Çavuşoğlu: AB'yle ilişkilerde Helsinki ruhunu tekrar canlandırmak istiyoruz

Finlandiya ziyaretinde konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin aday statüsünü aldığı Helsinki Zirvesi'ni işaret ederek, "AB ilişkilerinde Helsinki ruhunu tekrar canlandırmak istiyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Finlandiya'yı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'yla görüştü ve iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Haavisto'ya gösterdiği misafirperverlikten ötürü teşekkür eden Çavuşoğlu, çok verimli görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, görüşmelerde Türkiye- Finlandiya ilişkilerini daha da geliştirme konusundaki ortak iradeyi teyit ettiklerini belirtti.

'YATIRIMLARIN ARTMASI TÜM TARAFLARA FAYDA SAĞLAYACAK'

Özellikle de ticari ilişkileri ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, Haavisto'yla, Türkiye ile Finlandiya arasında Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK/JETCO) toplantısının ilkini 2021 yılı sona ermeden düzenleme konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, korona virüsü (Covid-19) salgınına rağmen iki ülkenin ticari hacminin yükseldiğini ancak bunun daha da artması için iki ülkenin gerekli potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Salgının küresel tedarik zincirlerine etkisine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bu durum, Türkiye'yi birçok ürün için Avrupa'nın güvenilir tedarikçisi yapıyor. Karşılıklı yatırımların artması, tüm taraflara fayda sağlayacaktır" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DEN DÖNEN TURİSTLER İÇİN KISITLAMALARIN KALDIRILMASI TALEP EDİYORUZ'

Türkiye'nin salgından önce her yıl 130 bin Finlandiyalı turisti ağırladığını ancak salgın nedeniyle bu sayının azaldığını dile getiren Çavuşoğlu, "Finlandiya'dan, 14 günlük karantina başta olmak üzere Türkiye'den dönen turistler için kısıtlamaları kaldırmasını talep ediyoruz. Bu kapsamda Almanya ve birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesiyle yaptığımız iş birliğinin benzerini yapmayı bekliyoruz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Haavisto'yla görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra Kıbrıs, Afrika, Libya, Dağlık Karabağ, Ukrayna, Karadeniz Bölgesi ve göç konularını da konuşma fırsatı bulduklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB ile ilişkilerde 1999'da adaylık statüsünü aldığı Helsinki Zirvesi'ni hatırlatarak, "Türkiye-AB ilişkilerinde Helsinki ruhunu tekrar canlandırmak istiyoruz. Bu nedenle sizin (Finlandiya'nın) rolünüz çok önemli" dedi.

'AB İLE BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR'

Basın toplantısının soru cevap kısmında Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere değinen Çavuşoğlu, "Şu anda en düşük seviyede değil. Eğer birisi Türkiye'nin üyelik müzakereleri açısından herhangi bir ilerleme yok derse ona katılabilirim ama onun dışındaki alanlarda gerçekten de ilerlemeler var. Birbirimize ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

“Geçmişte zor zamanlar yaşamasına rağmen Türkiye'nin bugün reformları hayata geçirdiğini” söyleyen Çavuşoğlu, “Amacımız Türkiye'de insan haklarını ve yargının bağımsızlığını desteklemektir. Reformlar devam eden süreçler ve hükümetimiz, Cumhurbaşkanımız ve toplumumuz çok güçlü şekilde bu reformları ilerletme iradesine sahip” şeklinde konuştu. (HELSİNKİ/AA)