Bölge halkı ve Datça Belediyesi'nden başvuru: MUÇEV'i durdurun

Datça Belediyesi ve bölge halkı, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının ardından MUÇEV’le yapılan kira sözleşmelerinin feshini ve sadece MUÇEV’in davet edildiği ihalelerin durdurulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Datça’nın kıyılarının Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Şirketi'ne (MUÇEV) doğrudan kiralanmasının önüne geçen ilgili maddeyi durduran Danıştay kararının ardından bölge halkı ve Datça Belediyesi harekete geçti. Bakanlığa başvuran halk, ihalelerin ve kira sözleşmelerinin iptal edilmesini istedi.

Danıştay, Datça’nın kıyılarının MUÇEV’e kiralanmasına karşı açılan davada bakanlığın kıyıların kiralanması amacıyla pazarlık usulüyle yaptığı ihalelerin dayanağı olan yönetmeliğin ilgili maddesinin yürütmesini durdurmuştu. Bu kararın ardından bakanlık artık tek katılımcının MUÇEV olduğu ihalelerle kıyıları kiralayamayacak.

‘SÖZLEŞMEYİ FESHEDİN’

Datça Belediyesi Başkanlığı’nın 21 Şubat’ta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yolladığı yazıda, Danıştay’ın ilgili maddeyi durdurma kararı anımsatılarak Anayasanın 138’inci maddesi gereğince idarecinin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu ve bu sürenin 30 günü geçemeyeceğine dikkat çekildi. Yazıda Datça’da Kargı Koyu, Ilıca, Kumluk ve Karaincir plajları bulunan sahil kesimlerinin 10 yıllığına MUÇEV’e kiralanmasına ilişkin kararın ve yapılan sözleşmenin feshedilmesi istendi. Ayrıca Datça sınırları içerisinde bulunan tüm sahil ve kıyı alanlarına yönelik gerçekleştirilecek ihalelerin içerik, gün, yer ve saatinin bir ay önceden belediyeye duyurulması talep edildi.

‘MAĞDUR EDİLEN YURTTAŞIM’

Öte yandan bölge halkı da Datça Kaymakamlığı’na başvurarak taleplerini dile getirdikleri yazının bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesini istedi. Yazıya “Datça’da yaşayan ve kıyılardan yararlanmak için, MUÇEV’e kira ödenmesi nedeniyle para ödemek zorunda bırakılarak anayasal hakları ihlal edilip, mağdur edilen yurttaşım” diyerek başlayan bölge halkı, yargı kararını anımsattı. Yazıda “Danıştay kararının uygulanmasının yasal gereği, kıyı alanlarının MUÇEV’e kiralanmasına ilişkin sözleşmelerin feshedilmesidir. Hukuka uygun idare ve hukuk devleti ilkelerinin, yargı kararlarının uygulanmasının gereği olarak, yürütmeyi durdurma kararının uygulanması süresi içinde MUÇEV ile imzalanmış bütün kira sözleşmelerinin iptali yönünde işlem tesis edilmesi zorunludur. Aksine davranış, Danıştay kararının uygulanmaması olacaktır. MUÇEV ile imzalanmış bütün sözleşmelerin iptali yönünde işlem tesis edilmesini ve talebimle ilgili sonucun tarafıma bildirilmesini 4982 sayılı Kanun çerçevesinde talep ediyorum” denildi.

‘İHALE HAZIRLIKLARI DURDURULSUN’

Yazıda özetle şu ifadelere yer verildi: “Yürütmenin durdurulması kararı uyarınca, bundan sonra sadece MUÇEV’in davet edildiği pazarlık usulüyle ihale yapılmamasını, aksi yöndeki bütün ihale hazırlık işlemlerinin durdurulmasını talep ediyorum.
Bugüne kadar yapılmış olan ve mevzuatta dayanağı olmadığı yürütmeyi durdurma kararında belirtilen ihalelere dayanılarak akdedilmiş kiralama sözleşmelerinin iptal edilmesini ve sadece MUÇEV’in davet edildiği pazarlık usulüyle yeni ihale yapılmamasını talep ediyorum.”