Boğaziçi'nde akademisyenlerin nöbeti 218'inci gününde

Boğaziçi akademisyenlerinin her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları eylem 218'inci gününe girdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'nde 2 Ocak 2021'de Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, Bulu'nun görevden alınmasının ardından da devam ediyor. Akademisyenlerin direnişi 32'inci haftasına girdi. Boğaziçililer 218'inci kez bir araya gelerek rektörlük binasına sırtlarını döndüler.

Boğaziçi Direnişi'nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bugün 9 Ağustos 2021, Pazartesi. Boğaziçi Üniversitesi’nde direnişin 32. Haftasına girildi. Bugün direnişin 218. günü. Melih Bulu’nun görevden alınması ve rektör yardımcısı Naci İnci'nin vekaleten rektör olarak atanmasının yirmi altıncı, İnci’nin Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü Öğretim Görevlisi Can Candan’ı görevden almasının yirmi beşinci günü. Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri her iş günü olduğu gibi bugün de #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz diyerek arkalarını 144. kez rektörlük binasına döndüler. Akademisyenler, nöbet boyunca ellerinde "Feyzin Erçin Yalnız Değildir" , “CİTÖK Koordinatörü Cemre Baytok İşine Geri Dönsün” dövizleri ve üzerinde “Can Candan Yalnız Değildir” yazan Can Candan fotoğrafları taşıdılar. Akademisyenler nöbetlerinin ardından Can Candan işten çıkarıldığı gün başlattıkları ve Rektörlük binası önünde gerçekleştirdikleri oturma eylemine devam ettiler.

#İfadeÖzgürlüğüCezalandırılamaz
Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri, Rektörlük Binasına üzerinde “Kayyımlık” yazan bir kağıt astıkları için haklarında disiplin soruşturması açılan öğrencilerinin ifade özgürlüğüne sahip çıkmaya da devam ediyor. Her iş günü gerçekleşen akademisyenler nöbetinin ardından, bir akademisyen üzerinde “Kayyımlık” yazan bir kağıdı, Rektörlük Binasına asıyor. Akademisyenler meslektaşlarının yazı asarken çekilmiş fotoğraflarını, #İfadeÖzgürlüğüCezalandırılamaz ve #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz etiketleri ile sosyal medyada da paylaşarak, protestolarını sanal ortamda da sürdürüyor."

DERSLERİ İPTAL EDİLEN FEYZİ ERÇİN'DEN İKİ DAVA

Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü yarı zamanlı öğretim görevlisi ve avukat Feyzi Erçin, 2 Ocak 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan ve 15 Temmuz 2021’de yine Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınan Melih Bulu’nun yardımcısı ve şu anki Boğaziçi Üniversitesi Rektör vekili Naci İnci’nin önce yaz okulundaki derslerini, sonrasında Güz döneminde açacağı dersleri engellemesini iki dava ile yargıya taşıdı.

2013 yılından itibaren Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümünde Sinema dersleri veren Feyzi Erçin, yaz okulunda açılması engellenen dersine ilişkin davayı 28 Haziran 2021’de, Güz döneminde açılması engellenen üç dersine ilişkin davayı ise 4 Ağustos 2021 tarihinde açtığını açıkladı.

Her iki davanın gerekçelerinin de birbirine benzediğini ifade eden Erçin, idarenin takdir yetkisini doğru kullanmadığını, aldığı kararlarda kamu yararı gözetmediğini ve alanın uzmanı olmayan biri tarafından, bir Fizik profesörü olan Naci İnci tarafından verilen üniversitede ders vermesinin uygun olmadığı kararının fakülte ve bölüm kararları ile çeliştiğini de sözlerine ekledi.

“Bu dava da benzer diğer davalarımız gibi, şu anda yaşanmakta olan süreçte benzer durumlara emsal teşkil edecektir. Bölüm ve fakültelerin özerkliği, rektörün onay mekanizmasını sınırsız kullanmaması gerektiği ve değerlendirmelere getirilecek yasal kısıtlamalar anlamında önemli bir dava olacaktır.” diyen Erçin’e Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri derslerinin iptal edildiği kararının açıklandığı günden beri destek olmaya ve kararı protesto etmeye devam ediyor. (HABER MERKEZİ)