Cezaevinde ölen Rus muhalif Aleksey Navalni için Moskova'da cenaze töreni

Aldığı hapis cezalarının infazı için tutulduğu ceza kolonisinde hayatını kaybeden Navalni'nin cenazesi, Borisovskoye Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tutulduğu ceza kolonisinde 16 Şubat Cuma günü şüpheli biçimde hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalni için bugün başkent Moskova’da cenaze töreni yapıldı. Navalni'nin naaşının morgdan alınarak kiliseye götürüldüğü, arından Moskova'daki Borisovskoye Mezarlığı'na getirildiği belirtildi. Maryino'daki kilisenin etrafında çok sayıda polis yer alırken, cenaze törenine az sayıda kişinin katılmasına izin verildi. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Moskova'nın güneydoğusundaki kilisede polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Onlarca polis aracının geldiği kilisenin çevresi polis tarafından ablukaya alındı. Navalni'nin destekçilerine göre, 47 yaşında hayatını kaybeden Rus muhalifin cenaze töreni için 1000'i aşkın kişi kiliseye geldi. 

'YALNIZ OLMADIKLARINI GÖSTERMEK İÇİN BURADAYIM'

Ellerinde çiçekler bulunan kişiler, bugün erken saatlerde cenazenin düzenleneceği bölgeye geldi. Elinde çiçeklerle birlikte 'Soothe My Sorrows' kilisesine gelen kişiler arasında ABD'nin Rusya Büyükelçisi Lynne Tracy de yer aldı. Dışarıda toplanan kalabalıktan bir erkek, "Hepimiz burada birlikteyiz. Hiç kimse korkmuyor. Ben ailesine destek olmak ve yalnız olmadıklarını göstermek için buradayım" diye konuştu. 

ABD'nin Rusya Büyükelçisi Lynne Tracy.

Elinde kırmızı çiçekler olan 73 yaşındaki başka bir erkek ise Navalni'nin ölümünü 'kişisel bir kayıp' olarak hissettiğini, korkusuzluğu ve açık konuşması sebebiyle kendisine hayranlık duyduğunu anlattı. Sırada bekleyen bir kadın Aleksey Navalni'nin bir 'kahraman' olduğunu belirtirken, genç bir erkek Navalni'nin bir 'direniş sembolü' olduğunu söyledi. 

Navalni'nin cenaze töreninin yerel saatle 14.00 sıralarında başlaması beklenirken, Navalni'ye yakın isimlerden Ivan Zhdanov, Navalni'nin cansız bedeninin toprağa verileceği Borisovskoye Mezarlığı'na getirildiğini bildirdi. Zhdanov, daha sonra X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, Navalni'nin naaşının toprağa verildiğini duyurdu. Navalni'nin Rusya dışında yaşayan destekçileri, cenaze törenine katılamayan kişilerden bugün saat 19.00'da kendi yaşadıkları kasabaların belli başlı sembol mekanlarına gitmelerini istedi. Kremlin ise izinsiz düzenlenecek etkinliklerin 'yasaları ihlal edeceğini' savundu. 

Ne olmuştu?

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri, Navalni'nin cezaevinde hayatını kaybettiğini ve ölüm nedeninin araştırılacağını 16 Şubat'ta bildirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Federal Cezaevi Hizmetleri'nin belirli kurallar çerçevesinde Navalni'nin ölümünün nedenlerini araştırdığını ve bunun için herhangi bir talimata gerek olmadığını ifade ederek, "Doktorlar gerekli araştırmaları yapacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Kremlin'e muhalif Aleksey Navalni, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021'de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanmıştı. Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri'nin talebi üzerine 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalnıy aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalni'yi geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalni'yi 'aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak'tan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)