Çay fabrikasındaki patlamada bir işçi daha öldü

ÇAYKUR’un Hemşin’de faaliyet gösteren organik çay fabrikasında yaşanan kazan patlamasında ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Ramazan Hacısalihoğlu, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Ramazan Hacısalihoğlu.
Google Haberlere Abone ol

Gençağa Karafazlı

RİZE – ÇAYKUR'a ait organik çay üretiminin yapıldığı fabrikada 8 Ekim’de buhar kazanı patladı. Patlama nedeniyle işçilerden Ramazan Küçüksarı öldü, ağır yaralanan 46 yaşındaki Ramazan Hacısalihoğlu da 3 gün sonra vefat etti.

ÇAYKUR GENEL MÜDÜRÜ: KAZANLAR SUSUZ KALDIĞI İÇİN PATLAMA OLDU

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, yaşanan olayla ilgili soruşturma başlatıldığını, patlamanın muhtemelen vardiya değişimi esnasında kazanın susuz kalmasından kaynaklandığı açıklamıştı. Alim’in bu açıklamaları sonrası isminin açıklanmasını istemeyen bir fabrika müdürü kazanların susuz kalması nedeniyle patlamasının söz konusu olmayacağını, kazanın alt kısmındaki kaynak yerinden yarıldığını söylemişti. Ayrıca kazanların bakımının yıllardır yapılmadığını iddia ederek birçok fabrikada benzer tehlikelerin olduğunu ifade etmişti.

SEYİT ASLAN: İŞÇİLERİN DEĞİL YÖNETİCİLERİN İHMALİ VAR

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ise "ÇAYKUR'da iş cinayetlerine karşı derhal önlem alınsın" çağrısı yaptı. 

ÇAYKUR'da iki işçinin ölümüne denetimsizlik, ihmal ve yoğun çalışma temposunun neden olduğunu belirten Aslan,  şu açıklamayı yaptı:

"ÇAYKUR Genel Müdürü'nün ilk açıklamalarında hayatını kaybeden ve çalışan işçilerin ihmali varmış gibi söylemlerini kınıyoruz. Yaşanan patlamanın işçi arkadaşlarımızın ihmali ile uzaktan yakından bir alakası yoktur. Esas olarak ÇAYKUR'u yönetenlerin ihmali vardır ve bunun üzerini kapatmak için yapılan açıklamaların altı boştur ve temeli yoktur.

TEKNİK HEYETE BASKI YAPILDI MI?

Aldığımız bilgiler ve yaptığımız görüşmelerde ortaya çıkan sonuç bunu göstermektedir. Doğalgaz kazanının kaynak yerinden patladığı gelen bilgiler arasındadır. Kazanın yıllık bakımının yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa nasıl bir rapor tutulduğu kamuoyuna açıklanmalı. Kaza sonrası fabrikaya gelen teknik heyete baskı yapıldığı, raporun tutulmasında yönlendiricilik yapıldığı, bu nedenle heyetin rapor tutmadan fabrikadan ayrıldığı iddiaları dolaşmaktadır.

SORUMLULAR AÇIĞA ALINMALI

Rize Valiliği'nden, yaşanan sürecin açıklıkla yürütülmesi, gelişmelerden kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini talep ediyoruz. Olayda ihmali olanların derhal açığa alınmasını, görevden el çektirilmesini istiyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın etkin ve tarafsız bir soruşturma başlatmasını talep ediyoruz. Söz konusu olan bir kamu kurumudur. Her fabrikada kazanlar vardır, bu kazanların bakımları yapılmış mıdır, yapıldıysa raporları var mıdır, yoksa kağıt üzerinde mi raporlar tutuluyor ve yazılıyor? Bunların açıklığa kavuşturulması gerekiyor."

 

Etiketler ÇAYKUR patlama Rize