Canan Güllü: Afganistan'daki mücadeleye desteğimiz sürecektir

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Taliban’ın işgal ettiği Afganistan’a dair açıklama yaptı, “Afganistan’daki mücadeleye desteğimiz sürecektir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. “Ses ver dünya” başlıklı açıklamada, savaşların mağdurlarının kadınlar ve çocuklar olduğunu ifade eden Güllü, uluslararası kamuoyuna çağrıda bulundu, “Afganistan’daki mücadeleye desteğimiz sürecektir” dedi.

“Afganistan’da yaşanan Taliban işgali ile tedirginliği doruklara çıkan kadınlar, bir varoluşsal çatışma ile karşı karşıya kalmıştır. Milyonlarca sivil yılların çözümsüz, sömüren ve emperyalist politikalarının üstüne meydanın Taliban’a bırakılmasının ardından bir hayatta kalma savaşının içine itilmiştir” ifadelerine yer veren Güllü’nün açıklamasından öne çıkan ifadeler şu şekilde oldu:

HEPİMİZİN KULAKLARINDA NÜKSETMELİ: Geçtiğimiz günlerde üniversitelere kadınların girmesi yasaklandı. Burka giymeye zorlanarak ve sosyal hayattan mahrum edilerek yaşamlarını idame etmeleri istenilen Afgan kadınları oysa ki bir dönemler özgür ve yaşam haklarındaki kararlarında bağımsızlardı. Dünya Taliban’ın işgaline kulaklarını tıkarken, Afganistan’da demokrasiye, insanlığa, onurla yaşamaya ve güçlü bir geleceğe inanan binlerce kişi canı pahasına Taliban’ı protesto etmekte. Afganistan’daki bu demokrasi arayışının sesi hepimizin kulaklarında nüksetmeli, bizi harekete itmelidir.

KORUDUK, KORUYACAĞIZ: Bu direniş ilham vericidir. Karanlığın aniden ve çok hızlı yayıldığı bu süreçte umuda ihtiyacı olan pek çok yoldaşımız mevcut. Onlara diyoruz ki: “Biz buradayız! Cesuruz, güçlüyüz ve 45 yıldır olduğu gibi mücadeleye, demokrasi ve çağdaşlık için omuzdaşlığa hazırız. Gelin, birlikte dünyayı aydınlatalım.” Ülkemizde yalan yanlış söylemleri besleyen sahte şeyh ve tarikatların bazıları zaman zaman ses yükselterek şeriat düzeni isterler. Biliyoruz ki bu istek daima kursaklarında kalacaktır. Cumhuriyet kazanımları ile elde edilmiş başarıların değerini kadınlar olarak çok iyi biliyoruz. Koruduk, koruyoruz, koruyacağız.

AFGANİSTAN’DAKİ MÜCADELEYE DESTEĞİMİZ SÜRECEKTİR: Birleşmiş Milletler’e, Sivil Toplum Kuruluşlarına, Tüm Uluslararası Aktörlere Sesleniyoruz! Eril zihniyet her daim önceliği kendi gücü için kullanacaktır. Bizim bu zihniyete karşı sergileyeceğimiz sağlam duruş onurlu bir geleceğin teminatıdır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (CEDAW) ve Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmeler şiddetsiz ve barışçıl bir dünyanın, onurluca yaşamanın ruhunu yansıtmaktadırlar. Bu bildirgelerin neden imzalandığı unutulmamalı, taraflar bu uluslararası standartlara göre aksiyon almalıdır. Afganistan’daki mücadeleye desteğimiz sürecektir. Birbirimizden aldığımız cesaret, içimizdeki ışık olacaktır. (DUVAR)