Cezaevinden çıkan Emin Soyal: 'Ellerim kelepçeden morardı'

Cezaevinden tahliye edilen Emin Soyal, yaşadıklarını anlattı. Soyal, “Ellerim kelepçeden morarmıştı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 78 yaşındaki Mela Emin Soyal, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 19 Ekim'de Şirnak'ın İdil ilçesine bağlı Ereban beldesindeki evine yapılan baskınla gözaltına alındı "Örgüte yardım etmek" ile suçlanan. Soyal, görme ve işitme sorunları kalp yetmezliği, KOAH gibi hastalıkları olmasına rağmen 23 Ekim'de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı ve Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Soyal'ın Cizre Devlet Hastanesi’nde 1 Mart tarihinde düzenlenmiş yüzde 91 oranında engelli raporu bulunmasına rağmen tutuklanması kamuoyunda tepkilere neden oldu. Avukatlarının tutuklanmasına yaptığı itiraz üzerine Soyal ancak 6 Kasım'da mahkemece cezaevinden serbest bırakıldı. 

20 günlük tutukluluk sürecini anlatan Mela Emin Soyal, cezaevinde kaldığı süreçte rahatsızlıklarından ötürü ihtiyaçlarını arkadaşlarının karşıladığını dile getirdi. 

‘KELEPÇEDEN ELLERİM MORARMIŞTI'

Soyal, gözaltına alınması sırasında yaşadıklarını ve içeride geçirdiği günleri şöyle anlattı: “Cezaevinin iyi bir tarafı yok. İnsan o dört duvar arasında bir şey yapamıyor. Eve baskın yapıp beni aldıklarında kelepçelediler ve Siirt'e kadar ellerim kelepçeliydi. Ellerim morarmıştı. Ama bu durum onlar için sorun değildi. Bundan dolayı çok zordu. Mide, kalp, nefes rahatsızlıklarımın yanında kanımda iltihaplanma var. Raporum da vardı ama ona rağmen tutuklandım. Benim gibi bir insanın tutuklanması onlar için hiçbir şey ifade etmiyordu. Cezaevi sadece benim gibiler değil, herkes için zahmetli bir yer. İnsan onların elinde esir olarak yaşıyor. Ne isterlerse onu yapıyorlar. Bize yemek veriyorlardı ama kötüydü. Kötü olmasına rağmen yiyorduk, yemezsek aç kalırdık. O yüzden yemek zorundaydık.”  

Hastaneye kontrole eli kelepçeli götürüldüğünü söyleyen Soyal, “Hastaneye götürülmem için yanımdaki arkadaşlarım dilekçe yazıyorlardı. Sağlığım iyi olmadığı için verilen dilekçeler de hemen kabul ediliyordu. Bu 20 günlük süreçte beni üç defa hastaneye götürdüler"  diye belirtti. 

‘KÜRT OLDUĞUM İÇİN PİŞMAN MI OLACAĞIM?’

Soyal, yaşadığı tüm zorluklara rağmen cezaevinden çıktığı için bir tarafının buruk olduğunu da ifade etti. Soyal, "Tutuklandığım zaman üzülmedim. Bu yaşımdan sonra Kürt olduğum için pişman mı olacağım? Kürt olduğum için pişman değilim. Cezaevinden çıktığımda içim buruk çıktım. Çünkü arkadaşlarımı arkamda bırakıp çıktım. Ben çıktım ama onlar kaldılar. Şimdiden onları çok özledim. Bu zulümdür, bundan daha büyük bir zulüm var mı?” dedi.  

Devletin Kürtler olarak kendilerine bir hiçmişiz gibi baktığını ifade eden Soyal, “Hasta olan ve ayağa kalkmakta bile güçlük çeken, kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayan birini bile çok rahat tutuklayıp cezaevine atabiliyorlar. Yine bazı tutuklular cezası bitmelerine rağmen bırakılmıyorlar, ‘pişmanız deyin' diyorlar. Bu insanlar neden pişman olacaklar? Kürt oldukları için mi pişman olsunlar? Bu yaşımızdan sonra pişman mı olacağız? Tek talebim bütün tutukluların bir an önce bırakması. Onlar için yüreğim yanıyor. Zulüm görüyorlar, çok zor şartlarda yaşıyorlar, bıraksınlar istiyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)