CHP heyeti Bartın’da: Her şeyi kader yapıyor, binlerce işçi öldüğüyle kalıyor

CHP heyeti maden faciasının yaşandığı Bartın’a gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Kader planına inanan insanlarız” sözlerini eleştiren CHP’liler ihmale dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bartın Amasra’da yaşanan maden faciasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Gülizar Biçer Karaca, Gamze Akkuş İlgezdi ve 23 milletvekili bölgede incelemelerde bulunmak üzere Bartın’a gitti.

CHP Bartın İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen CHP heyetinin açıklamanın ardından, yaşamını kaybeden 41 madencinin ailelerine taziye ziyaretinde bulunacağı belirtildi.

‘SON 20 YILDIR TÜRKİYE’DE HEMEN HER YERDE 500’E YAKIN MADEN İŞÇİMİZİ KAYBETTİK’

Madende hayatını kaybedenlere başsağlığı ve yaralılara şifa dileyen CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Cenazelerde yurttaşlarımızın acılarını paylaşmaya çalışıyoruz. Yaşanılan acıyı şehit sayılarıyla ifade etmemiz ise mümkün değil. Bu insanların her biri birer evlat, anne, eş, kardeş” dedi.

Albert Camus’un, “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, insanların nasıl öldüğüne bakın” sözünü hatırlatan Bankoğlu şunları kaydetti:

“Son 20 yıldır Türkiye’de hemen her yerde 500’e yakın maden işçimizi kaybettik. Soma’da 21’inci yüzyılda dünyanın en büyük maden faciasını yaşamış bir ülkeyiz biz. Gelişmiş ülkelere baktığımızda kömür üretimi Türkiye’den fazla olan; mesela, Almanya’da bile biz 50 yıldır böyle bir felaketin yaşandığını görmedik. ‘Ölümler madenlerin fıtratında var’ diyen yetkililere buradan bu fıtratın neden sadece Türkiye’de ve az gelişmiş ülkelerde olduğunu sormak istiyoruz. Bu ülkede insan hayatı neden bu kadar değersizleştirildi? Madenci kardeşlerimiz ekmek için madene, yerin yüzlerce metre altına giriyorlar ve dünyanın en zor işini yapıyorlar. Buna rağmen Amerika’da bir maden işçisi yılda yaklaşık 50 bin dolar alırken ve yaşarken bizim madencimiz 7 bin 100 dolara ölüme gidiyor.”

‘İHMALLERİN VE YANLIŞLARIN OLDUĞUNA DAİR CİDDİ İDDİALAR VAR’

“Amasra’da yaşanan patlamanın arkasında bazı ihmallerin ve yanlışların olduğuna dair ciddi iddialar var. Bunların konuşulması, araştırılması gerekiyor. Bunlara ilişkin sorumluların tek tek hesap vermesi gerekiyor. Yaşanan facianın üzerinden üç koca gün geçti trafo diye başlayan patlama nedeni grizu patlamasına dönüştü. Ama bu grizu patlamasının nedenine ilişkin resmi makamlarca yapılmış hala herhangi bir açıklama bulunmuyor.”

‘ELİNİZİ NEREYE ATSANIZ İHMAL VAR, VURDUMDUYMAZLIK VAR’

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu’dan sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kader planına inanan insanlarız” sözlerini eleştirerek şunları söyledi:

“Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait müessesede grizu patlaması nedeniyle yaşanan maden faciası hepimizi yasa boğdu. 41 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. İstanbul’da ve Bartın’da tedavi altında olan madencilerimiz var. Temennimiz, ümidimiz daha büyük acıların yaşanmaması, vefat sayılarının daha da yükselmemesi. Öncelikle hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Günlerdir konuşuyoruz, Sayıştay raporu ortada. Uyarılar ortada, işçilerin kaza olmadan önce söyledikleri ortada. Sayıştay raporunda; Grizu gaz risklerinin yanı sıra, işçi sayısının tehlikeli boyutta azaltılmış olduğu, yer altı haberleşme sisteminin uzun süre kesildiği, 24 saat takip gerektiren tehlikeli gaz ölçümü sisteminin iyi işlemediği de yazıyor. Elinizi nereye atsanız ihmal var, vurdumduymazlık var.”

AKP HÜKÜMETLERİ DÖNEMİNDE MADENLERDEKİ İŞ CİNAYETLERİ SAYISI BİN 989

Amasra’da, Soma’nın ardından en büyük maden faciasının yaşandığını belirten CHP’li Ağbaba, “Maden sektöründe yaşananlar bir kader değil sürekli bir cinayet ve katliam haline dönüşmüştür” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin rakamlarına göre 2022’nin yılının ilk 9 ayında madencilik işkolunda meydana gelen kazalarda, 53 madenci yaşamını yitirdi. 13 Mayıs 2014’te Soma ne kadar güvenli ise, 14 Ekim’de Amasra ne kadar güvenli ise şu an Türkiye’deki tüm madenler de o kadar güvenli. Bir arpa boyu yol alınamamıştır. Türkiye’de hala 3 vardiya halinde madenciler ölüme inmektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre AKP hükümetleri döneminde madenlerdeki iş cinayetleri bin 989. Maden ve madencilik sektöründe 2021 yılın devletin resmi kayıtlarına geçen toplam 16 bin 995 iş kazası yaşanmıştır. SGK verilerine göre 2021 yılında Türkiye’de her gün maden sektöründe 47 adet iş kazası gerçekleşmiştir. “

‘MADEN FACİASINDA ÖLEN İŞÇİLERİMİZ ‘KADER MAHKÛMU’ DEĞİL, İHMAL MERHUMUDUR’

“Bu maden faciasının ardından kamuoyunda çok dile getirilmeyen üç husus var. Birincisi “kader söylemiyle” başlayan din istismarı. İkincisi Liyakatsizlik. Üçüncüsü Özelleştirme. Her şeyi kadere bağlayınca suçlu Allah oluyor. Bunların hiçbir sorumluluğu kalmıyor” ifadelerini kullanan Ağbaba açıklamalarını şöyle sürdürdü:

KADER JABONYA’DA NİYE İŞLEMİYOR?: Kader bizimle benzer miktarda üretim yapan Japonya’da niye işlemiyor? Almanya’da, Amerika’da, Fransa’da niye “kader planı” devreye girmiyor? Hatırlayın, Süleyman Soylu hakkında birçok iddialar ortaya çıktıktan sonra ne demişti: “Bize Yaptıran Allah'tır” Kader diye insanları kandırıyorlar. Kadere bu kadar inanıyorsan niye üç bin kişilik koruma ordusuyla geziyorsun? Bu kader planı niye hep yoksulda, garibanda, emekçide devreye giriyor da, millet açken sen Saray’da lüks içinde yaşarken, makam arabalarıyla vergileri çarçur ederken devreye girmiyor? Maden faciasında ölen işçilerimiz “kader mahkûmu” değil, ihmalkarlık mağdurudur, ihmal merhumudur.

GÖZ GÖRE GÖRE GELEN İŞ CİNAYETLERİNİN HESABINI SORACAĞIZ: Bu facianın bir diğer sonucu özelleştirme! TTK’nın görev alanını çok ciddi bir şekilde daralttılar. Bu daraltılan bölgelerin de TTK’nın elinden alınarak rödovans, yani başka işletmelere tahsis edileceği gündemdeydi. Bakan maden ocağını günler öncesinden ziyaret ediyor. Sayıştay Enerji Grubu Başkanı ziyaret ediyor. O maden ocağı devlete ait ama yanı başında özel işletmeler mevcut. Eğer patlama olmasaydı, belki de iş güvenliğini “maliyet unsuru” olarak gösterip, kendi, yandaş bürokratlarıyla özelleştirmeyi gündeme getireceklerdi. Amaç her zamanki gibi yandaşı beslemek ve kamuyu tasfiye etmek! Biz, CHP olarak, Soma’nın da, Bartın’ın da, göz göre göre gelen iş cinayetlerinin hesabını soracağız. Suçu kadere atanlar, ne kadar ihmalleri varsa hepsinin hesabını verecekler.

CHP HEYETİ KİMLERDEN OLUŞTU?

CHP heyetinde Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Gamze Akkuş İlgezdi ve Gülizar Biçer Karaca’yla birlikte Milletvekilleri Aysu Bankoğlu, Burcu Köksal, Levent Gök, Gamze Taşcıer, Hüseyin Yıldız, Uğur Bayraktutan, Özkan Yalım, Tufan Köse, Utku Çakırözer, Sibel Özdemir, Bedri Serter, Sevda Erdan Kılıç, Necati Tığlı, Mehmet Göker, Müzeyyen Şevkin, Jale Nur Süllü, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Ali Haydar Hakverdi, Hasan Baltacı, Ali Şeker de yer aldı.

Etiketler chp bartın