CHP Bursa'dan Can Atalay açıklaması: Anayasa askıya alındı

CHP Bursa, yargının Can Atalay kararıyla ilgili açıklama yaptı: "Bu, anayasanın askıya alındığının ve hiçbirimizin güvende olmadığının kanıtıdır."

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Yıldırım İlçe Başkanlığı, Bursa Adalet Sarayı önünde saat 13.00'de Yargıtay'ın Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını tanımamasına ilişkin basın açıklamasında bulundu.

CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün, Yargıtay'a hukuku ve anayasal düzeni hatırlatmak zorunda olduğunu belirterek, "Yargıtay'ın, Hatay Milletvekili Can Atalay için verilen hak ihlali kararını tanımaması, açık bir şekilde, anayasal düzeni ortadan kaldırma girişimidir" diye konuştu.

'GÜÇLER AYRILIĞININ ORTADAN KALKTIĞININ KANITIDIR'

Anayasanın 153'üncü maddesinde "Anayasa Mahkemesi'nin kararları kesindir. Kararları; yasama, yürütme, yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar" ifadelerini hatırlatan Gün, Yargıtay'ın Meclis'e emir verdiğini ve halkın egemenliğini hiçe saydığını savundu.

Gün, sadece bir milletvekilinin hakkının yenmesi olmadığını söyleyerek, "Bu karar, anayasanın askıya alındığının ve hiçbirimizin güvende olmadığının kanıtıdır. Hedef gösterilen herkesin hapishanelere mahkum olabileceğinin kanıtıdır. Türkiye’de güçler ayrılığının tamamen ortadan kalktığının kanıtıdır. Yargıyı en başından beri kendisine ayak bağı olarak gören siyasi iktidar, artık, 'istediğimizi yaparız, kimse bize bir şey diyemez' aşamasına gelmiştir" ifadelerini kullandı.

'HİÇ KİMSE HALKIN EGEMENLİĞİNE KELEPÇE VURAMAZ'

Türkiye’de adaletin “Yüksek mahkemeler arasında hiyerarşi yoktur” diyen bir bakana teslim edildiğini söyleyen Gün, iktidarın bu kararla korku iklimini güçlendirmeye çalıştığını belirtti. Bursalıları dayanışmaya davet eden Gün, "Hiç kimse halkın iradesinden güçlü değildir. Hiç kimse halkın egemenliğine ve hukukun üstünlüğüne kelepçe vuramaz" dedi.

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ise "Bu bir yargı krizidir. Bu ülkeyi buraya getirenler kendilerini sorgulamalıdır. Bir ülkede adalet bitmişse o ülkede insan hakları, sevgi, barış yoktur demektir. İnadına sevgiyi, barışı savunacağız. Cumhuriyet Halk Partisi, yapılan haksızlıkların karşısında duracaktır. CHP, bundan sonra her haksızlığa karşı meydanlarda olacaktır" diye konuştu.