Canlı blog | Ukrayna'da şiddetli çatışmalar: Zaporijya nükleer santrali Rusya'nın kontrolünde

Rusya'nın Ukrayna saldırısına karşı AB ülkelerinin yeni yaptırım kararları ve NATO'nun açıklamaları sürüyor. Kiev'e bağlı bölgelere hava saldırıları sürerken birçok kentte de çatışmalar devam ediyor.

Kiev'in Borodyanka yerleşkesi bombardıman sonrası görüntülendi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sürerken Avrupa ülkelerinden Rusya'yla farklı alanlarda işbirliğini sona erdiren ve yaptırım içeren kararlar açıklanmaya devam ediyor. Ukrayna'da Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya, Rusya'nın kontrolüne geçti.Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Moskova'yı "nükleer terör" yaratmakla suçladı. Brüksel'de ise NATO dışişleri bakanları toplantısı gerçekleşti. Ülkenin dört bir yanında çatışmalar devam ederken Harkov ve Mariuopol kentlerinde çatışmalar şiddetlendi.

ZELENSKİY'DEN NATO'YA TEPKİ: BUGÜNDEN İTİBAREN ÖLENLERİN HEPSİ SİZİN YÜZÜNÜZDEN ÖLECEK

 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy 'uçuşa yasak bölge' kararı almayan NATO'yu eleştirdi: Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!

İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna'ya 50 ton dizel akaryakıt yakıt tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu'nu yakalım ki daha iyi yansın diye...”

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI: RUSYA'NIN STRATEJİK NÜKLEER KUVVETLERİNİN KONUŞLANMASINDA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK GÖRMEDİK

Rusya'nın nükleer konuşlanması Pentagon'un takibinde... ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer güçlerin de dahil olduğu stratejik kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatını değerlendirdi. Kirby, "Rusya'nın stratejik nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmedik ve elbette ki bunu her gün yaptığımız gibi yakından takip ediyoruz. Şunu da yine ifade etmeliyim ki Bakan Austin stratejik caydırıcılığımıza güveniyor ve kendi ülkemizi savunmamız konusunda rahat” dedi.

Kirby, Rusya'nın Karadeniz'den Ukrayna'nın Odessa kentine yönelik bir harekata girişip girişmediğine yönelik soruya, "Bu sabah itibarıyla Karadeniz'de Odessa'ya yönelik bir saldırının an meselesi olduğunu gösterecek herhangi bir hareketlilik görmedik" yanıtını verdi.

BIDEN: RUSYA'NIN SALDIRILARI SADECE UKRAYNA'YA DEĞİL, AVRUPA'NIN DA GÜVENLİĞİNE KARŞI

Beyaz Saray'da bir araya geldiği Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile ikili görüşmesi öncesi açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin "Bu saldırı, sadece Ukrayna'ya değil Avrupa'nın güvenliğine, küresel barış ve istikrara karşıdır" değerlendirmesini yaptı.

Biden, Finlandiya'nın ABD'nin önemli bir müttefiki olduğunun altını çizerek, Ukrayna'ya savunma ve insani yardım sözlerini de tutacaklarını kaydetti.

BIDEN'IN, PUTİN'LE GÖRÜŞMEYE NİYETİ YOK

 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Putin ile görüşme gibi bir niyeti olmadığını ancak ABD'nin yine de diplomasi kapılarını açık tuttuğunu söyledi.

BM: UKRAYNA'DA 24 ŞUBAT'TAN BU YANA ÖLEN VE YARALANAN SİVİL SAYISI 1000'İ GEÇTİ

 BM, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.

PUTİN, UKRAYNA İŞGALİNE YÖNELİK 'SAHTE' HABERLERE HAPİS CEZASI GETİREN DÜZENLEMEYİ ONAYLADI

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna saldırısına ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası verilebilmesine olanak tanıyan kararnameyi imzaladı.

Kararnameeye göre “kasıtlı şekilde sahte haber yayanlara” 10 yıl hapis cezası verilmesinin onaylandığı kararnameyle, söz konusu haberlerin "önemli sonuçlar" yaratması halinde cezanın süresi 15 yıla kadar çıkabilecek.

RUSYA TWİTTER'I DA YASAKLADI

 Rusya devlet medyasına Avrupa'da engelleme kararı alan Twitter'ın da ülkede kullanılmasını yasakladı. 

BORELL: SWIFT'TEN ÇIKARILACAK RUS BANKASI SAYISINI ARTIRABİLİRİZ, HENÜZ KARAR ALMADIK

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'ya yönelik daha fazla ekonomik yaptırım uygulanacağını açıkladı.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly'nin yanı sıra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katılımıyla Brüksel'de bir araya geldi. Toplantısonrası açıklama yapan Borrell, yaptırımlardaki boşlukları kapatarak "Rus savaş makinesine" zarar vermek istediklerini ifade etti.

Borrell, bakanların gelecek günlerde hangi yeni yaptırımların uygulanabileceğini değerlendirdiklerine işaret ederek şunları söyledi: "SWIFT'ten engellenecek Rus bankalarının sayısını artırabiliriz ancak henüz bu konu hakkında bir karar almadık. Bakalım göreceğiz. Banka sayısı artırabiliriz, finansal yaptırımları derinleştirebiliriz.

Gaz konusunda hemen bir karar alınmasını beklemeyin. AB, gazının yüzde 40'ını Rusya'dan ithal ediyor. Rus gazını almaya bir gecede son veremeyiz."

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN: RUSYA İLE SAVAŞ RİSKİ NEDENİYLE UÇUŞA YASAK BÖLGE MÜMKÜN DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Rusya ile bir savaş riski taşıması nedeniyle Ukrayna'da uçuşa yasak bölgenin oluşturulması mümkün değil.

RUSYA: İDLİB’DEKİ MİLİTANLAR UKRAYNA’DA ÇATIŞMAK ÜZERE AVRUPA’YA GİDİYOR

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, İdlib bölgesindeki Arnavut ve Kafkasya kökenli militanların, Ukrayna’daki çatışmalara katılmak üzere Avrupa’ya gittiğini belirtti.

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg Juravlyov, “Arnavut ve Kafkasya kökenli militanların, Ukrayna’daki çatışmalara katılmak üzere İdlib gerilimi azaltma bölgesinden Avrupa’ya gittiği yönünde bilgiler alıyoruz” diye konuştu.

21.50 ZELENSKİY: UKRAYNA DÜŞERSE AVRUPA DÜŞER

 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, canlı yayında açıklama yaptı: Avrupa halkına, size çağrı yapıyorum. Lütfen sesinizi çıkarın, mücadelemize destek olun. Çünkü Ukrayna düşerse Avrupa düşer. Yaşananları göz ardı etmeyin. Dışarı çıkın ve Ukrayna'yı elinizden geldiğince destekleyin. Ve eğer kazanırsak ki kazanacağımızdan eminim. Bu demokratik dünyanın zaferi olacak.

RUSYA'DA FACEBOOK YASAKLANDI

 Ukrayna işgali sonrası Rusya, devlet medyasına yasak getiren Facebook'a 'karşılık' verdi. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'nun (Roskomnadzor) aldığı kararla ülkede Facebook yasaklandı. 

VON DER LEYEN: BU ÇATIŞMANIN SONUNUN UZAK OLDUĞUNU BİLİYORUZ

 AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: Bu çatışmanın sonunun uzak olduğunu biliyoruz. Putin başlattığı savaşı durdurmazsa daha ciddi önlemler almaya hazırız
Avrupa’da geçen yüzyılın en karanlık günlerinden bu yana görülmemiş ölçekte yıkım ve yerinden edilme yaşanıyor. Ukrayna'nın her yerine insani yardım ulaşabilmesi ve sivillerin kuşatma altındaki şehirlerden çıkmalarına izin verilmeli.

UAEA: ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALI'NIN REAKTÖRLERİNDE HİÇBİR GÜVENLİK SORUNU YAŞANMADI

 Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rusya'nın, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santralı'na saldırısının ardından reaktörlerde hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadığını duyurdu.

UAEA Başkanı Grossi, BM Güvenlik Konseyine brifinginde, "Reaktörlerin yakınında güvenlik sistemlerinde sorun yaşanmadığını doğrulayabildik" dedi ve şöyle devam etti: "Teknik açıdan operasyonun normal bir şekilde devam ettiğini düşünüyoruz. Ancak nükleer santral çevresinde askeri operasyonlar normal değil.”

BM: RUSYA'NIN ZAPORİJYA'YA SALDIRISI İNSANİ HUKUKU İHLAL ETTİ

BM, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiğini belirterek, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısı yaptı.

BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırısının ardından acil toplandı. BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, "Nükleer santraller ve diğer kritik sivil altyapılar etrafındaki askeri operasyonlar kabul edilemez ve son derece sorumsuzca. Nükleer santrallere yapılan saldırılar uluslararası insani hukuka aykırı" ifadesini kullandı.

ZELENSKİY: RUSYA'NIN SALDIRILARIYLA İLGİLİ ERDOĞAN'A BİLGİ VERDİM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Zaporijya nükleer santralini ele geçirmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile düzenli görüşmeler yaptığını belirtti, tutarlı destek için Türkiye'ye teşekkür etti.

Twitter'dan açıklama yapan Zelenski şunları söyledi: "Başkan ile düzenli görüşmeler yaptı @RTErdogan. Tutarlı destek için Türkiye'ye minnettarız. Rusya Federasyonu tarafından devam eden saldırganlık ve nükleer terörizm hakkında bilgi verildi. Düşmanlıklara son vermeliyiz. #StopRussia"

KULEBA, NATO'YA SESLENDİ: PUTİN'İN UKRAYNA'DA BİR SURİYE YARATMASINA İZİN VERMEYİN

 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, çevrim içi katıldığı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, çok geç olmadan ülkesine yardım edilmesini istedi.

Kuleba, Twitter hesabından paylaştığı videoda, “Putin’in Ukrayna’yı Suriye’ye çevirmesine izin vermeyin. Savaşmaya hazırız, mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kuleba, “Bu bir savaş, savaşta galip geldiğimiz ana kadar her şey yapılması gerekiyor” dedi.

UKRAYNA 'ZELENSKİY KAÇTI' İDDİASINI YALANLADI

Rusya Duması Başkanı'nın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ülkeden kaçtığı iddiasına yalanlama geldi. Ukrayna Yüksek Şûrası'nın basın ofisinden yapılan açıklamada, Zelenskiy'in Ukrayna'dan ayrılmadığı ve Kiev’de olduğu belirtildi.

AVRUPA KOMİSYONU RUSYA'YLA BİLİMSEL İŞBİRLİĞİNİ ASKIYA ALDI

Avrupa Komisyonu, Rusya'daki kuruluşlarla bilimsel işbirliğini askıya alma kararını duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, yaptığı açıklamada "AB'nin bilimsel araştırma işbirlikleri, hak ve özgürlüklere saygıya dayanmaktadır. Rus kuruluşlarıyla araştırma ve yenilik alanında daha fazla işbirliği projesi yürütmemeye karar verdik" açıklaması yaptı.

SCHOLZ PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ: ÜÇÜNCÜ TUR MÜZAKERELERİ TEYİT ETTİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. Reuters, Alman hükümet sözcüsünün görüşmeye ilişkin detay paylaştığını aktardı. Buna göre, Scholz Putin'i tüm askeri eylemleri derhal durdurmaya çağırırken çatışmaların yaşandığı bölgelerde insani yardım erişimine izin vermesini istedi. Putin'in ise görüşmede Rusya-Ukrayna müzakerelerinin üçüncü turunun gerçekleşeceğini teyit ettiği belirtildi. Açıklamada, "Her iki lider daha fazla görüşme yapmayı kabul etti" denildi.

'RUSYA UKRAYNA'DA GİDEREK SİVİLLERİ HEDEF ALIYOR'

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Brüksel'de AB'deki mevkidaşlarıyla yapacağı görüşme öncesinde basına açıklama yaptı. "Ukrayna'daki Rus güçlerinin giderek sivil nüfusu hedef aldığını" söyleyen Baerbock "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in saldırgan savaşı sivil halkı en vahşi bir şiddetle hedef alıyor" diye konuştu.

'MÜZAKERELER DEVAM EDECEK, RUS HEYETİNİN NE HEDEFLEDİĞİNİ ANLIYORUZ'

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mykhaylo Podolyak, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin sert geçtiğini ancak görüşmelerin devam etmesi gerektiğini söyledi. Podolyak, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya zor bir tutum içerisinde. Ancak Ukrayna ve Ukrayna'nın başkomutanının durumu da zor. Bu nedenle görüşmeler zor olacak ancak devam edecektir" dedi.

Ukrayna'nın müzakere sürecindeki konumunu Batılı ortaklarının güçlendirdiğini savunan Podolyak, açıklamasının devamında "Ukrayna heyeti, müzakerelere katılan Rus heyetinin psikolojik durumunu, hedeflerinin ne olduğunu, entelektüel temellerinin ne olduğunu, yani Ukrayna hakkında ne anlayıp ne anlamadıklarını açıkça anlıyor" diye konuştu.

'UKRAYNA'DA 331 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ'

Ukrayna'da insan hakları ihlallerine karışan Rus yetkililer hakkında soruşturma açılması talebini kabul eden BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya-Ukrayna çatışmalarında hayatını kaybeden sivillere ilişkin bilgi de paylaştı. Buna göre, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından bu yana ülkede 331 sivil hayatını kaybetti, 675 sivil yaralandı. 

Donetsk yönetiminden yapılan açıklamada da, bölgede yaşanan çatışmalara ilişkin "25 Şubat-4 Mart tarihleri arasında 77 asker ve 14 sivil hayatını kaybetti, 479 kişi yaralandı" denildi.

İSVİÇRE HÜKÜMETİ RUSYA MERKEZ BANKASI'YLA İŞLEMLERİ ASKIYA ALDI

İsviçre hükümeti Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararlarını onayladı. Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı yaptırımları desteklediğini açıklayan hükümet, Rusya Merkez Bankası'yla mevcut işlemlerin askıya alındığını duyurdu. Açıklamada, Rusya'ya dönük yaptırım kararlarını desteklemenin olası bir enerji krizine yol açma ihtimaline karşılık İsviçre'nin bu kışı karşılayacak doğalgazının mevcut olduğu da aktarıldı.

İTALYA: RUSYA'YLA SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN SICAK HAT AÇILDI

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Rusya'yla Ukrayna'daki sivillerin tahliyesine ilişkin sıcak hat açıldığını belirtti. NATO Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısından sonra açıklama yapan Di Maio, "Sivillerin Ukrayna'dan tahliyesi için Rusya'yla sıcak hat açtık. Bu, İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın Kriz Merkezi ve istihbarat servisleriyle insani açıdan yürüteceğimiz bir çalışma" diye konuştu.

BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

AFP haber ajansı, BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna kriziyle ilgili acil gündemiyle toplanma kararı aldığını duyurdu.

HOLLANDA VE İSVEÇLİ ŞİRKETLERDEN BELARUS KARARI

Avrupalı şirketler Rusya'nın desteklediği Belarus'la da ilişkileri askıya alıyor. Hollandalı nakliye ve lojistik şirketi Maersk, Belarus'a mal taşımacılığının yalnızca "gıda maddeleri, ilaçlar ve insani yardım" içeren nakliye taleplerinin kapsamlı bir araştırma sonrası kabul edileceğini açıkladı .Maersk, Rusya ve Ukrayna'ya yapılan tüm yeni hava rezervasyonlarının da askıya alındığını ekledi. İsveçli IKEA şirketi de Belarus'a satışlarını durduğunu açıklamıştı. 

BRÜKSEL'DE NATO TOPLANTISI: RUSYA İLE ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısında konuştu. Rusya'nın, Avrupa kıtasındaki güvenliğe zarar verdiğini savunan Stoltenberg, "(Rusya) Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri görülmeyen bir savaşa girişti. Güç kullanımı yoluyla temel ilkelerin tartışıldığı yeni normal oluşturdu. Her tarafa yayılan çatışma tehdidi gerçek. Ukrayna halkı ve demokratik olarak seçilmiş hükümetin yanındayız" ifadelerini kullandı.

'RUSYA İLE ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenen Stoltenberg, "Putin'e savaşı sonlandırma, tüm askeri güçleri Ukrayna'dan çıkarma çağrısı yapıyoruz. Diplomatik çabalara iyi niyetinizle katılın. NATO bir savunma ittifakıdır. Rusya ile çatışma istemiyoruz. Ancak, Washington Anlaşması'nın 5'inci Maddesine kuvvetli bir şekilde bağlıyız. NATO, topraklarının her bir karışını koruyup savunacaktır" dedi. Stoltenberg, "Putin'e savaşı derhal ve şartsız durdurma çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin çağrısını yaptığı uçuşa yasak bölge hakkında da şu ifadeleri kullandı: "Müttefikler, Ukrayna hava sahasında NATO uçaklarının veya Ukrayna topraklarında NATO askerlerinin bulunmaması gerektiğinde hemfikir."

KREMLİN: MÜZAKERELERİN AKIBETİ KİEV'İN VERECEĞİ TEPKİYE BAĞLI

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ukrayna-Rusya arasında Belarus'ta yapılan müzakerelere ilişkin konuşan Peskov, görüşmelerde Ukrayna'yla ilgili henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirterek "Ukrayna tarafına sorunun çözümünün nasıl olacağını söyledik. Müzakerelerde bundan sonra olacaklar Kiev'in vereceği tepkilere bağlı" açıklaması yaptı. Peskov, "Rusya halkının Putin'in arkasında durması gerektiği" görüşünü de paylaştı.

BM'DEN RUS ÜST DÜZEY YETKİLİLERE SORUŞTURMA TALEBİNE ONAY

AFP'nin aktardığına göre, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Ukrayna'da hak ihlalleri tespit edilen üst düzey Rus yetkililere soruşturma açılması yönündeki talebi yapılan oylamanın ardından kabul etti.

PUTİN'DEN RUSYA'NIN KOMŞULARINA UYARI: İLİŞKİLERİ TIRMANDIRMAYIN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diğer ülkelere Rusya'yla ilişkilerini normalleştirme çağrısı yaptı. 'Komşulara karşı art niyet taşımadıklarını' belirten Putin, "Rusya diğer devletlere karşı ekonomik yükümlülüklerini yerine getirecek" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, komşu ülkelere Moskova'yla gerilimi artırmama çağrısında bulundu. Putin, "Komşularımıza karşı art niyet taşımıyoruz. Ve onlara, durumu tırmandırmamalarını, herhangi bir kısıtlama getirmemelerini tavsiye ederim. Bütün yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz" dedi. Putin, "Burada ilişkilerimizi kötüleştirme gerekliliği görmüyoruz Ve eğer atacağımız adımlar, eğer böyle bir şey olursa, her zaman için sadece Rusya Federasyonu'na karşı bazı dostane olmayan eylemlere karşı atılacaktır" dedi.

DONETSK YÖNETİMİNDEN İDDİA: UKRAYNA ORDUSU AZOV TABURU'NUN KARARGAHINI VURDU

Ukrayna'nın doğusundaki Mariupol kentinde çatışmalar sürerken Donetsk yönetimi, Ukrayna güçlerinin aşırı sağcı Azov Taburu'nu "anlaşmazlık" nedeniyle hedef aldığını iddia etti. "Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisi" imzasıyla yapılan açıklamada, Ukrayna yönetiminin destek verdiği Azov Taburu'nun Mariupol'deki karargahının, Ukrayna ordusu tarafından Toçka-U füzesiyle vurulduğu ve 20'den fazla militanın öldüğü öne sürüldü.

Açıklamada, Azov Taburu'nun Ukrayna ordusunun komutası altına girmeyi ve eylemlerini orduyla koordine etmeyi reddetmesi üzerine Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından hedef alındığı iddia edildi. 

'RUS ASKERLERİ MİKOLAYIV KENTİNE GİRDİ'

 Mikolayıv Belediye Başkanı Yuriy Stepats, Rus askerlerinin Herson yakınlarındaki kente girdiğini açıkladı.

LUKAŞENKO: BELARUS ORDUSU OPERASYONA KATILMAYACAK

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bugün 'uzun' bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Lukaşenko, Belarus ordusunun Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonuna katılmadığını ve katılmayacağını söyledi.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ KONTROLÜMÜZDE

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'da kontrolü sağladıklarını doğrulayan bir açıklama yaptı. Santralin faaliyetlerinin normal bir biçimde devam ettiği aktarılan açıklamada, dün gece çıkan yangından "Ukraynalı sabotajcıların sorumlu olduğu" savunuldu ve "canavarca bir provokasyon" denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bölgenin 28 Şubat'tan beri kendilerinin kontrolünde olduğunu söyleyerek, "Fakat dün gece nükleer santralin yanındaki bölgede, Kiev'deki milliyetçi rejim tarafından devasa bir provokasyon yapıldı" dedi. Rus sözcü, bölgede bir Rus devriye ekibine Ukraynalı bir sabotajcı grubu tarafından saldırıldığını savundu. 

GAZPROM: AVRUPA'YA GAZ SEVKİYATI SÜRÜYOR

Rusya'nın en büyük enerji şirketi Gazprom, Avrupa'ya Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatının devam ettiğini açıkladı. Açıklamada, Avrupa ülkelerinden bugün itibarıyla 109.5 milyon metreküp gaz talebi olduğu belirtildi.

'NATO BU SAVAŞI DURDURMAK İÇİN TÜM OLASI SENARYOLARI GÖRÜŞECEK

Brüksel'de NATO karargahında bugün yapılacak dışişleri bakanları toplantısı öncesi açıklamalar yapılıyor. Olağanüstü toplantıda, Ukrayna'nın Rus hava saldırılarına karşı NATO'ya uçuşa yasak bölge çağrısının da görüşülmesi bekleniyor. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "NATO bir savunma ittifakı ama önümüze çatışma gelirse biz hazırız" açıklaması yaptı. Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, "NATO bu savaşı durdurmak için tüm olası senaryoları görüşecek" dedi. Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė de yaptığı açıklamada, uçuşa yasak bölge çağrılarının "sorumsuzca" olduğunu söyledi. Litvanyalı bakan "NATO'nun şimdi askeri çatışmaya dahil olmasına yönelik tüm teşviklerin sorumsuzluk olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

DUMA: ORDUYLA İLGİLİ YALAN BİLGİ YAYANLARA HAPİS CEZASI UYGULANACAK

Rusya Duma'sı Ukrayna'da operasyon yürüten Rus askerlerle ilgili dezenformasyon ve yalan haber yayınlayanlara yönelik hapis cezası uygulanmasını içeren yasa teklifini kabul etti.

Rus haber ajansı RIA Novosti'nin son dakika notuyla geçtiği habere göre, Duma, Rus ordusunu hedef alan içerikler paylaşanlara 5-10 yıl arası hapis ve 5 milyon rubleye kadar para cezalarını içeren yasa teklifini kabul etti. Buna göre, Rusya'ya yaptırımları destekleyenler hakkında ise 3 yıla kadar hapis ve 500 bin rubleye kadar para cezası uygulanacak. 

ORBAN: YAPTIRIMLARI DESTEKLİYORUZ ANCAK KAÇINILMAZ ETKİLERİ OLACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le iyi ilişkileriyle bilinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Avrupa'nın yaptırım kararlarına desteği sürüyor. Aşırı sağcı lider Orban, ülkenin resmi radyosuna yaptığı bugün açıklamada, Macaristan'ın Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yaptırımlarını desteklediğini ancak ülke ekonomisinin de bu yaptırımlardan kaçınılmaz olarak etkileneceğini söyledi. Hükümetin yaptırım kararlarının ülkedeki etkisini azaltmaya çalıştığını belirten Orban, "Yaptırımlar iki ucu keskin bir silah olduğu için bir bedeli var ve bu bedeli kısa vadede ödeyeceğiz" dedi.

NATO ÜLKELERİNİN DIŞİŞLERİ BAKANLARI BRÜKSEL'DE

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Olağanüstü NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı bugün yapılacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da toplantı için Brüksel'e gitti. Reuters, Brüksel'deki NATO karargahından anlık şu görüntüyü paylaştı: 

RUSYA'DAN BATI ÜLKELERİNİN YAYINLARINA KISITLAMA KARARI

Rus medya denetleme kurumu, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Rusça servisi, Almanya merkezli Deutsche Welle, Prag merkezli ABD'li yayın kuruluşu Radio Liberty ve İngilizce-Rusça yayın yapan online gazete Meduza'ya ülkede erişimi kısıtladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, BBC'nin "Rusya'daki siyasi durumu ve güvenliği baltalayan bir yayıncılık yaptığını" savunmuştu.

YANGIN ÇIKAN NÜKLEER SANTRALİN KONTROLÜ RUSYA'DA

Ukraynalı yetkililer, Rusya güçlerinin Zaporijya nükleer santralini ele geçirdiğini açıkladı.

MOSKOVA BORSASI BUGÜN DE İŞLEMLERE KAPALI

 Moskova Borsası'nın bugün de işlemlere açılmayacağı duyuruldu. Moskova Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere "mevcut durum" nedeniyle bugün de devam edilmeyeceği belirtildi. Öte yandan, Rusya Merkez Bankasından alınan açıklamada ise, şahısların borsa üzerinden döviz alırken, toplam alım miktarı üzerinden ödemeleri gereken komisyonun yüzde 30’dan yüzde 12’ye düşürüldüğü belirtildi. Moskova Borsası 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapanmıştı. (DIŞ HABERLER) 

Etiketler rusya ukrayna