Çavuşoğlu: Ermenistan ile normalleşme için karşılıklı özel temsilciler atayacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan ile normalleşme için karşılıklı özel temsilciler atayacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Ermenistan ile normalleşme için karşılıklı özel temsilciler atayacaklarını duyuran Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban ile görüşme eleştirilerine de "Tüm dünyanın yaptığı gibi biz de Taliban'la kademeli bir angajmana girdik" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:

ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME: Kafkasya'da can Azerbaycan'la birlikte bölgesel barış ve refahı inşa etmek için yoğun diplomatik gayret içindeyiz. İki tane haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Yakında Azerbaycan'la da istişare ettik. Ermenistan'la normalleşme adımları için karşılıklı özel temsilciler atayacağız ve her adımda Azerbaycan'la birlikte hareket edeceğiz. Ayrıca, Erivan-İstanbul arasında da charter uçuşlarını önümüzdeki süreçte başlatacağız.

TALİBAN'LA AFGANİSTAN'LA TEMASTAYIZ: Afganistan'da öngörülü ve cesur bir kararla büyükelçiliğini faal tutan, bugün açık tutan tek NATO üyesiyiz ve bugün Avrupa Birliği temsilciliği dahil. Siz bizi eleştiriyorsunuz ya, Taliban'la, Afganistan'la temastasınız diye Avrupa Birliği dahil herkes temsilciliğini tekrar açmak için çaba sarf ediyor, bizden de yardım istiyor. Herhalde Avrupa Birliği de sizin söylediğiniz konularda duyarsız değil. Diğer taraftan, tüm dünyanın yaptığı gibi biz de Taliban'la kademeli bir angajmana girdik. Biraz önce gösterdiğiniz o fotoğraftaki şahısla Amerika da görüşüyor.

BUGÜN MÜSİAD'DAN BİR HEYET AFGANİSTAN'DA: Kabil'den ülkemize 'charter' uçuşları başladı ve bu 'charter' uçuşlarıyla beraber Türkiye'den dönmek isteyen Afganlılar da Kabil'e dönüyor. İş insanlarımız da aynı şekilde faaliyetlerine tekrar başlıyor, bugün MÜSİAD'dan bir heyet Afganistan'da, onu da bilgilerinize sunmak isterim.

KIBRIS MESELESİNDE EZBER BOZAN POLİTİKALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ: Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru hak ve çıkarlarını korumak için sahada ve masada gerekeni yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl Yunanistan ve Rum kesimi tam 6 kez kıta sahanlığımıza 3'üncü ülke bayraklı araştırma gemilerini göndermeye çalıştı ve her seferinde de ilgili ülkelerle temasımızın ve sahadaki askerlerimizin yani silahlı kuvvetlerimizin mevcudiyeti sayesinde bunları da engelledik. Daha önce ne söyledik? Sahaysa saha, masaysa masa, hepsine varız. Kıbrıs meselesinde de ezber bozan politikamızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Çözüm ancak KKTC'nin varlığının ve Kıbrıs Türklerinin müktesep haklarının tanınmasıyla mümkündür. Denenmiş formülleri tekrar ederek nafile çabalara girmeye gerek yok; yani, yeni bir müzakerenin başlayabilmesi için önce Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tanınması gerekiyor.

HERKESTEN GELMESİ LAZIM YATIRIM: O gün, Katar Dışişleri Bakanı da sorulan soruya şunu söyledi. 'Türkiye çok önemli, Türkiye ekonomisi çok önemli fırsatlar sunuyor' dedi. Geçen sene, her ülke olduğu gibi olduğu gibi geçen sene, İtalya Türkiye'de doğrudan yatırım yapan ülkelerin başında geliyor, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yaptı İtalya. Ona da bir şey diyor muyuz? Niye birine bir şey söylüyorsunuz da diğerine söylemiyorsunuz? Herkesten gelmesi lazım yatırım.

BU BAKANLIĞA ADALET GETİRDİM: Bakanlığımızın sınav yönetimini sorgulamaya kalktınız. Bunu da kesinlikle kabul etmiyoruz. Benim Bakanlığımın yaptığı sınavlarda komisyonlarda bu sıralarda oturan Bakan yardımcılarımız ve de büyükelçilerimiz, genel müdürlerimiz var. Bizim Bakanlığımızda torpil yok. Ama sizin görev yaptığınız dönemlerde vardı. Ekipçilik vardı. Kendi ekibinizi Batı’ya gönderiyordunuz. Diğer garibanlar Afrika'ya, Asya'ya gidiyordu. Ben bu Bakanlığa adalet getirdim. Bizim Bakanlığın sınavında torpil olmaz. 

FRANSA, AİHM'NİN EV SAHİBİ KAÇ YILDIR UYGULAMIYOR BİLİYOR MUSUNUZ?: İnsan Hakları Mahkemesi kararları sadece Türkiye için mi geçerlidir, 47 üyesi için mi geçerlidir? Siz biraz önce dediniz ki, 'Bu kararları uygulamayan...' Hani, ben sizi cehaletle, şunla, bunla suçlamak istemiyorum. Ama biraz önce dediniz ki, 'Sadece Azerbaycan ve Rusya.' Şimdi, hocamız biraz önce bazı ülkeleri örnek olarak verdi; Yunanistan, Batı Trakya Türklerinin hakları gibi on dört yıl hocam, on üç de değil; Fransa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ev sahibi, kaç yıldır uygulamıyor biliyor musunuz? On. Norveç, hani, Nordik ülkeleri var ya, demokraside en ön planda olanlar, kaç yıldır uygulamıyor biliyor musunuz arkadaşlar? İki. Almanya kaç yıldır uygulamıyor biliyor musunuz? Beş. Birleşik Krallık kaç yıldır uygulamıyor... Fark etmez karar karardır. İnsan Hakları Mahkemesi karardır ve uygulanması gerekiyor. Bunların hepsi de insan hakları ihlalleriyle ilgili kötü muamele

BÜYÜKELÇİLER, APTALCA HATA YAPTILAR: 10 büyükelçi meselesini Biden çözmedi. Büyükelçiler aptalca hata yaptılar ve geri adım attılar, ondan sonra da biz de gerekeni yaptık. Aksi takdirde sınır dışı edilecekti.” (ANKA)