Brüksel'de 'İsrail-Filistin' toplantısı: AB'den barış konferansı planı

AB dışişleri bakanları ile toplantı öncesi konuşan AB Temsilcisi Borrell, İsrail'in Hamas'ı yok etme planına atıfla "Bunun amaç olduğunu söylemek tek taraflı. Böyle çalışamaya devam edemeyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanlarının Orta Doğu'da iki devletli çözümü ele alacakları aylık toplantının girişinde basına açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam eden saldırılarına işaret eden Borrell, İsrail'in Hamas'ı yok etme planının işlemediğine, barış görüşmelerine ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları ile Arap Birliği Genel Sekreterinin de katıldığı toplantıda, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El Maliki de bulunuyor. Toplantı öncesi konuşan Borrell, İsrail'in Hamas'ı yok etme planına atıfta bulunarak, "Hamas'ın yok edilmesinin amaç olduğunu söylemek tek taraflı çünkü bu (Hamas'ın) yeterince zayıfladığı konusunda karar vermeyi İsrail'e bırakıyor. Böyle çalışmaya devam edemeyiz" dedi.

'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME ALTERNATİF YOK'

İsrail'le birlikte var olacak bir Filistin devletinin kurulmasına giden süreci yaratmak için uluslararası çabalar konusunda baskı yapmaya devam etmek istediğini söyleyen Borrell, iki devletli çözümde ısrarcı olunması gerektiğini, başka alternatif bulunmadığını söyledi.

AB dışişleri bakanları toplantısının ana gündemi olan iki devletli çözüm hakkında değerlendirmelerde bulunan Borrell, "Şu andan itibaren barış sürecinden bahsetmeyi bırakarak iki devletli çözüm hakkında daha somut konuşmaya başlamalıyız çünkü barış, ne tür bir barıştan bahsettiğinize bağlı olarak pek çok farklı boyutta olabilir" dedi.

Josep Borrell, iki devletli çözüme İsrail'in karşı olmasını 'kabul edilemez' bulan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile aynı fikirde olduğunu da ifade ederek, "Çözüm nedir? Filistinlileri Gazze'den çıkarmak mı, hepsini öldürmek mi? Halihazırda 25 bin kişiye yapılan gibi mi? Bunların yüzde 70'i kadın ve çocuk" değerlendirmesinde bulundu. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, iki devletli çözümde ilerleme sağlanması için Arap ülkeleriyle işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

'GAZZE'DE İNSANİ DURUM DAHA KÖTÜ OLAMAZDI'

Konuşmasında, Gazze'de her geçen gün kötüleşen insani duruma da işaret eden Borrell, "Gazze'de insani durum daha kötü olamazdı. Durumun ne kadar kötü olduğunu açıklayacak hiçbir kelime yok. Yüz binlerce insanın barınacak yeri, yiyeceği, ilacı yok ve bombaların altındalar" dedi. Gazze'de her gün öldürülen sivil sayısının çok yüksek olduğunu vurgulayan Borrell, "(Dışişleri bakanları) çok fazla sivil kurban olduğunu kabul ediyor ama sayı ne zaman yeterli olacak?" diye sordu. Borrell, toplantıda Gazze'ye insani yardım girişinin artırılmasını da görüşeceklerini belirterek, mevcut yardım girişinin Filistinlilerin hayatta kalmasını sağlayacak düzeyde olmadığı uyarısında bulundu.

AB'DEN TOPLANTI ÖNCESİ 'BARIŞ PLANI'

Öte yandan, Belçika'nın başkenti Brüksel’deki toplantı öncesinde, AB diplomatik servisinin 27 üye ülkeye gönderdiği müzakere dokümanında, İsrail-Filistin çatışmasında olası bir ‘yol haritası’ da ortaya koyuldu. Buna göre, planın merkezinde AB, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği tarafından organize edilecek ve ABD ve BM’nin de davet edileceği bir ‘hazırlık amaçlı barış konferansı’ düzenlenmesi planı yer alıyor. Konferans, İsrail ya da Filistin katılmayı reddetse de gerçekleştirilecek.

Reuters’ın gördüğünü ifade ettiği belgeye göre, barış planının temel hedeflerinden biri de bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ve bu devletin ‘barış ve güvenlik içinde İsrail ile yan yana yaşaması’ olacak.  (DIŞ HABERLER)