'Büyü' bozuldu: Yeni Zelanda'da Omicron patlaması

Pandemi sürecinde virüsün yayılmasının ve ölümlerin büyük ölçüde engellendiği Yeni Zelanda'da Omicron patlaması yaşanıyor. Başbakan JAcinda Ardern, "Yeni bir döneme giriyoruz" dedi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pandeminin başından bu yana alınan sistematik önlemlerle Covid vakalarını ve ölümlerini düşük seviyelerde tutmayı başaran Yeni Zelanda da Omicron etkisinden muaf kalamadı. Ülkede son günlerdeki vaka sayıları rekor seviyelere yükselirken, Başbakan Jacinda Ardern "Daha önceden deneyimlemediğimiz, yeni bir döneme giriyoruz" açıklaması yaptı.

Yeni Zelanda'da Omicron şubat başından itibaren yayılmaya başlarken, son günlerdeki sayılarda üssel bir artış yaşanıyor. Ülkede cumartesi günü 454, pazar günü 810, bugün de 981 yeni vaka tespit edildi. Bu veriler, pandeminin başından bu yana Yeni Zelanda'da tek bir günde tespit edilen en yüksek vaka sayıları olarak kayıtlara geçti. Ülkede şu an resmi verilere göre 4 bin 960 aktif vaka olduğu açıklandı. Uzmanlar ise test sonuçlarının gecikmesi ve sadece semptom gösterenler veya doğrudan temaslı olanlardan test istenmesi nedeniyle, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekti.

Vaka artışıyla birlikte, Başbakan Ardern'den de yeni açıklama geldi. Ülkenin pandemide 'bugüne dek deneyimlemediği yeni bir aşamaya geçtiğini' belirten Ardern, "Pandeminin başladığından beri, iki yıldır ilk kez, Yeni Zelandalıların toplum içinde daha fazla Covid göreceği bir döneme giriyoruz" ifadelerini kullandı. Ardern, "Aksamaların ve riskin yaşanacağı bir dönem olacak; bugüne dek gördüğümüz şeylere benzemeyecek" dedi.

Ardern'in basın toplantısının hemen öncesinde bir muhabirin testinin negatif çıktığı da belirtildi. Toplantı sırasında Ardern'in önündeki koltukların sosyal mesafe için boş bırakılması da, Yeni Zelanda için yeni bir dönemin habercisi olarak yorumlandı. (DIŞ HABERLER)