Bu yıl yaşanan futbolda şiddet olayları

Dün akşam hakem Halil Umut Meler'in Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın saldırısına uğraması bu sezon sporda yaşanan ilk şiddet vakası değil.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye, dün geceden beri futbolda şiddeti konuşuyor. Oysa sadece bu yıl içinde Türkiye defalarca sporda şiddeti konuştu. Her olaydan sonra benzer tepkiler gösterildi ancak şiddet devam etti.

Mart 2023: Bursaspor-Amedspor maçında, Bursasporlu taraftarlar "Beyaz Toros" ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın posterlerini açtı. Maçtan önce de Amedspor taraftarları saldırıya uğradı Beyaz Toros ise JİTEM’İN insan kaçırmak için kullandığı araç olarak biliniyor. 90'lı yıllarda binlerce kişi Beyaz Toroslar ile kaçırılmıştı.

Mart 2023: Sivasspor ile Fiorentina arasında oynanan UEFA Avrupa Konferans Ligi son 16 turu rövanş maçında, sahaya giren bir Sivasspor taraftarı İtalyan ekibinin oyuncusu Alessandro Bianco'ya saldırdı. 

Mayıs 2023: 1. Lig'de İzmir takımları Göztepe ile Altay'ın maçı şiddetin gölgesinde yarıda kaldı.
Daha önce konan deplasman yasağının kaldırılması tartışmalarının yaşandığı maç, 20. dakikada taraftarlar arasında çıkan olaylar nedeniyle durdu.  Yaralı taraftarlar olduğu bilgisi üzerine iki ambulans sahaya girdi. Bir süre sonra bir Göztepe taraftarı sahaya atladı ve korner direğini sökerek Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e art arda vurdu. Korner direğinin kırılmasının ardından kaleci Ozan yerde kaldı. Olaylar sırasında Göztepe taraftarı Mehmet Çakır da Altay tribününden atılan havai fişekle ciddi şekilde yaralandı.

Mayıs 2023: TFF Kadınlar 2. Lig B Grubu'nda liderlik mücadelesi veren Konyaaltı Gençlikspor ile Bornova Hitab Spor, 21 Mayıs Pazar günü Bornova İlçe Stadı'nda karşılaştı. Maçı İzmir temsilcisi 3-0 kazandı. Karşılaşmanın bitiş düdüğü sonrasında saha karıştı. Karşılaşma bitiminde galibiyet sevinci için sahaya giren çok sayıda taraftardan bir grup, futbolculara saldırdı. Çıkan arbedede futbolculara tekme ve yumruk atıldı. Polis biber gazı kullanarak taraftarı sahadan uzaklaştırmaya çalıştı. 

Ne olmuştu?

Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, 11 Aralık akşamı 1-1 berabere kaldıkları Rizespor maçının ardından hakem Halil Umut Meler'e yumrukla saldırdı, darbeyle yere düşen Meler bazı kişilerce de tekmelendi.

Maç sonrası sahaya inerek maçın hakemine şiddet eylemine karışan tüm şüpheliler ile sahaya inen taraftarlar hakkında, "6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık" ve "kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama" suçlarından Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Olayın ardından hastaneye giden Koca, emniyet güçlerinin gözetiminde hastanede tedavi gördü. Ardından gözaltı işlemleri hastanede yapılan ve ilk ifadesi hastanede alınan Koca, Ankara Batı Adliyesi'ne sevk edildi. Hakeme saldırıda bulunan ve dün akşam saatlerinde gözaltına alınan K.Ç. ve Ş.Y.Ş. de Ankara Batı Adliyesine getirildi. Bu arada, soruşturma kapsamında 3 kişi daha gözaltına alındı. Koca'nın da aralarında olduğu 3 kişi tutuklandı.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm liglerdeki maçların süresiz olarak ertelendiğini açıkladı. Saldırının Türk futbolunun tüm paydaşlarına yapıldığına vurgu yapan Büyükekşi, şunları kaydetti: "Bugüne kadar hakemleri hedef gösteren, hakemlere yönelik suça teşvik eden herkes bu aşağılık suçun ortağıdır. Kulüp başkanlarının, yöneticilerinin, teknik direktörlerinin, televizyon yorumcularının hakemleri hedef gösteren sorumsuz açıklamaları bugün bu alçak saldırıya zemin hazırlamıştır. Yıllar önce olmuş bazı olayları bugün olmuş gibi sürekli gündeme getiren herkes bu çirkinliğin sorumlusudur. Bu insanlık dışı saldırının sorumluları ve azmettiricileri hakkında devletimizle eş güdümlü olarak hak ettikleri tüm cezai işlemler uygulanmaya başlanmıştır. Sorumlu kulüp, kulüp başkanı, yöneticileri ve Halil Umut Meler'e saldırıda bulunan tüm suçlular, en ağır şekilde cezalandırılacaktır. Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu kararı ile tüm liglerdeki maçlar süresiz olarak ertelenmiştir."