Çanakkale'de orman yangınına müdahale sürüyor: Evler hasar gördü, köyler boşaltıldı

Çanakkale'nin Damyeri mevkiinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangını söndürme çalışmaları yaklaşık 20 saattir devam ediyor. Tedbir amacıyla 10 köy boşaltıldı, evler hasar gördü.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Merkeze bağlı Damyeri mevkiindeki ormanlık alanda önceki gün saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. Yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Gece boyunca süren söndürme çalışmaları havanın aydınlanmasıyla birlikte devam etti.  

337 HANE TAHLİYE EDİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, yangına müdahalenin aralıksız sürdüğü belirtilerek, "Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; 2 bin 240 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir. Bölgedeki 10 köyde 337 hane ve 1104 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Kayadere Kurşunlu köylerini tehdit eden yangın nedeniyle meradaki hayvanlar alandan uzaklaştırıldı. Bölgedeki 10 köy Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı ekiplerce tahliye edildi.  

Söndürme çalışmaları kapsamında; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden çok sayıda personel ile 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinelerinin görev yaptığı belirtildi.

Çanakkale-Çan karayolu trafiğe kapatıldı. Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı'nın gemi trafiğinin çift yönlü geçici olarak askıya alındığı açıklandı.  

16 Temmuz'da yanan bölgenin hemen yakınında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayılarak ilerliyor.

Aynı bölgede 16 Temmuz'da yangın gerçekleşmişti. 

Çanakkale Valiliği'nden yangınla ilgili yapılan açıklamada şunlar denildi: "İlimiz merkez Kayadere köyü civarında başlayan orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Kayadere köyümüz tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu kız yurdunda misafir edilecektir. Ayrıca Çanakkale-Çan karayolu da tedbir amaçlı trafiğe kapatılmış olup vatandaşlarımızın alternatif yolları kullanmaları ve görevli personelin ikazlarına riayet etmeleri önem arz etmektedir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir.
İlimize geçmiş olsun dileklerimizle kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Fotoğraf: AA

Çanakkale Belediyesi de sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile yangın bölgesinde hayvanların tahliye edilmeye başlandığını duyurdu. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi: "Yangın bölgesindeki can dostlarımız için seferber olduk. Belediyemize bağlı Veteriner İşleri Müdürlüğümüz ekiplerince Damyeri Mevkinde başlayan yangından etkilenen canlar, Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde geçici süreliğine misafir edilmek üzere yangın bölgesinden tahliye ediliyor."

Fotoğraf: AA

KÖYLÜLER YURDA YERLEŞTİRİLİYOR

Çanakkale Valiliği'nin son açıklamasına göre, yangının yayılması üzerine 9 köy tedbir amaçlı boşaltıldı. Valilik açıklaması şöyle: "Orman Yangını Nedeniyle Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacaktır. Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Askeri bölgede yangın söndürme çalışmaları yapılıyor.

Alevlerin, Radar Üssü'ne ulaşması sebebiyle üst boşaltıldı. Yangın söndürme çalışmalarına devam ediliyor. 


ÇANAKKALE BOĞAZI TEK TARAFLI ULAŞIMA AÇILDI

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yangına yaptığı açıklamada yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı'nın gemi trafiğinin çift yönlü geçici olarak askıya alındığı açıklandı. Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, kuzey-güney yönlü olarak saat 21.30’da başlayacağı belirtildi.

Bakanlık Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı römorkörlerin yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildiğini duyurdu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi"nin Çanakkale Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini de açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 23.18'de Çanakkale Boğazı'nın tek taraflı olarak deniz ulaşımına açıldığını duyurdu


BAKAN YUMAKLI: ŞEHİR MERKEZİNİ TEĞET GEÇER HALDE İLERLİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü'nde, ülke genelinde çıkan yangınlara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Yumaklı, bugün ülke genelinde 29 yangın çıktığını belirterek, "Bugün ülkemizde 29 yangın çıktı. Bunlardan 26'sı söndürüldü. 3 yangın devam ediyor. Bunlardan biri Çanakkale merkez, diğeri Bursa Yenişehir ve Bursa Karacabey. Bunlardan en ağırı Çanakkale merkezdeki yangınımız. Bu yangın saat Danyeli mevkisinde 11.39 itibarıyla başladı. Birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettik. Rüzgarın etkisiyle maalesef yayıldı. Şu anda kuş uçuşu yaklaşık 15.1 kilometrelik bir hatta. 6 saat gibi kısa bir sürede katetti. Arkadaşlarımız belli mesafelerde durdurmaya çalıştılar ancak yangının ilerlemesine neden olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği anlar oldu. Sevindirici tarafı Çanakkale şehir merkezimizi teğet geçer bir halde ilerliyor rüzgarın yönü itibariyle. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerimizi korumaya odaklamış durumdayız. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama herhangi bir boşaltma söz konusu değil. 9 köy için tedbir alındı. Bunlardan 6'sı boşaltıldı. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Bu açıklamayı yaptıktan sonra Çanakkale'ye doğru yola çıkacağım. Yangının söndürülme çalışmalarını yerinden takip edeceğim" dedi. 

Bakan Yumaklı yangına 8 uçak, 26 helikopter, yaklaşık 180 arazöz ve iş makinesi, 1100’e yakın personelle müdahale edildiğini de kaydetti.

Fotoğraf: AA


FAHRETTİN KOCA: DUMANDAN ETKİLENEN 4 KİŞİ TEDAVİ EDİLİYOR

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dumandan etkilenen 4 kişinin tedavi altına alındığını belirtti.

Koca, "Bugün saat 12.54’te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

ALTUN: 736 VATANDAŞIMIZ TAHLİYE EDİLDİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yangın nedeniyle 736 kişinin bölgeden tahliye edildiğini açıkladı. 

Altun, "Çanakkale merkezde çıkan orman yangınından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi, 1.328 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 202 arazöz, 30 su tankeri ve 64 iş makinesi ile meydana gelen yangının en kısa sürede kontrol altına almak için büyük mücadele veriliyor. Bölgede 736 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilirken, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı Çanakkale’deki orman yangınının devam ettiği bölgeye intikal etmiştir" dedi. 

7 EV HASAR GÖRDÜ

Gece saatlerinde yeniden açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangından etkilenen alanın yaklaşık 1500 hektar olduğunu, bunun 800 hektarının ormanlık alan olduğunu söyledi.

Önceki açıklamasında Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar, Kalabaklı köyünün boşaltıldığını 3 köyde de önlem alındığını dile getirdiğini hatırlatan Yumaklı; Aşağı Okçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören köylerinin de akşam saatlerinde boşaltıldığını aktardı.

Yumaklı, "Bu köylerden Ulupınar'da 3, Yağcılar'da da 4 ev yangından hasar görmüş durumda. Ayrıca havalimanına yakın Sarıcaeli köyü var. Bu köyle ilgili de değerlendirme yapılıyor. Şu ana kadar köyün boşaltılmasıyla ilgili herhangi bir önlem alınmadı. Sarıcaeli köyü yakınındaki yaşlı bakımevindeki 41 yaşlımız, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun yurtlarına yerleştirildi. Devlet hastanesinden 14 kişi tedbiren nakledildi. Şu anda 150 hastamız var hastanede, 60 ambulans da bekletiliyor. Şu anda herhangi bir tehdit yok ama önlemler alınmış vaziyette" dedi.

SABAH SAATLERİNDE BOĞAZ YENİDEN ULAŞIMA KAPATILACAK

4 gece görüşlü helikopterin havadan müdahaleye devam ettiğini ifade eden Yumaklı, "260 arasöz ve iş makinesi, 1500'e yakın personelimizle mücadele devam ediyor. Çanakkale-Çan yolu kapalı. Çanakkale Boğazı, şu anda duyuyorsunuz gece görüşlü helikopterlerimizin su alabilmesi için tek taraflı olarak ulaşıma kapatıldı. Ancak sabahın ilk saatleriyle bütün hava araçlarının mücadeleye başlayacak olması sebebiyle boğaz yine çift yönlü olarak ulaşıma kapatılacak" diye konuştu.

'BU YANGIN YERLEŞİM YERİ YANINDA BİR ARAZİDEN ÇIKTI'

"Buradan bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bu yangın bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı" diyen Yumaklı, "Daha önce defalarca ifade ettik. Yangınların yüzde 90'ının da üzerinde bir oranda çıkış sebebi insan unsuru. Gücünüz olabilir, devlet olarak imkanlarınız olabilir ancak 1500 hektarlık bir alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir ateşten kaynaklanabiliyor. Lütfen herhangi bir yangına sebep olacak ateş ya da bir tarla temizliği ya da çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım" ifadelerini kullandı.

1251 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ, 2 BİN 279 ABONEYE ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bölgede farklı kurumlardan toplam 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri, 169 iş makinesi sevk edildiğini belirtti.

Yerlikaya, "Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan Karayolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır" dedi.

AFAD'dan yapılan açıklamada da yangından dolayı 34 trafo bölgesinde 25 köy ve 2 bin 279 aboneye elektrik verilemediği aktarıldı. 

 

 

 

Etiketler Çanakkale yangın