Borsa İstanbul ikinci kez devre kesti

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinde düşüş yüzde 7'ye ulaştı ve endeks ikinci kez devre kesti. İlk devre kesicinin ardından işlemlerin tekrar başlamasından 4 dakika sonra 2. kez devre kesici çalıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinde bugün öğleden sonra düşüş yüzde 5’i aştı ve saat 16.49’da endeks bazlı devre kesici çalıştı. İşlemler 17.19’da yeniden başladı. Ancak kayıplar devam edince Borsa ikinci kez devre kesti ve alım satım işlemeleri durduruldu.

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, günün ilk yarısını yüzde 1,06 değer kaybederek 7 bin 905,37 puanla tamamlamıştı. Uzmanlar, bugün borsadaki sert düşüşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail ve Hamas ile ilgili açıklamalarının etkili olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan Bloomberg, Türkiye'nin enerji alanında İsrail ile işbirliği planlarını askıya aldığını, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Tel Aviv ziyaretinin de iptal edildiğini aktarmıştı.

Ayrıca Türkiye, İsrail ile bir süredir devam eden Akdeniz’de sondaj ve doğalgaz boru hattı ile ilgili çalışmaları da askıya aldı.

ERDOĞAN’DAN HAMAS VE İSRAİL ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada “İsrail'e gitme projemiz vardı, iptal ettik” demişti.

Hamas ile ilgili “Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur” diyen Erdoğan, konuşmasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanhayu ile ilgili şunları söylemişti:

“Ben hayatımda bir kere Netanyahu denen adamın elini sıktım. Türkevi’nde Amerika‘da. İyi niyetimiz vardı. Onu suiistimal vardı. İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal ettik, gitmeyeceğiz. İyi niyetle devam etmiş olsaydı münasebetlerimiz farklı olabilirdi. O da olmayacak. Çünkü iyi niyetimizi suiistimal ettiler.”

BORSA İSTANBUL’DAN AÇIKLAMA

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Saat 16:49:54 itibarıyla endekse bağlı devre kesici tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur.

Pay Piyasasında sürekli işlem yöntemi uygulanan paylar, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, gayrimenkul sertifikalarında ve emtia sertifikalarında saat 17:09:54’de tek fiyat emir toplama, 17:14:54’de eşleştirme yapılacak ve 17:19:54’den itibaren işlemlere kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edilecektir. Pay Piyasasında tek fiyat işlem yöntemi uygulanan paylarda saat 17:09:54’de tek fiyat emir toplama yapılacak ve 17:19:54’den itibaren seans kaldığı yerden devam edecektir. Varant, sertifika, BYF, yeni pay alma hakkı kuponu ve yeni pay alma hakkından arta kalan birincil piyasa sıralarında işlemler 17:19:54’den itibaren kaldığı yerden sürekli işlem ile devam edecektir.

VİOP’taki Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmeler ile BAP Pay Repo Pazarı’nda işlemler saat 17:19:54’de yeniden başlayacaktır.”

İKİNCİ KEZ DEVRE KESTİ

Borsa İstanbul ikinci kez yaptığı açıklamada, "Saat 17:23:13 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin ikinci seviyesi tetiklenmiş ve Pay Piyasasındaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki (VİOP) Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasasındaki (BAP) Pay Senedi Repo Pazarında işlemler geçici olarak durdurulmuştur. 

Pay Piyasasında varant, sertifika ve yeni pay alma hakkı kuponu sıralarında işlemler bugün yeniden başlatılmayacak, diğer işlem sıralarında saat 18:01'de kapanış seansı ile yeniden başlatılacaktır. 

VİOP Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde işlemler sürekli işlem yöntemiyle saat 18:08'de yeniden başlatılacaktır. BAP Pay Repo Pazarı'nda işlemler bugün yeniden başlatılmayacaktır" dedi.

BORSA GÜNÜ YÜZDE 7'İN ÜZERİNDE DÜŞÜŞLE TAMAMLADI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 7,08 değer kaybederek günü 7.424,97 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 565,45 puan gerilerken toplam işlem hacmi 123,2 milyar lira oldu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, bankacılık endeksi yüzde 6,89, holding endeksi yüzde 6,44 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 9,01 ile madencilik oldu.

Analistler, küresel piyasalarda, tahvil piyasalarındaki satış baskısının güç kaybetmesi ve Çin hükümetinin ekonomiyi destekleme konusunda attığı adımlarına karşın Orta Doğu'daki çatışmalara yönelik belirsizliklerin etkilerinin sürdüğünü ifade etti.

Yurt içinde bilanço sezonu nedeniyle hisse ve sektör bazlı hareketliliğin artabileceğini belirten analistler, yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınacak faiz kararı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararının yatırımcıların odağında olacağını belirtti.

AA ANKETİ: POLİTİKA FAİZİ 500 BAZ PUAN ARTIRILACAK

Öte yandan, TCMB PPK toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e çekileceğini tahmin ediyor. 

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)