CHP 80 kentte adayını açıkladı, 303 seçim bölgesi için Özel’e yetki verildi

CHP kaynaklarına göre DEM Parti ile İstanbul özelinde süren görüşmeler tıkanmış olsa da müzakere kapıları hala açık. CHP'nin İstanbul amacı ise 14 ilçenin üzerine 6 ilçe daha eklemek.

Fotoğraf: CHP
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 31 Mart yerel seçimleri için adaylarının büyük çoğunluğunu açıkladı. Aday belirleme gündemli altıncı ve son Parti Meclisi toplantısını dün gerçekleştiren CHP'de başta İstanbul ilçeleri olmak üzere pek çok kritik seçim çevresinde adaylar netleşti.

CHP PM’nin son toplantısında 3’ü büyükşehir, 4’ü il, 100’ü ilçe ve 18’i belde olmak üzere 125 yerleşim yerinde daha belediye başkan adayları ilan edildi. Böylece CHP yönetimi, öncesinde ilan edilmiş İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ve Ankara’da Mansur Yavaş’ın adaylıklarıyla birlikte 29’u büyükşehir, 51’i il, 801 ilçe ve 211’i belde, toplam 1090 seçim çevresinde yarışacak isimlere karar verdi. Aralarında Urfa’nın olduğu 303 seçim çevresinin adayı ise henüz açıklanmadı.

PM'DEN ÖZGÜR ÖZEL'E YETKİ

Aday belirleme sürecini tamamlayan CHP PM, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de olası aksaklık, itiraz, hastalık, vefat gibi durumlarda yeni aday ataması için genel başkana yetki verdi. CHP kaynakları bu yetkinin henüz açıklanmayan 303 seçim çevresini ve Hatay'ı da kapsadığını kaydetti.

'HATAY'IN DEĞİŞME İHTİMALİ DÜŞÜK'

Toplantı öncesi en çok merak edilen konu 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde protesto edilen Hatay adayı Lütfü Savaş'ın geri çekilip çekilmeyeceğiydi. CHP PM toplantısında Hatay'ın durumu da ele alındı. Bazı PM üyelerinin Hatay'da aday belirlenme sürecine ilişkin eleştirilerini ilettiği toplantıda CHP Genel Başkanı Özel, Hatay anketlerinde Savaş'ın önde çıktığını hatırlattı. Özel, Hatay için güçlü ve kazanabilecek bir adayın öne çıkması halinde Hatay'daki durumun yeniden değerlendirileceğini ifade etti.

Hatay'da bir aday değişikliğinin düşük bir ihtimal olduğunu belirten parti kaynakları, son güne kadar bu konuda gelecek tüm önerilerin değerlendirileceğini ancak mevcut tabloda kazanmaya en yakın adayın Lütfü Savaş olduğunu ifade etti.

İSTANBUL'DA BÜYÜK YENİLENME: 14 CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANININ 9’U DEĞİŞTİ

CHP'nin aday belirleme gündemli son PM toplantısında masadaki önemli kentlerden biri de İstanbul'du. Daha önce 28 ilçesinin adayı açıklanan İstanbul'un, CHP'nin güçlü olduğu ilçelerinin de aralarında bulunduğu 11 ilçesinin adayı son PM'de netleşti.

CHP, İstanbul'da 2019'da kazandığı 14 ilçenin 9'unun belediye başkanını yeniden aday göstermedi. Mevcut belediye başkanlarından sadece Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel'i yeniden aday gösterdi.

İSTANBUL'DA 4 KADIN ADAY, İKİSİ 'KALE' İLÇELERDE

İstanbul ilçelerinin hiçbirinde kadın belediye başkanı bulunmayan CHP, “CHP'nin kalesi” olarak tanımlanan iki ilçeden iki kadını aday gösterdi. Maltepe'de Esin Köymen, Bakırköy'de de Ayşegül Ovalıoğlu CHP'nin adayı oldu. CHP'nin 2019 seçimlerinde az farkla kaybettiği Üsküdar'da da Sinem Dedetaş aday gösterildi. CHP'nin İstanbul'daki bir diğer kadın adayı da Bahçelievler’de Emine Gülizar Emecan oldu.

ESENYURT'DA GÜÇLÜ CHP ADAYI

Parti Meclisi'nde adayı merak edilen ilçelerden biri de Esenyurt'tu. DEM Parti'nin güçlü olduğu bu ilçede iş birliği sağlamak için yapılan görüşmeler CHP PM'nin devam ettiği saatlerde, son ana kadar sürdü. DEM Parti'nin Esenyurt için önerdiği isimler CHP heyeti tarafından kabul görmeyince DEM Parti heyeti görüşmelerden çekildi. Bunun üzerine CHP eski Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen'i Esenyurt Belediye Başkan adayı olarak gösterdi.

'DEM İLE ESENYURT UZLAŞISI İÇİN MÜZAKERE KAPILARI AÇIK, GÖKMEN İSMİNDE UZLAŞI SAĞLANABİLİR'

CHP kaynakları, DEM Parti ile İstanbul özelinde süren görüşmeler tıkanmış olsa da müzakere kapılarının hala açık olduğunu ifade etti. Ali Gökmen'in Esenyurt'un dokusuna çok uygun bir siyasetçi olduğunu ve DEM seçmeninin rahatlıkla oy verebileceği bir profil olduğunu belirten CHP yöneticileri, DEM Parti ile Gökmen isminde uzlaşı sağlanabileceğini söyledi.

CHP'NİN İSTANBUL HEDEFİ: 6 YENİ İLÇE

CHP'nin İstanbul'daki hedefinin belediye meclis üyeliklerinde çoğunluğu yakalamak ve yönetimde oldukları 14 ilçenin üzerine 6 ilçe daha eklemek olduğunu belirten parti kaynakları, bu ilçeleri şöyle sıraladı: Üsküdar, Tuzla, Eyüpsultan, Sancaktepe, Silivri ve Çatalca.

CHP URFA'DA ADAY ÇIKARMADI: HEDEF AK PARTİ'YE KAYBETTİRMEK

CHP, 81 ilin 80'inde aday çıkarırken Urfa adayı açıklanmadı. Urfa konusunda birden fazla parti ile pek çok görüşme yürütüldüğünü belirten parti kaynakları, Urfa'daki dengelerin hassas olduğunu ve bunu gözettiklerini söyledi. Urfa'da Yeniden Refah'ın adayının çok güçlü olduğunu, DEM Parti'nin de azımsanamayacak bir oy potansiyeli olduğunu hatırlatan CHP'li kurmaylar, aday çıkarmamanın stratejik bir karar olduğunu ve AK Parti'nin kaybetmesini sağlayacak bir tercih yapacaklarını anlattı.

4 MİLLETVEKİLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI

CHP'nin 4 milletvekili 31 Mart yerel seçimleri için belediye başkan adayı olarak belirlendi. Grup Başkanvekili Burcu Köksal Afyon, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Malatya, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere Adıyaman, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı Kastamonu Belediye Başkan adayı olarak belirlendi. Bu kentlerde CHP'nin iddiasının düşük olduğunu belirten parti kaynakları, hedefin bu kentlerde CHP'nin oyunu yükseltmek olduğunu söyledi.