Borsada devre kesici çalıştı: Kayıp yüzde 5'e ulaştı

BIST 100 endeksi, yaklaşık yüzde 200'lük yükseliş hareketiyle 23 yılın en güçlü performansını sergiledikten sonra 2023'ün ilk ayını yüzde 9,67 kayıpla kapattı. Endeks, şubat ayına da devre kesti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 5 gerileyince devre kesici uygulaması devreye girdi. Devre kesicinin çalışmasının ardından yapılan açıklamada ise "Saat 17:14:58 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, VİOP Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasasındaki (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur." denildi.

Borsadaki bu değer kaybında bankacılık endeksi başı çekerken, endeksteki kayıp ise yüzde 7'yi aştı. İyi gelen bilançolara rağmen bankacılık endeksinin başı çektiği düşüş hareketi daha sonra tüm endekslere yayıldı.

Bir süredir tavan serisini sürdüren halka arz hisseleri de bugün endeksteki düşüşe eşlik etti. Uzmanlar panik satışı ve kar realizasyonunun endekse hakim olduğunu dile getirirken, yeni gelen yatırımcıların ocak boyunca yaşanan düşüşünün etkisiyle panik yaşamış olabileceğine de dikkat çekiyor. Teknik açıdan 4600 seviyesinin altında kapanış olmadığı takdirde geri gelebilecek tepkiler olabileceğini belirten analistler 4600 altında kapanışta ise düşüş trendinin uzun soluklu sürebileceği uyarısında bulunuyor.

Ancak, bu son düşüşün etkisiyle BIST 100 endeksi bugünde negatif kapanış gerçekleştirirse önceki gün kapanışına (ÖGK) göre 8 gün aralıksız düşmüş olacak. Son 10 yılda ÖGK göre 8 gün aralıksız düşüş ise sadece 1 kez gerçekleşmiş ve o tarihteki toplam düşüş YÜZDE 9,15 olmuştu (2-13 Mayıs 2019). Mevcut düşüş ise son 8 günde %14'ün üzerine çıkmış durumda bulunuyor. (HABER MERKEZİ9