Cezaevi hakkında suç duyurusu: Vakaları 'başarılıyız' diye gizlediler

Avukat Sümeyra Bulduk, Bakırköy Cezaevi hakkında suç duyurusunda bulundu. Bulduk, "Salgınla başarılı mücadele edildiği izlenimi verebilmek adına pozitif vakaları gizliyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakırköy Cezaevi'nde bir koğuşun tamamının korona virüse yakalanması mahkemelik oldu. Cezaevi'ndeki Fatma Saadet Yılmazer'in avukatı Sümeyra Bulduk, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ve mahpusların sağlığa erişim haklarını hatırlatarak cezaevi yönetimi hakkında görevini kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulundu. Bulduk, mahpusların korona virüsü belirtilerinin devam ettiğini söyleyerek B4 koğuşunun tamamına PCR testi ve antikor testi yapılmasını talep etti.

YÜKSEK ATEŞ, HASTALIK BELİRTİLERİ DEVAM EDİYOR

Bakırköy Cezaevi B4 koğuşunda kalan mahpuslar geçtiğimiz hafta aileleri ve avukatları aracılığıyla gönderdiği mesajda yataktan dahi kalkamadıklarını, yüksek ateşleri olmalarına rağmen test yapılmadığını ve sağlığa erişim haklarının ihlal edildiğini anlattı. Olayın duyurulmasının ardından avukat Sümeyra Bulduk, cezaevine gitti ve sorunları kamuoyuyla paylaşarak mahpusların seslerine kulak verilmesi çağrısında bulundu. Ancak aradan geçen bir haftaya rağmen mahpuslara ne PCR testi yapıldı ne de konuyla ilgili cezaevi yönetiminden bir açıklama geldi.

'MAHPUSLAR DEVLETİN EMANETİNDE'

Sümeyra Bulduk, konuyla ilgili savcılığa yaptığı suç duyurusunda mahpusların devletin emaneti olduğunu söyledi. Bulduk yaptığı suç duyurusunda şunları söyledi: “Müvekkilin ve diğer mahkumların tüm belirtileri Covid 19 belirtisi olmasına rağmen kurum doktoru hiç kimseyi muayene etmemiş, muayene etmediği müvekkile ve diğerlerine üst solunum yolu tanısı koymuştur. Müvekkilin yaşam hakkının tehlikeye atılması sağlık hakkından yararlandırılmaması kurum doktoru, hemşiresi ve idarenin sorumluluğundadır.”

'DIŞARDAN GELEN DOKTOR TEST İSTEDİ AMA...'

Bulduk geçtiğimiz hafta mahpuslarla yaptığı görüşmelerin detaylarını da anlattı. Bu görüşmeden çıkan sonuçları suç duyurusuna ekleyen Bulduk dikkat çeken bir tespite de yer verdi: “Cezaevine her hafta çarşamba günü dahiliye doktoru gelmekte. 05.05.2021'de tüm koğuş muayene için dilekçe yazmış ancak bir kişi çıkartılmıştır. Muayeneye çıkan kişinin tüm koğuşun tüm sıkıntılarını anlatması üzerine dahiliye doktoru B4 koğuşunun tamamına test istediğini söylemiş ancak kurum doktoru müdahale ederek kurul kararı olmadan test yapamadıklarını belirmiştir. Ancak söz konusu kurul kimdir, kimlerden oluşmaktadır, kaç tanesi doktordur ve en önemlisi bir doktor hangi yetkiyle müdahale edip müvekkilimin sağlığı hakkında hükme varacaktır?”

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nce mahpusların sağlığa erişim ve birçok hakkının koruma altına alındığını hatırlatan Bulduk, kurum için de, “Kurum doktorunun muhtemel amacı salgınla başarılı şekilde mücadele edildiği izlenimi verebilmek adına pozitif vaka olduğunu gizlemektir” dedi. Bulduk son olarak B4 koğuşunun tamamına PCR ve antikor testi yapılmasını talep ederek kurum doktoru, hemşiresi ve sorumluluğu tespit edilecek diğer tüm görevliler hakkında Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda soruşturulma yapılmasını istedi.