Brezilya'da Devlet Başkanı Bolsonaro'nun dokuz suçla itham edildiği rapor parlamentoda onaylandı

Brezilya'da Covid-19 salgını ile mücadeleye ilişkin soruşturmayı yürüten Senato komisyonu, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun dokuz ayrı suçla itham edildiği raporu onayladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Covid-19 salgınıyla mücadelede ihmalkar davranıp davranmadığını araştırmak için kurulan Senato Araştırma Komisyonu, Bolsonaro'nun dokuz suçla itham edildiği raporu onayladı. Komisyon'da dörde karşı yedi oyla kabule dilen raporda Bolsonaro'ya cinayet, insanlığa karşı suç, kamu sağlığı önlemlerinin ihmali gibi dokuz ayrı suçlama yöneltiliyor.

Rapor, devlet başkanı hakkında cezai işlemlerin başlaması talebiyle Cumhuriyet Başsavcısı Augusto Aras ile Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes'e sunulacak. Bolsonaro hakkında Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na da şikayette bulunulacak. Raporda, Bolsonaro'nun yanı sıra aralarında devlet başkanının oğullarının, eyalet valilerinin ve eski sağlık bakanının da bulunduğu 80 kişi suçlanıyor.

Senato raporunda Bolsonaro'nun salgın sürecinde halkı sosyal mesafe ve maske kurallarına uymamaya teşvik ettiğine, kalabalıkların biraraya gelmesini teşvik ettiğine dikkat çekiliyor; devlet başkanının 'sürü bağışıklıklığı' teziyle halk sağlığı yerine ekonomiye öncelik veren siyasi bir karar aldığı vurgulanıyor. 

Raporda, Bolsonaro'nun yanlış bilgi yaymak için kullanmakla suçlandığı sosyal medya hesaplarının süresiz olarak askıya alınması da talep edildi. (AA)