Bolsanaro, ABD'de kalmak için turist vizesine başvurdu

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsanaro, ABD'de kalmak için 6 aylık turist vizesine başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, diplomatlara verilen A-1 vizesinin süresinin dolmasının ardından ABD'de kalmaya devam etmek için 6 aylık turist vizesine başvurdu. Destekçilerinin 8 Ocak'ta düzenlendiği Kongre baskının ardından Bolsonaro hakkında, 'hükümeti devirme teşebbüsü' suçlamasıyla soruşturma yürütülüyor. 

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan ve Brezilya vatandaşlarıyla çalışan bir hukuk firması, Bolsonaro'nun 6 aylık turist vizesine başvurduğunu duyurdu. Bolsonaro'nun göçmenlik avukatı Felipe Alexandre, 30 Aralık 2022'den bu yana ABD'de olan eski devlet başkanının ülkede kalmaya devam etmek için vize başvurusu yaptığını doğruladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bolsonaro'nun ABD'deki vize durumuyla ilgili sorulara yorum yapmayı reddetti.

Ne olmuştu?

Lula'nın 1 Ocak'ta gerçekleşen yemin töreninin ardından, 8 Ocak'ta Bolsonaro destekçileri Kongre binasına baskın düzenleyerek, Luiz Inacio Lula da Silva'nın zafer elde ettiği seçimin iptalini talep etti. Bolsonaro'nun bu baskında bir rolü olup olmadığını bulmak için hakkında bir soruşturma açılmıştı. Brezilya'nin eski adalet bakanı Anderson Torres de, ayaklanmanın çıktığı zamanda ABD ziyaretindeydi ve ülkeye geri döndüğünde Kongre baskınında 'ihmali olduğu' gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

'ABD, BİR OTORİTERE SIĞINAK SAĞLAMAMALI'

Brezilya'nın başkentinde bu ay meydana gelen saldırının ardından, ABD'li 41 Demokrat milletvekilinden oluşan bir grup, Başkan Joe Biden'a Bolsonaro'nun vizesinin iptal edilmesini talep eden bir mektup gönderdi. Mektupta, "ABD, ona veya demokratik kurumlara karşı bu tür şiddete ilham veren herhangi bir otoritere sığınak sağlamamalı" denildi. ABD'nin eski başkanı Donald Trump ile yakınlığı ile bilinen Bolsonaro, eski dövüş sanatları sporcusu José Aldo'nun Florida'daki evinde kalıyor.

Bolsonaro daha önce CNN Brasil'e ocak ayı sonuna kadar geri dönmeyi planladığını ve sağlık nedenleriyle ayrılışını erkene almayı düşündüğünü söylemişti. Bolsonaro'nun senatör olan oğlu, bu hafta sonu düzenlenen bir etkinlikte gazetecilere, babasının Brezilya'ya ne zaman döneceğinden emin olmadığını söyledi. "Yarın olabilir, altı ay sonra olabilir, bir daha geri dönmeyebilir. Bilmiyorum. Rahatlıyor" diye belirtti. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Brezilya Bolsonaro Vize