ÇHD'den suç duyurusu: İki bakanın tutuklanması talep edildi

ÇHD, Zonguldak'taki maden ocağı göçüğüyle ilgili suç duyurusunda bulunarak, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ve diğer sorumluların tutuklanmasını talep etti.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki maden ocağında 1 madencinin hayatını kaybettiği, 7 madencinin yaralandığı göçükle ilgili suç duyurusunda bulundu.

ÇHD'li avukatlar, sorumlular hakkında 'olası kastla insan öldürme, kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlamalarını yöneltti. Suç duyurusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkililerinin tutuklanmaları talep edildi.



SAYIŞTAY UYARMIŞ

Suç duyurusunda, göçüğün yaşandığı Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessesesi hakkında Sayıştay'ın hazırladığı 2017 ve 2019 tarihli raporlara da atıf yapıldı. Sayıştay'ın 2017 raporunda şu ifadeler yer alıyor:

“Ayak çalışma boyu oranının %100 seviyesinin altında olması, diğer bir ifade ile ayak boyunca arında günde 1 have (1,20 metre) öteleme, ilerleme yapılamaması, ayak içindeki tavan basınçlarının kazılamayan bölümler üzerinde yoğunlaşmasına, ayak arkasının düzgün bir hat halinde kırılamaması ve tavan tahkimatına gelen yük dengesinin bozulması gibi yeraltı kömür madenciliğinde arzulanmayan durumlara neden olmakta, göçük, arın akması, arın kayması sonucu iş kazalarına, can kaybı ve yaralanmalara yol açmaktadır. Müessesede 2015 yılında ayaklarda göçük nedeniyle meydana gelen iki kazada iki pano ayak üretim işçisinin hayatını kaybetmiş olması, bu açıdan tüm ilgililerce öncelikle dikkate alınmalıdır.”

2019 yılındaki Sayıştay raporunda ise, maden ocağına ilişkin şu tespitler yer alıyor:

"İş güvenliğini tehdit edecek boyutlara gelen, üretimde ciddi anlamda aksamalara yol açan, kazı, hazırlık, elektro-mekanik vb ana üretim ve üretime yardımcı işçi sayılarında yaşanan sıkıntıların giderilmesini teminen, kurumun norm kadro çalışması değerlendirme sürecinde en azından aylık geçici sanat değişikliği sayısında nitelikli işçi temin edilmesi hususunda Genel Müdürlük nezdinde girişimde bulunulması önerilir.”

Suç duyurusunda, şüphelilerin maden sahasına girmesinin yasaklanarak delil karartmalarının önüne geçilmesi de talep edildi.