Cemevi açılışında Diyanet eleştirisini belediye başkanı kesti

Isparta Cemevi açılışında konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Diyanet'i eleştirince Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen tarafından sözü kesildi.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan'ın sözünü kesti.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Isparta Cemevi'nin açılışında konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, cemevlerinin yasalarda ibadethane olarak yer almamasını ve Diyanet'in tutumunu eleştirdi. Bunun üzerine Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, kürsüye yönelerek Kaplan'ın sözünü kesti.

Alevi kurum başkanları da bu olay nedeniyle söz almayarak durumu protesto etti.

'DİYANET'İN HİZMETİNDEN TEK BİR MEZHEP YARARLANIYOR'

Yol TV'de yer alan habere göre PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, yaptığı konuşmada Alevilerin ibadethaneleri olan cemevleri yasal statüye kavuşturulmadan yapılacak hizmetlerin bir anlamı olmadığını ifade etti. Diyanet’in Alevilere yönelik ayrımcı söylemleri olduğunu belirten Kaplan, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz cemevinin yasalarda kabul görmediğini biliyoruz. Alevilerin ibadethanelerinin yasal statüsünü kabul etmeden bizlere hizmet vermenin bir anlamı yok. Aleviler açısından bu zulümdür. 'Cemevleri kırmızı çizgidir' diyen Diyanet de bizler için kırmızı çizgidir. Diyanet’in yaptığı hizmetten tek bir dinin tek bir mezhebi yararlanıyor. Laiklik toplumsal barışın güvencesidir. Bu ülkede Diyanet olduğu sürece laiklikten bahsedilemez” diye konuştu. Kaplan konuşmasına devam ederken Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen yerinden kalkarak kürsüye doğru yürüdü ve Kaplan kürsüden indirilmeden programa devam edilmeyeceğini söyledi.

Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez ise Gani Kaplan’ın konuşmasına müdahale etmeye çalışan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’e tepki olarak söz almadı ve durumu protesto etti.

Twitter hesabından açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da Şükrü Başdeğirmen’e tepki gösterdi.

Kenanoğlu, "Haddiniz bilmez Belediye Başkanı! Alevilerin ödediği vergilerin milyonda birini Aleviler için kullanmayı lütuf görüp Cemevinin sahibi gibi davranıyor. Bir de küstahlık yapıp Alevi Kurum Başkanına müdahale ediyor" ifadelerini kullandı.

ALEVİ DERNEKLERİ: HADDİNİZİ BİLİN, KORKUTAMAYACAKSINIZ

AKP'li Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in tavrına Alevi örgütlerinden de tepki geldi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu,
Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ortak açıklamayla Başdeğirmen'in kürsüye yürümesini kınadı. 

'SİZİN GİBİ ZAMANE YEZİTLERİNİ ÇOK GÖRDÜK'

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Tüm Alevi kurumları olarak açıkça söylüyoruz, diyanetiniz de belediyeniz de haddinizi bileceksiniz. Ülkenin en köklü Alevi örgütlerinden PSAKD'nin Genel Başkanı konuşurken kürsüye yürümek, milyonlarca Alevi'nin üzerine yürümektir. 

'İndirin bunu, alın gözaltına...' tehditleri Alevileri korkutamaz. Biz sizin gibi zamane yezitlerini çok gördük. AKP iktidarı bir taraftan demokrasi, eşitlik güzellemeleri yaparken diğer yandan gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi. Ne bir belediye başkanı nede bir başkası Alevlere ve Cemevlerimize hakaret edemez."

'HADSİZLİK VE YALAN...'

Öte yandan belediye başkanının "Bu Cemevi'ni ben yaptırdım.." sözlerinin ise hadsizliğin yanı sıra yalan olduğu vurgulanan açıklamada, Cemevi'nin arsanın satın alınmasından inşaatın tamamlanmasına kadar Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve ülkedeki Alevi kurumları ile Ispartalı iş adamlarının lokmaları sayesinde yapıldığı ifade edildi.

Ayrıca AKP'li belediye başkanı Alevilere hakaret ederken ondan özür dileyen Cemevi yönetimini de kınadıkları vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Görüyoruz ki milyonlarca Alevi'nin hak alma mücadelesinde 'Aleviler vardır Alevilik haktır...' Sözündeki HAKK'ı Alevilikte değil, AKP'li belediyede aramaktalar. Halk ozanlarımız yolumuzun kültürümüzün taşıyanlarıdır. Bugün bunun bir örneğini, konser için Cemevi açılışına gelen fakat bu hakaret ve saygısızlık karşısında Pir Sultanca duruş sergileyip konserini iptal eden, Tolga Sağ ve Muharrem Temiz'e, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan şahsında Alevilere yapılan hakaret karşısında konuşma yapmayı protesto eden ADFE Genel Başkanı Celal Fırat ve HBAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez'e teşekkür ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı denilen kurum kırmızı çizgimizdir, kapatılmalıdır. AKP'li Isparta Belediye Başkanını kınıyoruz, derhal istifasını talep ediyoruz." (HABER MERKEZİ)