Cezaevinde öldürülen mahkumun ablası: 5 çocuk babasız kaldı

Hatay Yayladağı Cezaevi'nde çıktığı iddia edilen isyanda öldürülen Talip Alan'ın ablası Zeliha Kızılkaya, kardeşinin isyanla bir ilgisi olmadığı bilgisini aktardı: "İnsan öldürmek bu kadar kolay mı?"

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerin ardından Hatay'a bağlı Yayladağı Cezaevi'nde isyan çıktığı iddiasıyla öldürülen Talip Alan'ın otopsi raporu ortaya çıktı. Otopsi tutanağında Alan'ın ateşli silahla öldürüldüğü yer alıyor. Alan'ın hastanede çekilen görüntülerine göre ise kalbinden vurulduğu görüldü ve vücudunun çeşitli bölgelerinde darp izlerine rastlandı. Alan'ın ablası Zeliha Kızılkaya, kardeşinin cezaevindeki bir arkadaşından gelen "Talip isyana karışmamıştı" telefonuna dikkat çekerek yaşananlara tepki gösterdi; ölümün aydınlatılmasını istedi. 

BİR YETKİLİ: CENAZENİZİ ADANA'DAN ALIN

Hatay'da yaşayan Alan'ın ablası Zeliha Kızılkaya, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin sabahında kardeşiyle telefonla görüştüklerini söyledi. Kızılkaya, "Bizi arayarak, 'Nasılsınız? Çocuklarım nasıl?" diye sordu. Herhangi bir sorun yoktu, kendisi de gayet iyiydi. Gece saatlerinde de eşini arayarak çocuklarının sağlık durumunu sordu. Bu son araması oldu. Bu aramadan 4 gün sonra bir kişi, Muş Cezaevi'nden aradığını söyleyerek, 'Gidin kardeşinizin cenazesini Adana'dan alın' dedi. Bu cümleyi duyduktan sonra şok olduk. Yalan olduğunu düşündük. Bize verdikleri hastanenin adresine gittik ve kardeşimin cansız bedenini gördük" ifadelerini kullandı. 

'MERMİ İZİ, KABURGALARI KIRIK, KELEPÇE İZİ...'

Kızılkaya, morgda gördüğü kardeşi için şunları söyledi: "Kalbinin tam üstünde bir mermi girişi vardı. Kaburgaları kırıktı. Gözlerinin altı mordu. Ellerinde kelepçe izleri görülüyordu."

Kızılkaya, olaydan birkaç gün sonra evlerine bir kadının geldiğini aktardı. Bu kişinin kardeşinin cezaevinde bulunan arkadaşının eşi olduğunu söyleyen Kızılkaya şöyle devam etti: "Kardeşimin cezaevindeki arkadaşı, eşini arayarak, 'Talip'i hiçbir şey yapmadığı halde vurdular. Onların kaldığı koğuşta isyan çıkmamıştı. Ailesine haber verin...' demiş. Kardeşimi kim öldürdüyse hukuk önünde hesap vermeli. Bu olayın peşini bırakmayacağız. 5 çocuğu babasız bıraktılar. İnsan öldürmek bu kadar kolay mı?"

BEKİR BOZDAĞ'A SORULAR

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a yaşananları sordu. Gergerlioğlu'nun Bozdağ'a sorduğu sorular şöyle: 

- Talip Alan isimli yurttaşın ölüm nedeni nedir?

- Talip Alan isimli yurttaşın ölümü ile ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?

- Talip Alan isimli yurttaşın ölüm emrini veren kim ya da kimlerdir?

- Talip Alan isimli yurttaşın vurulma gerekçesi nedir?

- Talip Alan isimli yurttaş öldürülmeden etkisiz hale getirilmesi mümkün müydü?

- Talip Alan isimli yurttaşın ölümü ile ilgili kamera kayıtları incelenmiş midir?

- Son 5 yılda cezaevinde hayatını kaybeden mahpus sayısı kaçtır?

- Cezaevlerine güveni sarsan bu ve benzeri olayların tekrarlanmaması güvenin tekrar tesisi için hükümetinizin alacağı önlemler nelerdir?

Ön otopsi raporu

Alan'la ilgili ön otopsi raporunda şu ifadeler yer aldı: "Ateşli silahla yaralanmasına bağlı kot kırığı, iç organ yaralanması ve hemotoraks (akciğer zarında kan birikmesi) sonucu öldüğü..."

Ne olmuştu?

Hatay T Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu'nda deprem felaketinden bir gün sonra adli hükümlü ve tutukluların bulunduğu "her 2 blokta kalan mahkumların toplu şekilde koğuşları yakarak isyan girişiminde bulundukları" iddia edildi. Cezaevi savcısı ve müdürünün talebi ile Yayladağı Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığı emrinde görevli personeller cezaevine gönderildi. Firar edecekleri iddia edilen mahpuslar dış kapı eşiğinde engellendiler. Bu arbedede yaralanan 12 kişi Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Sevk edilen tutuklulardan 3 kişi hayatını kaybetmişti.