BURÇEP: Derdimiz sadece altın madenleri değil

BURÇEP, Tümad Madencilik tarafından yapılmak istenen tesise yönelik Balıkesir Valiliği tarafından verilen "ÇED gerekli değildir" kararının iptali için görülen duruşma öncesi açıklama yaptı.

BURÇEP üyeleri duruşma öncesi açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) Tümad Madencilik tarafından Balıkesir'in İvrindi ilçesi Değirmanbaşı ve Küçükılıca mahalleleri bölgesinde yapmak istediği mıcır kırma eleme mobil tesisine Balıkesir Valiliği'nin verdiği "ÇED gerekli değildir" kararının iptali için dava açtı.

Bugün görülen duruşma öncesi açıklama yapan BURÇEP üyeleri, "BURÇEP sadece Tümad'a değil, doğayı katleden, dönülmez zararlar veren tüm projelere karşı itirazını dile getirmeye devam edecek" dedi.

'BİLİRKİŞİ DOSYAYI BİR BÜTÜN OLARAK İNCELEMEDİ'

Tesisle ilgili sürecin anlatıldığı basın açıklamasında "Her ne kadar proje adında sadece İvrindi ilçesi telafuz edilmiş ise de söz konusu maden sahası Burhaniye ilçe sınırları içinde de yer alıyor ve Burhaniye’nin kırsal mahallelerine çok yakın bulunuyor. Başından beri, yaratacağı geri dönülemez zararlar nedeni ile itirazlarımızı dile getirdiğimiz projeye ek olarak, yalıtım amacı ile kullanılacağı belirtilen mıcır kırma eleme mobil tesisi için de Balıkesir Valiliği tarafından 'ÇED gerekli değil' kararı verildi. Bu karar üzerine açtığımız iptal davasında yapılan keşif sonucunda ne yazık ki bilirkişi heyeti, dosyayı asıl proje ile bir bütün olarak  incelemedi, mobil kırma eleme tesisi hakkında da kanaatimizce oldukça eksik değerlendirmelerde bulundu" denildi.

'DERDİMİZ İÇME SUYUMUZDUR, KÖYLÜMÜZDÜR'

Duruşmanın duyurusu için sosyal medyada yaptıkları çalışma sonrası yerel medyada hedef haline getirildiklerini anlatan BURÇEP üyeleri, "Edremit’ten yayın yapan bir internet gazetesi BURÇEP’İ de hedef göstererek 'Dertleri altın madenleri' başlıklı bir haber paylaştı. Haberin zamanlaması, bu ve benzeri haberleri kimin, kimlerin yaptırdığı hakkında ciddi ip uçları veriyor. Satır satır değerlendirilmeyi hak edecek ciddiyette görmediğimiz haberin başlığı  ve hatta sadece başlığı doğru ve fakat eksik. Derdimiz, devlete beyan ettiği kazanç üzerinden sadece yüzde 1 vergi veren (umarız veriyorlardır)  altın madencileridir. Derdimiz, maden alanının hemen dibindeki içme suyumuz Düdüklü’dür. Derdimiz, Tümad’ın yanı başında doğru tarım yapan ve hiçbir yerde yetişmeyen Badalan fasulyesini üreten köylülerimizdir. Derdimiz, sadece altın madenleri de değil" dedi. BURÇEP üyeleri, açıklamanın sonunda her şeye rağmen dertlerini tüm şeffaflığı ile anlatmaya devam edeceklerini söyledi. (YURT HABERLER)