'Bugün Mona Lisa grevde'

Fransa'da emeklilik yaşını 64'e çıkaran "reform"u protesto eden çalışanlar yarın 10'uncu kez genel greve gidiyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi Louvre da grev kapsamında kapandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran sosyal güvenlik "reformu"nu protesto eden çalışanlar, 10'uncu büyük genel greve hazırlanıyor. 

Grevler nedeniyle çöp dağlarının oluştuğu, protestoların çatışmaya dönüştüğü ülkenin sembollerinden, dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi Louvre da kültür çalışanları tarafından bu sabahtan itibaren kapatıldı.

VOA'nın haberine göre sabah saatlerinde CGT-Culture ve SUD Culture Solidaires sendikaları ortak bir basın açıklaması yayınlayarak "Louvre müzesinin sabah saat 9'dan itibaren sendikalar arası müze personelinin inisiyatifiyle kapalı olduğunu" duyurdu.

Louvre yetkilileri, grevden habersiz müze girişine giden turistlere, "Bir sosyal eylem nedeniyle müzenin kapalı olduğunu, çarşamba günü yeniden açılacağını" söyledi.

Louvre önünde "Mona Lisa grevde" şarkısı söyleyen ve "Macron, yasanı geri çek" sloganları atan CGT ve Sud Solidaire üyesi kültür çalışanları, yarın yapılacak büyük gösterilere de katılacaklarını belirtti.

Grevi Louvre ve kültür çalışanları yapınca, görüntüler de oldukça renkli oldu. Müze girişini kapatan kültür çalışanlarının taşıdığı en çok dikkat çeken pankart ise Louvre'un en paha biçilmez eseri, Leonarde da Vinci'nin "Mona Lisa" tablosundan uyarlanan pankart oldu. Mona Lisa'yı yaşlandıran ve altına "64 yaşa hayır" yazılan pankartı taşıyan çalışanlar, greve uyarladıkları "Mona Lisa grevde" adlı şarkıyı söyledi. 

Sud Solidaire sendikası temsilcisi Mehena Bealid, bu çalışmayı "Bugün Mona Lisa grevde sloganını seçtik. Çünkü, bugün Louvre ziyaret edilemeyecek. Mona Lisa yaşlandı ve yorgun artık. Hiç değilse o da biraz dinlenebilecek. Onun da 64 yaşa karşı olduğu bir pankart hazırladık. İçinde bulunduğumuz durumu iyi özetliyor" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)