Bursa'da iptal edilen ihale 342 milyon zamla aynı şirkete verildi

Danıştay'ın iptal kararıyla tekrarlanan Bursa Emek-Şehir Hastanesi metro hattı, aynı şirkete 342,8 milyon lira zamla, 1 milyar 950 milyon 628 bin 508 liraya yeniden ihale edildi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Danıştay tarafından iptal edilen Emek- Şehir Hastanesi metro hattı ihalesinin yeniden Söğüt İnşaat- Taşyapı İnşaat ortaklığına 342 milyon lira zamla 1 milyar 950 milyon 628 bin 508 liraya ihale edildiğini açıkladı.

Bursa Şehir Hastanesi'ne ulaşımın sağlanması amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Emek - Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı'nın yapımı Bakanlar Kurulu kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredilmişti. 6.1 kilometrelik 4 istasyonlu hattın yapımı 2020 ekim ayında 1 milyar 607 milyon 824 bin liraya ihale edilmişti. 2 Nisan'da temeli atılan Emek - Şehir Hastanesi raylı sistem inşasının ihalesi, iki şirkete davet usulüyle yapılmasına itiraz edilmesi sonucunda Danıştay tarafından iptal edilmişti.

600 MİLYON LİRA MALİYET AÇIKLANMIŞTI

Hattın tekrarlanan ihalesi aynı şirkete 342,8 milyon lira zamla yeniden verildi. İhaleye tepki gösteren CHP Bursa İl Başkanı Karaca, AK Partili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın bu hat için 600 milyon lira maliyet hesaplayıp kamuoyuna duyurduğunu hatırlattı.

karaca
Caption

 

1 milyar 600 milyon liraya ihale edilince maliyetin üçe katlanmasına itiraz ettiklerini dile getiren Karaca, bu sefer maliyetin üç kattan fazla olduğunu belirterek, "İhale yandaş şirketlere zam vermek için değil, rekabet oluşturup indirim almak için yapılır. AKP iktidarının ülkeyi ve bütçeyi nasıl kötü yönettiği, halkın parasını nasıl çarçur ettiği, yandaşa nasıl peşkeş çektiği bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmıştır" dedi.

‘DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK AMA DOLAR BAZINDA YÜZDE 14 ZAM YAPILDI’

Melih Gökçek’in başkanlığı döneminde en fazla ihalenin verildiği şirketlerden olan Söğüt İnşaat - Taşyapı İnşaat ortaklığına bugünkü kurla 233 milyon dolara ihalenin yapıldığını aktaran Karaca, “Rekabet koşulları yine oluşturulmadı. Danıştay'ın Kamu İhale Kanunu 21-maddesi kapsamında yapılamayacağına hükmettiği ihale, açık ihale yerine Bakanlığın yine aynı yöntemde ısrar etmesi nedeniyle yine 21-b'ye dayanılarak yine pazarlık usulüyle yapılmıştır. Değişen hiçbir şey yok ama tekrarlanan bu ihalede ne oldu da dolar bazında yüzde 14 zam yapıldı? Ne oldu da maliyet bizim paramızla 342,8 milyon lira, bugünkü resmi kurla döviz bazında 29 milyon dolar arttı?” diye sordu.

Karaca, ilk ihalede 48 ay süre tanınan proje yapım süresinin, ikinci ihalede normalleştirilerek 24 aya indirildiğini de sözlerine ekledi.