Çavuşoğlu: Müttefik olmak istiyorsan Türkiye'yi düşman gibi göremezsin

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin, "Müttefik olmak istiyorsan Türkiye'yi düşman bir ülke gibi göremezsin" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Malatya'da AK Parti Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği süreciyle ilgili, "Müttefik olmak istiyorsan Türkiye'yi düşman bir ülke gibi göremezsin, terörle mücadelesinden dolayı ambargo uygulayamazsın" dedi. 

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin şunları söyledi:

"Milletimizin güvenliği söz konusu olduğunda verecek tavizimiz yoktur. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerinde bu anlamda sapasağlam duruyoruz. Bizim onlardan isteklerimiz, beklentilerimiz mümkün olmayan bir şey değil ki teröre destek veriyorsunuz, vermeyin. Teröristlere ülkenin kapılarını açıyorsun, barındırıyorsun, her türlü faaliyetlerine izin veriyorsun, terörizmin finansmanına göz yumuyorsun; çocukların Kandil'e, Suriye'ye, o bölgelere zorla götürülmesine vesile oluyorsun, onların bu çalışmalarına fırsat veriyorsun, engellemiyorsun.

İkincisi müttefik olmak istiyorsan; Türkiye'yi düşman bir ülke gibi göremezsin, terörle mücadelesinden dolayı ambargo uygulayamazsın. 'Bunları uygularım dersen; NATO'ya da üye olamazsın, bu kadar basit. Yunanistan gibi Makedonya'ya 'İsmini değiştir' demiyoruz. İsmini değiştirmek, bir ülke için ne kadar zor, biliyorsunuz. Bir millet için bunu kabul etmek ne kadar zor biliyorsunuz. Yunanistan bu şımarıklığı yaparken, 12 sene Makedonya'nın NATO'ya üyeliğini engellerken neredeydiniz? O zaman dayanışma neredeydi? Şimdi bunlara bir şey demiyorlar.

Sürekli bize 'Dayanışma, güvenlik önemli, onlar da korkuyorlar' diyorlar. Tamam, onları korkusu meşru olabilir buna bir itirazımız yok. Fakat Türkiye'nin terörle ilgili endişeleri meşru değil mi? NATO'nun düşman olarak gördüğü unsurlara baktığınız zaman bir tanesi terör değil mi?" (HABER MERKEZİ)