toplanacak Parti Meclisimizde konuyu özel gündem olarak ele alacak ve bundan sonraki mücadele hattımızı belirleyeceğiz" dedi. 

KARAMOLLAOĞLU: ANAYASAL DÜZENİ İLGA ETMEYE YÖNELİK BİR DARBE

Saadet Partisi (SAADET) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da AYM kararlarının bağlayıcı olduğuna dikkat çekti. 

"Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, AYM'nin Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği kararı yok sayması, ülkemizin temel direği olan anayasal düzeni ilga etmeye yönelik bir darbedir" diyen Karamollaoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bizler, 'Her koşulda ve herkes için adalet' diyoruz. Siyasi olarak düşüncelerimiz farklı olsa da, Yargıtay'ın Can Atalay'a karşı kararını tasvip etmiyoruz. Yasalar, kişilere göre şekillenemezler ve herkese karşı eşit olmak zorundadırlar. Hukuku siyasete alet eden siyasiler ve onların kullanışlı aparatı haline gelen hukuk insanları; toplumların ve devletlerin temeli olan adaleti kökünden sarsmakla ülkemizin bekasını tehlikeye atmaktadır. Ölçü, birilerinin keyfi tutumları değil; adaletin kendisidir. Bugün kendilerini ölçü olarak görenler, er veya geç bozdukları kantarla tartılacaklardır."

ALİ BABACAN'DAN İKTİDARA ÇAĞRI

Kararı "skandal" olarak nitelendiren Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, "Türkiye'nin ​hukuk devleti olma vasfını ​yitirmesi, Yargıtay üyelerinin eliyle gerçekleşmektedir. İktidarı bu skandala karşı çıkmaya, sorumluluk almaya davet ediyorum" açıklamasını yaptı. (HABER MERKEZİ)