Çanakkale’de susuzluk alarmı: Su kısıtlaması uzatıldı

Barajlardaki doluluk oranlarının yüzde 30'lara düştüğü Çanakkale’de Mart ayında başlayan su tasarrufu tedbirleri, 31 Ekim’e kadar uzatıldı. Çanakkale 2023'ün 7 ayını su kısıtlamasıyla geçiriyor.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale'de su sıkıntısı nedeniyle Mart ayında başlayan su tasarrufu tedbirleri 31 Ekim tarihine uzatıldı.

Çanakkale’nin tek ve alternatifsiz içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nda, Haziran ayı itibariyle yüzde 50 seviyelerinde olan doluluk oranı, yüzde 30’lara kadar geriledi. Yeterli oranda yağış alamayan kentte yaz dönemi su kısıtlaması ile geçti. Çanakkale için tek umut ise sonbaharda beklenen yağışlar. Atikhisar Barajı’ndan hem sulama hem de içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı düşünüldüğünde, kenti su sorunu adeta alarm veriyor.

Çanakkale Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, kentin tek içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nın sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyu korumak için su tasarrufuna yönelik tedbir kararlarının 31 Ekim'e kadar uzatıldığı, duyuruldu. Çanakkale Belediyesi açıklamasında, “Tüm dünyada ve ülkemizde de yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının azalması yönünde yaşanmaya başlanan sıkıntılar göz önünde bulundurularak kentimizin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajındaki suyumuzun en yüksek verimi sağlayacak şekilde kullanılabilmesi ve sürdürülebilir su yönetiminin sağlanabilmesi için Belediyemizce önlem alınması adına; daha önce 31 Ağustos 2023 tarihine kadar geçerli olan Encümen kararlarının, son toplantı kapsamında 31 Ekim 2023 tarihine kadar geçerli olması kararlaştırıldı” ifadelerine yer verildi.

TEDBİRLER KAPSAMINDA NELER YASAK?

Kısıtlama kapsamında, konut ve işyeri önlerinin hortumla yıkanmasının yasaklandığı, halı ve kilim yıkamalarına izin verilmeyeceği ve özellikle şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklandığı ifade edildi.

Oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin maksimum 20 m3/ay olarak kısıtlama getirildiği, oto kuaför-yıkama, halı yıkama hamam, WC vb. gibi işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine karar verildi. Bahçe sulamalarının kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile yapılmasına oy birliği ile karar verildiği ifade edildi. (DUVAR)