Borsanın dört gözle beklediği 'yabancı' nerede kaldı?

Ekonomi uzmanı Alaattin Aktaş, yabancı yatırımcıların Türkiye'de yatırım yapmak için temkinli davrandıklarını, ekonominin rahatlamasını sağlayacak bir patlama yaşanamadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ekonomik verilere göre, 15- 22 Aralık haftasındaki 140 milyon dolarlık net yabancı sermaye girişi, son beş haftalık dönemin en düşük net girişine işaret ediyor. Uzmanlar ekonomik göstergeler konusunda temkinli davranan yabancı yatırımcıların içlerinin rahat olmadığını belirtiyor.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, "Yabancı geliyor gelmeye de, temkini elden bırakmadan..." başlıklı yazısında bu durumu şöyle değerlendirdi: 

"Herkes kendi hesabını yapıyor, para kazanabileceğini gördüğü yere gidiyor. Yabancı yatırımcı da son sekiz haftadır kesintisiz olarak para getiriyor. Ama temkini elden bırakmıyor.

Yabancılar 3 Kasım’da biten haftadan başlayarak 22 Aralık’ta biten haftaya kadar olan dönemde 1.9 milyar dolarlık hisse senedi yatırımı yaptı. Bu dönemde devlet iç borçlanma senedine yapılan yatırım da 1.5 milyar dolar oldu. Yani bu sekiz haftada net 3.4 milyar dolarlık döviz girişi gerçekleşti.

Bu veriler fiyat ve kur hareketlerinden arındırılmış net tutarları gösteriyor. Verilerin kaynağı Merkez Bankası.

İÇLERİ RAHAT DEĞİL

Yabancı gelsin istiyoruz, çünkü onların getireceği dövize ihtiyacımız var, hem de çok, her ne kadar tuhaf açıklamalarla aksi söylense de...

Dövizin gelmesini sağlayacak şekilde faizi artırıyoruz. İşte politika faizi yüzde 42.5, muhtemelen ocakta yüzde 45’i de göreceğiz; gösterge faiz de yüzde 38’e yakın ve politika faizi paralelinde seyrediyor.

Faiz şahane de gelecekte ne olacağına dönük kaygılar yok mu, işte o yüzden yabancı girişinde döviz yönünden en azından bir süreliğine rahat nefes almamızı sağlayacak bir patlama göremiyoruz. Şimdilik ufak ufak geliyorlar.

Hisse senedi piyasası ise çok farklı tabii ki. Orada karar vermeyi etkileyen bir dizi başka etken var. Belki bu fiyatları alım için yeterli görmüyorlar, belki bu döviz kuruyla girmeyi... Belki ekonominin yeterince büyüyemeyeceğini ve şirketlerin geleceğinin parlak olmayacağını varsayıyorlar. Dedim ya bu konuda kararları etkileyecek çok sayıda etken söz konusu olabilir.

Ama şu gerçek dikkat çekici. 15- 22 Aralık haftasındaki 140 milyon dolarlık net giriş, son beş haftalık dönemin en düşük net girişine işaret ediyor. Bir gerileme eğilimi mi yaşayacağız, bunu bir süre sonra görürüz." (HABER MERKEZİ)