Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü 'din anketi'ni kabul etti: Dini bayramlar için yapıldı

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, tutuklu ve hükümlülere, hangi dine mensup olduklarının tespiti için yapılan anketin dini bayramlarda ek görüşme hakkı tanınması kapsamında yapıldığını savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin, "hangi dine mensup olduklarının tespiti için anket yapıldığı" iddialarıyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada 'anketin ilgili kişilere dini bayramlarında ek görüşme hakkı tanınması kapsamında yapıldığı ve zorunluluğunun bulunmadığı' savunuldu. 

Resmi Gazete'de 30 Nisan 2021'de yayımlanan İnsan Hakları Eylem Planı'nda, 'ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara kendi dini bayramlarında açık görüş ve görüntülü görüşme gibi ilave imkânlar sağlanmasının hedeflendiği' kaydedilen açıklamada, bu çerçevede ilgili yönetmelikte de değişikliğe gidildiği belirtildi.

Bu kapsamda, söz konusu kişilere mensubu bulundukları dinin bayramlarında 30 dakikalık 3 ilave görüşme hakkı verilmesi için din bilgilerinin istekleri ve beyanı üzerine UYAP sistemine ekleneceği savunulan açıklamada, "Beyanda bulunma hususu tamamen hükümlü ve tutuklunun özgür iradesinde olup herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır" denildi.

AA'nın haberine göre UYAP ekranında "Bilgi vermek istemiyor" sekmesinin de mevcut olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu husus tamamen hükümlü ve tutuklunun yararına olup herhangi bir zorunluluk içermemektedir. Haberde iddia edildiği gibi hükümlü ve tutukluların dini görüşlerini tespit etmeye yönelik bir anket çalışması yapılmamakta olup, hükümlü ve tutukluların din ve vicdan özgürlüğüne müdahalede bulunulması söz konusu olmamakta, tam aksine hükümlü ve tutukluların mensup olduğu dinin bayramlarında, kendisine tanınan hakların kullandırılması amaçlanmıştır." (HABER MERKEZİ)