Cezaevinde mektubu engellenen hükümlü için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, Kırıkkale'de cezaevindeki bir hükümlünün kızlarına yazdığı mektubun gönderilmemesi, avukatına yazdığı mektubun ise açılması nedeniyle hak ihlali kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kırıkkale T Tipi Kapalı Cezaevi'nde yatmakta olan hükümlünün kızlarına ve avukatına gönderdiği mektuplara ilişkin cezaevi yönetiminin engellemesi Anayasa Mahkemesi tarafından hak ihlali olarak değerlendirildi. 

Keskin T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda barındırılan başvurucu kızlarına ve avukatına mektup göndermek istedi. Mektup Okuma Komisyonu hükümlünün kızlarına yazdığı mektubu sakıncalı gördü ve Disiplin Kuruluna gönderdi. Kurul, mektuptaki günlük yaşama ilişkin kinayeli ve eleştirel ifadeleri sakıncalı bularak mektubu göndermedi. 

Avukata gönderilen mektup ise cezaevi yönetimi tarafından okunmaması gerektiği halde açılıp okunduktan sonra avukata gönderildi. Hükümlünün yerel mahkemeye açtığı dava da reddedildi. 

Anayasa Mahkemesi, konuyla ilişkin kararında haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar vererek yerel mahkemedeki davanın yeniden görülmesine ve hükümlüye 4.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.