Çanakkale’de vaka oranları artsa da yatan hasta sayısı artmıyor

Çanakkale, yoğun aşılanma oranının faydasını görüyor. Yüzde 81,1 ile Türkiye’de en çok aşının yapıldığı 5’inci il olan Çanakkale’de vaka sayısı artsa da hasta yatış sayıları artmıyor.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE – Çanakkale’de aşılıma oranın yüksek olması, yatan hasta sayısının ve oranının da düşük olmasına neden oluyor. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, yatan hasta sayısının az olmasının, Çanakkale’deki aşılama oranları sayesinde olduğunu belirtti.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy

‘AŞILAMA ORANINDAKİ ARTIŞIN KARŞILIĞINI ALIYORUZ’

25-Eylül-1 Ekim arasında Çanakkale’de 100 bin kişide 130,37 olan vaka oranı, 1- 8 Ekim tarihleri arasında 142,55 olarak açıklandı. Çanakkale aşılanma oranı en yüksek iller arasında olmaya devam ederek, aşılama oranı yüzde 81,1’e ulaştı. “Çanakkale’de vaka sayısı artışı devam ediyor” diyen Erensoy, “Havaların soğuması ile birlikte bu şekilde bir artış olmasını bekliyorduk. Ancak yoğun bakım ve servis yatışlarında son üç ayda herhangi bir değişiklik yok. İki COVİD servisi bir tanede COVİD yoğun bakımı açık. 2 aydır bu şekilde devam gidiyor. Yani vaka sayısı artmasına rağmen hastane servis ve yoğun balım yatışlarında herhangi bir artış olmuyor. Bunun açıklaması da şu; Çanakkale’nin aşılama oranı en yüksek olan illerden birinin olmasının avantajı var. Aşılama oranındaki artışın karşılığını alıyoruz. Yani aşılama oranları yüksek bir şehir olarak hastane yatışlarımız birçok şehre göre çok daha iyi bir durumda. İki hafta öncesine göre vaka sayılarında neredeyse iki kat artış varken, aynı artışı yoğun bakım ve servis artışlarında görmüyoruz. Bizim de en çok söylediğimiz şey de buydu; aşı bulaşmaya engel olmasa bile hastalığın geçiş sürecini çok değiştiriyor” dedi.