ÇEDES kapsamında kurban provası: 'Tek din tek mezhep dayatmasıdır'

TÖBSEN Bursa İl Temsilcisi Serkan Bebek, öğrencilere gerçek bıçak kullanarak maket küçükbaş hayvan kestiren ÇEDES uygulamasının ‘tek din- tek mezhep’ dayatması olduğunu söyledi. 

Google Haberlere Abone ol

BURSA -  ÇEDES proje kapsamında Isparta’da bir okulda öğrenciler gerçek bıçak kullanarak maket küçükbaş hayvanların kesilmesini canlandırdı. Etkinliğe tepki gösteren TÖBSEN Bursa İl Temsilcisi Serkan Bebek, ÇEDES uygulamasının ‘tek din- tek mezhep’ dayatması olduğunu söyledi. 

Millî Eğitim Bakanlığı’nın Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet ile "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) isimli proje kapsamında okullarda etkinlikler düzenleniyor. Isparta’da Yaka Şehit Mustafa Baş Ortaokulu’nda kurban ibadetinin anlatıldığı etkinlikte öğrencilere kurban pazarlığı yaptırılarak, gerçek bıçakla maketten yapılmış küçükbaş hayvanların kesilmesi gösterildi.

Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda ÇEDES projesi kapsamında “sabır” konusunu işlemek için okulda maket mezar kuruldu. Isparta’da bulunan Nazmiye Demirel Ortaokulu’nda öğrenciler, geçen ay camiye götürüldü. Boş sınıfın paylaşıldığı videoda “Soran olursa camideyiz. Hemen geleceğiz” yazıldı. Yozgat’taki Atatürk İmam Hatip Ortaokulu’nda düzenlenen bir etkinlikte, boyunlarına Filistin ve Türk bayraklı atkılar takan öğrenciler, elleri kelepçeli gibi yaparak kameraya bakıp olayı canlandırdı. Bu yaşananlar “Kızlarımızın onurlu duruş eylemi” ifadeleriyle sosyal medyada paylaşıldı.

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖBSEN) Bursa İl Temsilcisi Serkan Bebek, okullarda ÇEDES projesi kapsamında yapılan etkinlikleri takip ettiklerini söyledi. Bebek, “Pedagojik eğitimi olmayan, çocuklara nasıl yaklaşacağını bilmeyen kişiler güya değerler eğitimi veriyor. Uygulamada görüyoruz ki çocuklar maket mezar başında annesinin öldüğünü hayal etmesi isteniyor, ellerine gerçek bıçak verip hayvan kesme provası yaptırılıyor” dedi.
Isparta’da askıda ekmek uygulamasının olduğunu belirten Bebek, “İktidar okullarda bir öğün ücretsiz yemek talebine kulak tıkarken ÇEDES ile birlikte Isparta'da ortaya koyulan askıda ekmek çalışması çocuklarımızın okula beslenemeden geldiğinin açıkça itirafıdır. Yoksulluğun, çocuklara bir öğün sağlıklı besin verememenin acı sonuçları ortada. Büyüme ve gelişmede gerileme, zayıflık ile obezite gizli açlıktan kaynaklanan iki önemli sağlık sorunu. Beslenme sorunu zihinsel gelişimi de akademik başarıyı da doğrudan etkiliyor” açıklamasında bulundu.

Bebek, ağabey-abla denilen manevi danışmanlarla öğrencilerin camilere götürüldüğünü, Samsun’da İlkadım Mithat Paşa Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nı ziyaret ettiklerini söyledi. Bebek, uygulamaların ‘tek din, tek mezhep’ üzerinden öğrencilere ideolojik değerlerin benimsetilmesi amacının olduğunu belirterek, “Bu, başka inanç ve mezhep sahibi velileri yok sayma, tek din-tek mezhep dayatması olarak algılanmalıdır. Okullarımız maalesef uzun süredir belli bir inanç ve mezhebi temsil eden zihniyetin kuralları ve uygulamaları ile karşı karşıyadır. Dini dernek ve cemaatlerle art arda yapılan protokollerin hedefi Cumhuriyet değerlerinin yarattığı başka inançlara karşı hoşgörünün ve laikliğin ortadan kaldırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler ÇEDES hayvan