Büyükelçi Flake, Erdoğan'ın ABD ziyaretini teyit etti: 'Resmi açıklama yapılacak'

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bugün İstanbul'da katıldığı bir etkinlikte, Erdoğan’ın ABD ziyaretiyle ilgili resmi açıklamanın kısa süre içinde yapılmasının beklendiğini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bugün İstanbul’da bir otelde bir araya geldiği Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) heyetine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmenin hazırlıklarının sürdüğü bilgisini teyit etti.

T24'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre, Büyükelçi Flake, heyete Erdoğan’ın ABD ziyaretiyle ilgili resmi açıklamanın kısa süre içinde yapılmasının beklendiğini söyledi. Flake, Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili resmi açıklamanın henüz neden yapılmadığına ise şu şekilde açıklık getirdi: “Bir ziyaret öncesinde iki taraf önce bir tarih üzerinde anlaşır sonra hazırlıklar başlar. Ziyarete ilişkin resmi açıklama ise ziyarete yakın bir tarihte yapılır. Bu Türkiye’ye ya da Sayın Erdoğan’ın bu ziyaretine özgü bir durum değil, hep böyle yapılır.”

Ne olmuştu?

ABD yönetiminden, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iptal edildiği iddia edilen 9 Mayıs'taki ABD ziyaretine ilişkin dün bir açıklama gelmişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby'ye ABD Başkanı Biden'la New York'a giderken uçakta, Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyareti sorulmuştu. Kirby "Programlanmış bir şey yok" karşılığını vermişti.

Buna göre, bir gazeteci Kirby’e “İki hafta içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beyaz Saray'ı ziyaret etmesi bekleniyor. Erdoğan geçtiğimiz Cumartesi günü Hamas liderini ağırladı. Bu görüşmelerin konusu olacak mı? Ya da ziyarete gölge düşürür mü?” sorusunu yöneltmişti. Kirby, yanıtında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine ilişkin programlanmış bir şey yok. O nedenle bu konuda bir yorumum yok” ifadesini kullanmıştı.

“Yaptığı görüşmeler konusunda konuşma işini Erdoğan’a bırakacağını” kaydeden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı, “Hamas’a, kim olduklarına ve neyi temsil ettiklerine ilişkin tutumumuz konusunda çok net olduk. Bu konuyu burada bırakıyorum” demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye geçen cumartesi günü basına kapalı bir görüşme gerçekleştirmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)