Çerkes el sanatları İstanbul'da sergileniyor

Elmas Eşsiz ve Ayşe Eşsiz'in eserleri Kethüda Ortaköy Hamamı'nda ziyaretçilerle buluşuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çerkes el sanatları ustası Elmas Eşsiz ve Ayşe Eşsiz eserlerinin sergilendiği 'Eşsiz Kardeşler' sergisi Ortaköy’deki Kethüda Hamamı Beşiktaş Kültür Merkezi'nde dün akşam düzenlenen törenle açıldı. İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nin bir projesi olan 'Eşsiz Kardeşler' adlı serginin küratörlüğünü Denef Huvaj, proje koordinatörlüğünü Esen Bal ve sergi koordinatörlüğünü Şelale Yılal üstleniyor. 

İstanbul Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Nuri Güneş törende yaptığı konuşmada, "Bu akşam burada ömürlük bir tutkunun ete kemiğe bürünmüş sonuç çıktılarından birkaç örnek sergileyeceğiz. Birkaç örnek diyorum ben kendilerini evlerinde ziyaret ettim. İnanılmaz bir zenginlik var. Burada sergilenenler eserlerinin binde biri desem, evlerini görenler beni anlayacaklardır. Sevgili Elmas Eşsiz ve Ayşe Eşsiz kardeşler, Çerkes toplumunun önemli kültürel ögelerinden inanılmaz ürünler ortaya koydular. İnanılmaz üretken, yaptıkları işleri gördüğünüzde müthiş bir hayranlık ve şaşkınlık duyuyorsunuz. Hayranlıkla yanı sıra şaşkınlık duyuyorsunuz çünkü. Sergide gördüğünüz motiflere lütfen çok dikkatli bakın, onların bir tanesi belki saatler, günler süren emek istiyor. Bunlardan, abartmıyorum, binlerce var evlerinde. Bir ömür diyeceğim ama iki kardeşler. Kültürümüze son derece güzel katkılar sundular" ifadelerini kullandı. 

Serginin daha önce gerçekleştirileceğini ancak ertelendiğini belirten Güneş, "Görev bilinciyle kendilerine bir sergi borcumuz vardı. Aslında İstanbul Kafkas Kültür Derneği olarak biz bu sergiyi sene başında gerçekleştirecektik ancak deprem felaketini yaşadık. Ondan dolayı ertelemek zorunda kaldı. Bugün bu görevi gerçekleştirebildiğiniz için hem mutluluk hem huzur hissediyoruz" dedi.

'ATALARINIZI YAŞATMAYA ÇALIŞIN'

Güneş konuşmasının ardından Elmas Eşsiz ve Ayşe Eşsiz'i plaketlerini vermek üzere sahneye davet etti. Elmas Eşsiz, "Çok teşekkür ediyorum. Sağlıkla, huzurla yaşamanızı istiyorum. Atalarınızı unutmadan tekrar yaşatmaya çalışmanızı istiyorum" diye konuştu. 

Yaşamlarının uzun bir bölümünü Çerkes İşleme sanatını öğrenmeye, geliştirmeye ve öğretmeye adayan iki kardeş Elmas Eşsiz ve Ayşe Eşsiz'in yaşamına atıfta bulunan sergide kardeşlerin yaşamlarından alıntılar ve geniş eser koleksiyonlarından parçalar yer alıyor. 

Kuzeybatı Kafkasya'nın kadim halklarından olan Adıge, Abhaz ve Ubıhlar'ın altın nakışı Dışeyi'den Adıge Süs kamçılarına kadar bir koleksiyon ziyaretçilerle buluşuyor.