Brezilya'daki darbe girişimi davasında bir sanığa 17 yıl hapis cezası

Brezilya'da Lula'nın devlet başkanı olmasının ardından Kongre binasını basan eski başkan Bolsonaro destekçisi Pereira 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya Yüksek Mahkemesi, 8 Ocak'ta Brezilya Kongresi'ne baskın düzenleyen isimlerden 51 yaşındaki temizlik görevlisi Aécio Lúcio Costa Pereira'ya 17 yıl hapis cezası verdi. Pereira, darbe girişimi davasında hüküm giyen ilk sanık oldu.

The Guardian gazetesinin haberine göre, 14 Eylül Perşembe günü görülen karar duruşmasında kararını açıklayan Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun destekçilerinden olan Pereira'nın kasıtlı olarak Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'yı devirmeye çalıştığına hükmetti. Lula'nın göreve gelmesinden sekiz gün sonra başkent Brasilia'da gösteri düzenleyen isimlerden olan Pereira'nı hapis cezasına ilişkin konuşan Yüksek Mahkeme Hakimi Alexandre de Moraes, 'özgürlük düşmanlarının darbeci saldırıları' için örnek teşkil edecek bir cezayı hak ettiğini söyledi. 

'DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİNİ ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞTILAR'

11 üyeli Yüksek Mahkeme'nin altı üyesinin onayladığı hapis cezası, ocak ayında yaşanan Kongre baskını ve darbe girişimiyle bağlantılı olarak verilen ilk ceza oldu. Mahkeme Başkanı Rosa Weber, ilerleyen aylarda yüzlerce kişinin daha hakim karşısına çıkarılacağını duyurdu. Weber'in paylaştığı bilgilere göre, mahkemeye sunulan kanıtlar, Pereira ve beraberindeki kişilerin, Lula'yı devirmek için askeri bir müdahaleyi tetiklemek üzere Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Kongre'yi bastığını ortaya koydu.

Kararı duyuran Weber, "Bence bu güruh meşru bir şekilde seçilmiş bir hükümeti devirmek için demokratik hukuk devletini ortadan kaldırmaya çalıştı" ifadelerini kullandı. 

Kararın ardından X hesabından açıklama yapan Devlet Başkanı Lula'nın partisi İşçi Partisi (PT) Genel Başkanı Gleisi Hoffman, "Çok yaşan Brezilya demokrasisi! Bu ceza darbeciler ders olsun; çünkü (darbeye) katılan herkes, mali olarak destekleyenler ve darbeyi planlayanlar tespit edilecek ve bu terör saldırılarından sorumlu tutulacak" dedi.

Ne olmuştu?

Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yüzde 50,9, Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde 'darbe' çağrısı yapmıştı. Bolsonaro destekçileri, 8 Ocak'ta da 'darbe' talebiyle slogan atarak polis bariyerini aşıp Ulusal Kongre binasına girmişti.

Kongre ve diğer devlet binalarına yapılan baskına karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan kişilerin sayısının 1800'e ulaştığı bildirilmişti. Devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin etmişti. (DIŞ HABERLER)

 

 



Trial of Brazil’s alleged 8 January insurrectionists opens in supreme court
Read more
Speaking on the television network GloboNews, the commentator André Trigueiro said the court’s judges were fulfilling a historic responsibility by signalling “that what happened on 8 January was utterly abhorrent and can never be repeated”.

Trigueiro said: “These were unprecedented events in our history … which could have led to a coup d’état. Only by a whisker didn’t something worse happen.”

Many in Brazil hope that as well as the rioters, Bolsonaro himself will one day be brought to justice for his alleged role in January’s violence. Critics accuse the far-right populist of inciting the uprising against Lula’s government in an attempt to retain power after losing last October’s election – claims Bolsonaro denies.

Federal police investigators are examining the role Bolsonaro and several close allies may have played in the alleged plot to seize power. Last week it emerged that Bolsonaro’s former aide-de-camp Lt Col Mauro Cid had sealed a plea-bargain deal with police obliging him to provide information in several investigations, including into the attempted coup.