Çanakkale’de afet üstüne afet: Yazın yangın, kışın sel

Yazın yangından etkilenen Merkeze bağlı Kalabaklı köyü, şimdi de sel nedeniyle zor zamanlar yaşıyor. Ayrıca kent genelinde etkili olan yağışlar nedeniyle Gülpınar-Babakale yolu trafiğe kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam 

ÇANAKKALE - Çanakkale’de, temmuz ve ağustos aylarında iki kez meydana gelen ve 5 bin hektarlık alanın zarar gördüğü yangın bölgesi köylerinden biri olan Kalabaklı köyü, şimdi de taşkın tehdidi altında. Kasım ve aralık ayında yağan yağmurlar nedeni ile bugüne kadar 4 kez taşan Kalabaklı köyü deresi, dün (cuma günü) öğlen saatlerinde başlayan yoğun sağanak yağış nedeni ile 5’inci kez taştı.

Tarım alanlarının ve meraların zarar gördüğü Kalabaklı köyündeki bazı haneleri ise su bastı. Kalabaklı köyü muhtarı Mehmet Türkan, yaz sezonundaki yangınlarda köyün tepelerindeki ağaçlık alanların yandığını ve buna bağlı olarak aşırı yağışlar nedeni ile taşkın oluştuğunu söyledi.

Geçtiğimiz yaz çıkan yangınlarda, Kalabaklı köyü çevresindeki ormanlık alan da yanmıştı. 

'BU KIŞ NÖBETTEYİZ'

İlgili kurumların çalışmalar yaptığını, valiliğin yağışların başlamasıyla birlikte yörede bulunduğunu ifade eden Türkan, “Doğal afet yaşıyoruz, denecek bir şey yok. Biz burada iki sene bu sıkıntıyı çekeceğiz. Ormanlarımızın yangında yok olması nedeni ile bu sıkıntıyı çekmeye devam edeceğiz. 10 dakikalık yağmur yetiyor, fazlasına gerek kalmıyor. Şu anda 5-6 haneyi su bastı, birkaç hayvan işletmesinde su baskını yaşandı. Köy yatağında iki dere birleşiyor, sonra tek dere olarak köyün içinden geçiyor. Bu kış nöbetteyiz” dedi.

 

Kalabaklı köyü muhtarı Mehmet Türkan, yanan yerler nedeniyle sağanağın çok hızlı sele dönüştüğünü söyledi. 

BABAKALE-GÜLPINAR YOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, Gülpınar-Babakale köy yolunun trafiğe kapatıldığı ifade edildi. Valilik açıklamasında, “Gülpınar-Babakale köy yolu yoğun yağışlar sonucu yola kayan yaprak ve balçık nedeniyle trafiğe kapatılmıştır. Sürücülerimizin alternatif güzergah yollarını kullanmaları, yol üzerindeki trafik işaret ve işaretçilerine dikkat etmeleri önemle rica olunur” denildi.

Ayrıca 15 Aralık Cuma (bugün) ile 17 Aralık Pazar (yarın) sabah saat 09.00’a kadar kent içi servis yapan motorlu kuryelerin trafiğe çıkışı yasaklandı.

 

Çanakkale'de etkili olan sağanak kent genelinde taşkınlara neden oldu. 

KEPEZ ÇAYI HER YAĞMURDA TAŞIYOR

Çanakkale’nin merkeze 4 kilometre uzaklıkta bulunan beldesi Kepez’de de çay taşkını yaşandı. Her yağışta taşan Kepez Çayı, son bir buçuk ay içinde 5’inci kez taştı. Daha önceki taşkında sel suları nedeni ile çay kenarında demirleyen balıkçı tekneleri zarar görmüş, 5 tekne de batmıştı. Kepez çayında teknelerini demirleyen ve sık sık meydana gelen sel ve taşkınlar nedeni ile tekneleri zarar gören balıkçılar, daha korunaklı ve güvenli bir barınak yapılmasını istiyor.

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, aşırı yağışlardan dolayı sel baskınının yaşandığı Lapseki İlçesi, Kalabaklı köyü ve Kepez Çayı'nda devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Aktaş, bölgede yürütülen çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı. Ardından Lapseki ilçesine giden Aktaş, su taşkının yaşandığı Çınarlı Deresi'nde yapılan çalışmalar hakkında Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk ve Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz’dan bilgi aldı.

Sel baskının yaşandığı alanlarda yaraların sarılması için İl Özel İdaresi, Belediye, Karayolları, DSİ, AFAD ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından çalışmalar hızla devam ediyor. Sele maruz kalan yerleşim yerlerinde halkı dinleyen ve geçmiş olsun dileklerini ileten Aktaş, kentteki olumsuz hava koşullarının bir süre daha devam edeceğini belirterek, kamu kurum ve kuruluşlarının ve vatandaşların tedbirli olmalarını istedi.