Brezilya'da diktatörlüğe karşı direnişin sembolü Gal Costa hayatını kaybetti

Brezilya'daki sanat akımı Tropicalia'ya yaptığı katkılarla tanınan Gal Costa, 77 yaşında hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da diktatörlüğe karşı dik duruşun sembolü olan müzisyen Gal Costa, 77 yaşında hayatını kaybetti. Brezilya'daki sanat akımı "Tropicalia"ya yaptığı katkılarla tanınan Costa, askeri diktatörlük sırasında yaptığı müzikle isyanın sesi olmuştu.

Artı Gerçek'in aktardığına göre, son olarak geçirdiği bir ameliyatla burun boşluğundaki bir nodülün çıkartılmasının ardından, doktorların dinlenme tavsiyesinde bulunması nedeniyle Sao Paulo'daki Primavera Sound Festivali'nde vereceği konseri ertelenen Costa'nın, aralık ayında turnesine devam etmesi planlanıyordu. 

Esas adı Maria das Graças Penna Burgos olan Gal Costa, 26 Eylül 1945 yılında Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Salvador şehrinde doğdu ve müzik kariyerine 1960 yılında şarkıcı Caetano Veloso ile tanıştıktan sonra başladı. Bethânia, Gilberto Gil ve Tom Zé ile birlikte, Tropicalia hareketinin kurucu figürlerinden biri haline geldi. Üçlü, Bahia eyaletinden bir şarkıcı dalgasına da öncülük ettiler. Yerel halk ve Afro-Brezilya geleneklerini yurtdışından gelen psychedelic rock etkileriyle birleştiren Tropicalia, o zamanlar Brezilya'nın askeri diktatörlüğüne karşı çıkan politik dili yüksek bir hareketti.

Ölüm haberinin ardından bir çok önemli sanatçı ve politikacı taziye mesajlarını paylaştı. Yakın bir tarihte cumhurbaşkanı seçilen Luiz Inacio Lula da Silva, "Costa'nın dünyanın en büyük şarkıcılarından biri" olduğunu söyledi. Lula, "O, Brezilya kültürünü bütün gezegene yayan ve tanıtan en büyük sanatçılarımızdan biriydi. Yeteneği, tekniği ve cüretkarlığı kültürümüzü zenginleştirdi ve yeniledi, O, milyonlarca Brezilyalının hayatını şekillendirdi ve orada yer edindi" ifadelerini kullandı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)