Bolu’da 33 okul eğitim öğretim yılına yetişmedi

Bolu’da 2021 yılında güçlendirmeye alınan 33 okul binasının tamamlanamaması nedeniyle yüzlerce öğrenci, başka okullarda eğitim öğretim dönemine başladı.

Google Haberlere Abone ol

Ahin Aslan

BOLU - Bolu’da 2021 yılında 40 ilk ve orta dereceli okulda başlatılan güçlendirme çalışmaları, yalnızca yedi okulda tamamlandı. Geriye kalan 33 okulun ise akıbeti belirsizliğini korurken tadilat aşamasındaki okullara gidemeyen öğrenciler, farklı okullarda eğitim-öğretime devam edecek.

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, kentte 46 okulun yapılan incelemeler sonucunda pandemi döneminde güçlendirmeye alındığını ancak bu sürecin iyi planlanmadığını söyledi.

58 MİLYON TL’YE 20 OKUL GÜÇLENDİRİLDİ

99 yılında yaşanan Düzce Depremi’nin ardından Bolu’da birçok okul binası hasar gördü. Depremde hasar gören 20 okul, 2020 yılında güçlendirmeye alındı. Binaların onarımı için İl Özel İdaresi ihaleye çıktı. Ancak yapılan ihaleler, bazı teknik ve ekonomik şartlar nedeniyle iptal edildi. Yapılan ihale görüşmelerinin ardından 58 milyon TL bütçe ile yalnızca 20 okul binasının güçlendirmesi tamamlanabildi.

2021 yılında 40 ilk ve orta dereceli okulda daha güçlendirme çalışması yapılmasına karar verildi. Gerekli ödeneklerin tahsis edilmesinin ardından 40 okulun proje revize işlemlerine başlandı ancak teknik sorunlar nedeniyle 2021 yılında yalnızca yedi okul binası ihale edildi. Geri kalan 33 okul binası, proje revize işlemlerinin tamamlanmasının ardından 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren ihaleyi alan firmalara teslim edildi.

Haziran ayı itibariyle güçlendirmeye alınan 33 okulun birçoğu için yapılan ihaleler iptal edildi, projelerde teknik sorunlar ortaya çıktı. Bolu Valiliği, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla bu okullardaki öğrencilerin bölgeye en yakın okullara nakledileceğini kaydederken, yıkılacak ve güçlendirilecek okullarda öğrenim gören öğrenciler için ücretsiz taşıma sağlanacağını aktardı.

Zehra Kulalı Gezici

‘SÜREÇ İYİ PLANLANMADI’

Güçlendirme çalışmalarının zamanında tamamlanmaması nedeniyle öğrencilerin ulaşım ve yemekte sorun yaşayacağını, ebeveynlerin ise etüt merkezi gibi ek masraflarla karşı karşıya kalacağını söyleyen Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, pandemi döneminde kentte 46 okulun güçlendirmeye alındığını ancak bu sürecin iyi planlanmadığını söyledi.

Güçlendirme çalışmalarının devam ettiği 33 okula ait öğrencilerin, başka okullara nakledildiğini belirten Gezici, yaşanan sorunun Bolu’nun bütün eğitim kurumlarına yayıldığını ifade etti.

‘2 YILA YAKINDIR TADİLATI DEVAM EDEN OKULLARIMIZ VAR’

Binaların, kasım ayındaki ara tatilde tamamlanamayacağını kaydeden Gezici, “Bununla birlikte Vali Erkan Kılıç yaptığı açıklamada, okulların birinci ara tatilde teslim edileceğini söylese de iki yıla yakındır tadilatı devam eden okullarımız var. Bu okulların çoğunda ikili öğretime geçildi” dedi.

Ekonomik krizde evlerinden uzaklaşan öğrencilerin ulaşım ve yemek sorunlarının ortaya çıktığına dikkat çeken Gezici, “Ekonomik krizin derinleştiği bu süreç, ailelerin oldukça zorlanacağı bir dönem. İkili öğretim zaten karşı çıktığımız bir durum. Saatleri itibariyle öğrenme durumunu olumsuz etkileyecek, çalışan ebeveynler için özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerimiz için velilerimize ayrıca etüt merkezi gibi ek masraf ortaya çıkaracak” diye konuştu.