Çalışma Bakanı Bilgin asgari ücrete ikinci zamma yol vermedi

Yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücrete temmuzda ikinci zam yapılabileceği beklentisi doğdu. Çalışma Bakanı Bilgin ise "Yasal durum aralık ayını gösteriyor" diyerek, bu talebe sıcak bakmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önümüzdeki günlerde 'Beyaz Bayrak' uygulamasına geçeceklerini belirterek, "Burada sendika var, toplu sözleşme var, prim borcu yok, burada iş düzgün yürüyor" anlamına gelecek. Bu işletmelere projelerde öncelik verip, bazı primlerde indirim sağlayacağız" dedi.

Yüksek enflasyon karşısında eriyen asgari ücrete temmuz ayında ikinci zam yapılabileceği beklentilerine ilişkin soruyu da yanıtlayan Bilgin "Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım. Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, Aralık’ta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi Aralıktır" açıklamasını yaptı. 

AGİ YORUMU

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının 'çok önemli' olduğunu ifade eden Bilgin, asgari geçim indirimini (AGİ) ücrete yansıtmayan işverenleri de uyardı ve " Bütün gelirlerde asgari ücretin vergi dışı bırakılması önemli. Sabit ücretle çalışanlar, AGİ kaldırıldı, ücreti düşüreceğim diyen işletmeler yanlış yaptı. İş kanunu anlaşılan ücretten geriye gidilmesini açıkça yasaklıyor" diye konuştu.

İŞVERENE PRİM DESTEĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Dünya gazetesine konuk olan Bakan Bilgin, işverene 6 puanlık prim desteğinin ise uzatılmayacağını, 'Üretim Sürecine Katılım' adı verilen yeni bir destek programını devreye alacaklarını açıkladı. Bilgin'in anlatımına göre yeni destek programında hem eleman temin edilecek hem de işçinin 3 ay ücret ve primlerini, sigortasını devlet karşılayacak. Zorunlu istihdam süresi ise 1 yıl olacak.