'Bölgede yatırımı olmayana GES için arazi verilmemeli'

Türk Telekom ve DEDAŞ'a Karacadağ’da GES kurulması için arazi verildi. Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, son dönemlerde Türk Telekom ve DEDAŞ gibi kurumlara Karacadağ’da güneş enerji santrali (GES) kurmak için arazi verildiğine dair basında çıkan haberleri değerlendirdi.

Vural, Türk Telekom ve DEDAŞ'a arazi verilmesinin, 2024’ten sonra yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile Yeşil Enerji üretmeyen Diyarbakır firmalarının ihracatta önlerine engel olarak çıkacağını belirtti. Vural, "Kentimizin toprak büyüklüğü bakımından ülkenin 11’inci ili olmasına rağmen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) büyüklüğünde maalesef 25’inci sıradadır. Ayrıca arazilerimizin neredeyse yüzde 65’i sulanabilir tarım arazisidir. Bu da zaman içinde sanayi yatırımlarının ilimize gelmesi ve gelen sanayi yatırımlarının aynı zamanda harcadıkları enerji kadar Yeşil Enerji üretme zorunda olmaları mevcut arsalarımızın çok dikkatli bir şekilde kullanmamız gerçeğini önümüze koymaktadır" dedi.

Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural

'BÖLGE KAYNAKLARI BÖLGE YATIRIMCISINA TAHSİS EDİLSİN'

Bölgede yatırım yapan yerli veya yabancı işletme ayrımı yapmaksızın, temel kriterlerinin ve odak noktalarının, Diyarbakır veya bölgede yatırım yapılması olduğunu dile getiren Vural, "Bölge kaynaklarının bölge yatırımcısına tahsisi, Diyarbakır yatırımcısına imkanların seferber edilmesi arzuladığımız ve desteklediğimiz bir tablodur. Ancak bölge kaynaklarını kullanmaktan öteye tek bir yatırım kalemi dahi bulunmayan işletmelere kaynakların kullandırılması biz kent dinamikleri ve iş dünyasını rahatsız etmektedir" ifadesini kullandı.

'DİYARBAKIR İHRACATINA TEHDİT'

Vural, şunları söyledi: "Kentimizde hiçbir üretimi olmayan Türk Telekom ve DEDAŞ gibi kuruluşlara GES için arsa tahsisinin yapılması imalat ve ihracatçılarımıza büyük bir zarar verecektir.  Bunlara verilecek her arsamız yeni bir sanayicinin gelmesini ve sanayicilerimizin ihracat yapmasını engelleyecektir. Yıllar boyu yatırım çekme konusunda sorun yaşayan ilimiz gerek yeni OSB alanları gerekse de bunlara Yeşil Enerji sağlamak için kurulması gereken GES endüstri alanları ile önemli bir avantaj yakalama potansiyeli barındırırken bunun harcanmasına izin vermemeliyiz. Kent olarak hedefimiz 2030 yılında kent nüfusunun yüzde 5’inin Yeşil Enerji ihtiyacı giderilmiş OSB’lerde istihdam edilmesidir. Bu konuda herkesi duyarlı olmaya ve sorumluluk almaya davet ediyoruz.”  (HABER MERKEZİ)