Çanakkale’de depremzedeler 6 yıldır evlerini bekliyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde 2017 yılında meydana gelen depremin ardından evlerini kaybeden çok sayıda aile, kalıcı konut sözünün tutulmasını istiyor. 42 aile, hala konteynerde yaşıyor.

42 aile 6 yıldır konteynerde yaşıyor.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - 6 Şubat 2017’de Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde sabah saat 06.51’de meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem çok sayıda evin yıkılmasına neden oldu. AK Parti milletvekillerinin deprem konutu sözü verdiği 86 aileden 42’si hala konteynerde yaşıyor.

Deprem bölgesinde depremzede ailelerle bir araya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek tepkisini dile getirerek “Bir ailenin 6 yıldır konteynırda yaşaması ne demektir? İnsan onurunun ayaklar altında kalması demektir” dedi.

CHP'li Muharrem Erkek, konteynerde yaşayanlarla görüştü. 

‘AYVACIK’TA İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR’

Erkek, “Ne acıdır ki Kahramanmaraş depreminden 6 yıl önce aynı tarihte Ayvacık depremi meydana gelmişti. Üzerinden tam 6 yıl geçti. 6 yıldır 86 hak sahibi vatandaşımız evini bekliyor. Kimisi kirada, kimisi akrabasının yanında bekliyor. 42 aile de konteynerde yaşıyor. Kışın buz gibi havada, küçücük konteynerin içinde yaşam sürdürülebilir mi? Sosyal devletin görevi nedir? Yurttaşlarının sağlıklı bir şekilde barınmasını sağlamaktır. Son deprem de bize gösterdi ki, bu parti devleti, bu ucube sistem de enkaz altında kaldı. Burada, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde insanlık dramı yaşanıyor” diye konuştu.  

‘YAZLIK SARAYLAR BİTİYOR AMA KONUT YAPILAMIYOR’

6 Şubat Maraş depreminden sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Bana bir yıl müsaade edin’ dediğini hatırlatan Erkek, “Burada 6 yıldır aileler bekliyor” dedi. 1999 depreminin üzerinden 24 yıl geçtiğini ve hiçbir şey yapılmadığını ifade eden Erkek, AK Parti iktidarının bu dönemde, 8 tane imar affı getirdiğini söyledi: “AFAD, Kızılay gibi kurumlarımızı çürüttüler, liyakatsiz kadrolarla kurumları doldurdular. Onun için 6 yıldır burada 42 aile konteynerde, 86 aile evini bekliyor.”

Türkiye’nin bu tabloyu hak etmediğini söyleyen Erkek, “Yazlık saraylar nasıl hızla bitiriliyor, orman alanlarında madencilik için gerekli her türlü işlem nasıl çok hızlı bir şekilde nasıl yapılabiliyor? Buna rağmen, insanların evlerini 6 yıldır teslim edemiyorlar. İnsan üzülüyor, utanıyor. Devletin temel görevi insan onurunu korumaktır, aileyi korumaktır, insanların sağlıklı güzel evlerde oturmalarını sağlamaktır, çocukların iyi eğitim almasını sağlamaktır. Her türlü yetki ellerinde, bahane yaratmasınlar, mazeret üretmesinler” dedi.