CHP Meclis gündemine taşıdı: Mahkûmlara kaç doz aşı uygulandı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, şu ana kadar cezaevlerinde 51 mahkûmun Covid-19 nedeniyle vefat ettiğini belirterek, Adalet Bakanı Bozdağ’a mahkûmlara uygulanan aşılamaları sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Covid-19 salgınının ilk tespit edildiği 11 Mart 2020’den bu yana cezaevlerinde 51 mahkûmun korona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren CHP’li İlgezdi, pandemi sürecinde cezaevlerinde yaşanan sorunlar, alınan önlemler ve uygulamalarla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Bakanlığın son açıklamasına göre pandeminin başından beri en az 51 mahkûm Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Yaygın test yapılmadığı için Covid-19 olduğu tespit edilmeyen ölümler ise bu sayıya dâhil değil. Tüm süreç gibi cezaevi verileri de şeffaf değil. Bize gelen çok vahim iddialar var. Sağlıklı mahkûmların, hastalarla birlikte kalmaları nedeniyle hastalığın hızla yayıldığı, ölümlerin arttığı, test yapılmadığı için hastalığın kontrol edilemediği gibi. Önlenebilir ölümlere seyirci kalan idareciler ve bakanlık yetkilileri bu ölümlerin failidir” şeklinde konuştu.

‘CEZAEVLERİNDE İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI UYGULANMIYOR’

Sağlık Bakanlığı’nın 4 Ocak’ta açıkladığı aşı istatistiklerini hatırlatan İlgezdi, birinci doz aşı yaptıranların oranının yüzde 95, ikinci doz aşı yaptıranların oranının ise yüzde 87 olduğunu kaydetti. İlgezdi, yine Bakanlığın açıklamasına atıfta bulunarak, “Cezaevlerinde 3. ve 4. doz aşı halen uygulanmıyor. Bu cezaevindeki insanların yeni varyantlara karşı savunmasız bırakıyor” dedi.

BOZDAĞ’A SORULAR

CHP’li İlgezdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a verdiği önerge ile şu soruların yanıtlanmasını istedi:

* Pandemi süreci boyunca cezaevlerinde düzenli PCR testi yapılmış mıdır? Yapılmamışsa gerekçesi nedir?

* Pandeminin başlangıcından bu yana cezaevlerinde kaç mahkûma Covid-19 tanısı konmuş ve kaçı Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetmiştir? Cezaevlerinde mahkumlara hangi periyotlarda hangi aşılar kaç doz yapılmıştır?

* Basında, karantina koğuşlarında kalan mahkumlara gazete, radyo, TV, kitap gibi ihtiyaçlarının verilmediğine dair yer alan iddialar doğru mudur? Gazete, TV, kitap ve radyo yasakları Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan tedavi ve izolasyon yönetmeliğinde yer almakta mıdır? Bu yasakların Covid-19’la mücadele kapsamında bir önemi var mıdır?

* Farklı cezaevlerinden sevk edilen veya farklı gerekçelerle kuruma kabul edilen tutuklu ve hükümlülerin ilk aşamada karantina koğuşlarında bekletilmeden kalacakları koğuşlara alındığı iddiası doğru mudur?

* Kronik hastalıkları olduğu için risk grubunda yer alan tutuklu ve hükümlüler ile karantina koğuşunda kalması gereken mahkûmların aynı alanlarda tutulduğu iddiaları doğru mudur?

* Cezaevlerinde idari alanların dezenfekte edildiği, mahkumların kullandığı ortak alanlarda bu işlemlerin yapılmadığına dair kamuoyuna yansıyan iddialar doğru mudur?

* Cezaevlerinde anneleriyle kalan çocuklar, annelerinin PCR testlerinin pozitif çıktığı durumlarda anneleriyle mi kalmıştır? Bu nedenle Covid-19’a yakalanan mahpus çocuğu var mıdır? Varsa, hastanelerde tedavi altına alınan ve hayatını kaybeden var mıdır? Bu çocukların yaş gruplarına göre dağılımı nedir?

* Mahkûmlara ne sıklıkla maske temin edilmektedir? Buna bazı mahkûmların erişemediği ve cezaevi içinde para karşılığı temin edebildiği iddiaları doğru mudur? Temizlik malzemelerine ücretsiz erişim için yapılan başvurulara rağmen mahkûmlara dağıtılmadığı iddiaları doğru mudur? Bazı hapishanelerde ise ücretsiz malzemelerin bazı koğuşlara verilirken bazılarına verilmediği iddiaları doğru mudur?

* Hangi ürünlerin hangi koğuşlara hangi durumlar gözetilerek ücretsiz verildiği, talep eden tüm mahkûmlara bu ürünlerin neden verilmeme gerekçesi nedir? Bu iddialar doğruysa kısaca TMM olarak kısalttığınız “Temizlik-maske-mesafe” kuralının cezaevlerinde uygulanmama gerekçesi nedir? İnsanları ölüme mahkûm eden ve “ceza içinde ceza” anlamına gelen bu uygulamayı ısrarla sürdüren personeli ödüllendirmeyi planlıyor musunuz? (DUVAR)