Ceren Damar'ı katleden sanığın avukatına yurt dışına çıkış yasağı

Akademisyen Ceren Damar’ı katleden Hasan İsmail Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak'ın yargılandığı davada Bıçak’a yurt dışına çıkış yasağı getirilirken dördüncü duruşma 1 Şubat 2023’e ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olan Ceren Damar Şenel'i katleden öğrencisi Hasan İsmail Hikmet'in avukatı Vahit Bıçak hakkında, yargılama boyunca yaptığı açıklamalar ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “Kişinin hatırasına hakaret” ve “hakaret” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması Sıhhiye’deki Ankara Adliyesi’nde görüldü. 

Ceren Damar’ı katleden Hasan Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak’ın yargılandığı davada mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Bıçak’a yurt dışına çıkış yasağı getirilirken dördüncü duruşma 1 Şubat 2023’e ertelendi.

Ankara 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Avukat Vahit Bıçak, ilk iki duruşmaya katılmamış, hakkında zorla getirilme kararı verilmişti. Avukat Bıçak üçüncü duruşmaya avukat cübbesiyle katıldı.

Mahkeme heyeti avukat bölümüne oturan Bıçak’ı sanık bölümüne oturması için uyardı.“Sanık cübbesini çıkartmalı”, “Mesleğimizi temsil ediyor bu cübbe” itirazlarına karşılık sanık Bıçak, “Ben avukatlık mesleğini icra ettiğim için buradayım. Ne giyeceğime ben karar veriyorum. Ceketimi de çıkarayım mı?” dedi. Yapılan itirazlar üzerine Bıçak cübbesini çıkardı.

‘BEN PROFESYONEL AVUKATIM’

Vahit Bıçak ilk kez katıldığı üçüncü duruşmada ifade verdi. Bıçak, “İddianame yerine geçen belge Sincan Batı Adliyesi’nin kovuşturma kararı. Bu karardaki suçlamayı anlayamadım. Dolayısıyla bu mahkemenin yargılamanın konusu iddianameyle sınırlı. Sincan Batı Mahkemesi’ne hitaben yazılmış bir iddianame var ama suçun işlendiği yer Ankara olduğu için iddianame yetkili bir yerde hazırlanmamış. Dosyada hukuken geçerli iddianame göremedim” diye konuştu.

Vahit Bıçak’ın Ceren Damar’ın ölümüne dair cinayet davasında Damar’ı hedef alarak sarf ettiği sözleri mahkeme başkanı tarafından duruşmada okundu. “Okuduğunuzda ne hakaret olabilecek bir kelime ne de bir cümle mevcut değildir” diyen sanık Bıçak şöyle devam etti:

“Ben profesyonel bir avukatım. Taraflardan kim önce gelirse, kültür anlayışım uyuşursa avukatlık anlaşması yaparım. Müdahilin iddia ettiği gibi olayın oluşuna dair şöyle söyle böyle söyle demem. Bu davada da aynısı olmuştur. Olay sanık tarafından anlatılmıştır. Ben cinayeti işleyeni ve maktulü tanımam. Savcılık aşamasında sanığın annesi beni bularak ikna etmiştir. Çocuk da alelade bir çocuk değil. Hukuk fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi. Savcılıktaki ilk ifadesine katıldım avukatlığını üstlendim. Ben 2002’de takoz gibi ifade özgürlüğü diye kitap yazdım. İfade özgürlüğü kahvede sokakta yok da avukat duruşma salonunda da mı kullanamayacak? Bu endişe içerisinde kendimizi nasıl ifade edebiliriz? Bu cinayeti ben işlemişim gibi kamuoyuna lanse ettiler.” 

SANIK BIÇAK: BU DURUŞMA SİYASİ KOMPLO DURUŞMASIDIR

Duruşma sırasında Avukat Bıçak, söz konusu cümleleri kendisinin kurmadığını dosyada olan ifadeleri tekrarladığını söyledi, “Bu duruşma siyasi komplo duruşması olduğu için… Bu duruşma siyasi komplo duruşmasıdır. Siyasi koşullar değişince yeniden yargılama yapılacaktır” ifadelerini kullandı. Bıçak’ın bu sözleri salonda tepki çekti.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımları savunan Bıçak, “Ben gençlere uyarılarda bulundum. Ben akademisyenim. Ortada linç kampanyası var. Bu olayı buralara kadar getirdi. Avukatlık dürüstlük kurallarına riayet edilmiştir” diye konuştu.

Sosyal medyadan hakkında linç kampanyası yürütüldüğünü iddia eden Bıçak, “Ben 30 yaşından beri medyaya çıkabiliyorum. Rahmetli Mehmet Ali Birant’la 30 yaşında üç kez manşet programı yaptım. Benim adımı şöhretimi kullanarak yer edinmeye çalışıyorlar” dedi.

Ceren Damar’ın ailesine yönelik çok sayıda şikayette bulunduğunu belirten sanık Bıçak, bunların sonuçsuz kaldığını ifade ederek, “15 Temmuz öncesinde de telefonumu dinleyenler vardı, şikayet etmiştim sonuç çıkmamıştı. 15 Temmuz’dan sonra yargılandılar. Hukuk uzun vadeli bir iştir” dedi. Dinleyiciler arasından bu ifadelere “15 Temmuz’la ne ilgisi var” cümleleriyle itiraz geldi.

Ceren Damar davası duruşmasında, katil zanlısı müvekkili Hasan Hikmet’i savunduğu sırada kendine yönelik, “Madem damat al” denildiğini, baba olduğunu ve cümleye karşılık “Siz almışsınız zaten” yanıtı verdiğini belirten sanık Bıçak, “Bu hazır cevaplılığımla gurur duydum” dedi. Sanık Bıçak’a bu ifadelilerinden dolayı da tepki gösterildi.

BABA DAMAR: KİŞİ KENDİNDEN BİLİR İŞİ

Vahit Bıçak’ın ifadesinin ardından konuşan avukatı, duruşmaların kapalı yapılmasını ve müvekkili Bıçak’ın katılma zorunluluğunun bulunmamasını talep etti.

Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, sanık Bıçak’ın ifadesine başlarken durum tespiti yaptığını, “İddianameyi okudum anlamadım” dediğini aktaran baba Damar, “Bunu okuyup anlayamıyor mu?” dedi. Bıçak’ın 30 şikayeti sonrasında her defasında ifade verdiğini belirten baba Damar, “Öldürecek beni diye şikayet etti. Canlı bir örnek var, henüz öldürmemişim, yaşıyor. Söylediklerinin kıymeti harbiyesi yok” diye konuştu.

Sanık Bıçak’ın, “Ceren Damar’ın doymak bilmeyen cinsel hırsı” cümlesini kurduğunu, ölen kızının manevi mirasına hakaret edildiğini belirten baba Damar, “Hangi teraziyle ölçmüş doymak bilmeyen hırsı? ‘Parkta arabada cinsel ilişkiye girmişlerdir’ diyor. Beni kastederek, ‘Bu baba çocuğunun kanı üzerinden rant çıkarmaya çalışıyor’ diyor. Kişi kendinden bilir işi. Ben bunun saçmalıklarına cevap vermekten yoruldum” ifadelerini kullandı.

‘CÜBBEYİ BANA SİLAH OLARAK KULLANDI’

Sanık Bıçak’ın kendilerini tehdit ettiğini belirten baba Damar, “‘Yoğunuz el atamadık, bunlar bostanda rahat gezdirmeyeceğiz’ dedi ve bizi tehdit etti. Tetikçi mi kullanacak acaba? Yargı kullanarak bizi tehdit ediyor. Cübbeyi bana silah olarak kullandı” dedi.

Ceren Damar’ın annesi Feyzan Damar ise, “Ben emekleyerek de olsa baston olarak da olsa sonuna kadar peşinden koşacağım. Sadece adalet yerini bulsun. Sonuna kadar davacıyım” diye konuştu.

SANIK BIÇAK: KADIN HAREKETİNE EMEĞİM BÜYÜKTÜR

Ceren Damar ailesinin avukatları sanık Bıçak’ın mahkemede kullandığı cümlelerin savunma hakkını aştığını belirterek cezalandırılmasını talep etti. Bu ifadeler üzerine konuşan Bıçak, “Kadın hareketine emeğim büyüktür. Aile bakanlığı kadınlara şiddete karşı kanun hazırlarken alanda çalıştım” dedi. Bıçak’ın bu sözlerine de salondan tepki gelirken mahkeme heyeti Bıçak’ın konu dışına çıktığını belirterek cümlelerini sonlandırttı.

VAHİT BIÇAK’A YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Ceren Damar’ı katleden Hasan Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak’ın yargılandığı davada mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Bıçak’a yurt dışına çıkış yasağı getirilirken dördüncü duruşma 1 Şubat 2023’e ertelendi.

 

 

Etiketler Ceren Damar avukat