Boğaziçili öğrencilerin ailelerinden 'polis' telefonlarına tepki: Aba altından sopa gösteriyorlar

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolarda gözaltına alınan öğrencilerin aileleri, polis olduklarını söyleyen kişiler tarafından telefonla arandı. Aramalara tepki gösteren aileler, kendilerine gözdağı verilmeye çalışıldığını söyledi. Avukat Tüten Ateş de suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'ne AK Partili Melih Bulu'nun atanmasını protesto eden öğrencilerin aileleri, kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından arandı.

Medyascope'tan Fırat Fıstık'ın haberine göre, korkutulmaya çalışıldıklarını düşünen aileler, eylemlere katılan öğrencilere yapılanları hukuksuz bulduklarını, çocuklarının demokratik tepkilerini desteklediklerini belirtti.

Avukat Tüten Ateş, şu ana kadar aranan kişilerin tamamının, gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin aileleri olduğunu söyledi.

Ateş, gözaltına alınan öğrencilerin aileleri dışındaki kişilerin de aranıp aranmadığına dair net bilgiye sahip olmadıklarını ancak en az 20 ailenin bu şekilde arandığını, aranan kişilerin sayısının sürekli arttığını ve suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.

'GÖZDAĞI VERİR GİBİ, ‘EVLATLARINIZA SAHİP ÇIKIN’ NE DEMEK?'

Polis tarafında arandığını söyeyen Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden bir öğrencinin annesi, şunları anlattı:

“Arayan kişi, polis memuru olduğunu söyledi. Önce ‘Evlatlarınıza sahip çıkın. Yanlış şeyler yapıyorlar’ dedi. Bunun üzerine ben de ‘Kızım üniversite öğrencisi. Kendisi, aklı, vicdanı oturmuş bir birey’ dedim. ‘Evlatlarımız diyorsunuz ama siz benim evladımı hoş bir şekilde almamışsınız, siz kendi evlatlarınıza böyle mi davranıyorsunuz?’ diye sordum. Sonuçta alındıkları zaman bize bilgi verilmesi gerekirdi. Gözdağı verir gibi, ‘Evlatlarınıza sahip çıkın’ ne demek? Böyle davranışlarla gençleri rencide ediyorlar.”

'POLİSİN HAKSIZ YERE KİMSEYE VURMAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİM AMA KIZIM BUNU YAŞADI'

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden başka bir öğrencinin babası, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli olduğunu söyleyen bir kişi tarafından arandığını aktardı.

Baba, “‘Çocuğunuzun karıştığı olaylarından haberiniz var mı?’ diye sordu, ben de ‘Var’ dedim. ‘Çocuklar bizim geleceğimiz, onlara beraber sahip çıkalım’ gibi şeyler söyledi. Ben de ‘Olaylar buraya gelmeden niye açıp da bizi aramadınız?’ diye sordum. Benim kızım iki gün boyunca gözaltında kaldı. Bir hafta geçti, şimdi arıyorlar. Korkutmaya çalıştı genel olarak. Ben kızıma doğruyu öğretmiştim, polisin haksız yere kimseye vurmayacağını söylemiştim ama kızım bunu yaşadı. Bunu söyleyince hiçbir şey söyleyemedi” dedi.

'EYLEMİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUM'

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden bir öğrencinin babası ise şunları söyledi:

“‘Kızınıza böyle böyle oldu, gösterilerde gözaltına alındı, siz nerede yaşıyorsunuz, kızınız şu an nerede?’ gibi şeyler söyledi. Ben Bursa’da yaşıyorum. ‘Çocuklarımızı iyi yetiştirelim’ dedi, ben de ‘Zaten ben iyi yetiştirdim’ diye karşılık verdim. Benim kızım küçük bisküvi paketi için bile çöp kutusu arar, atacak. Aba altından sopa gösterdiklerini düşünüyorum. Ben üç gün boyunca kızımı nezarethanenin, adliyenin önünde bekledim. Yaptıkları eylemi sonuna kadar destekliyorum. Ama şunun altını çizmem lazım, benim kızımın siyasi hiçbir tarafı yok. Sadece haklarını arıyorlar, demokratik tepkilerini gösteriyorlar.”

Bir Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi de, “Babamı aradılar ve iki kişi konuştular. Bu aramanın, yeni kurulan bir birim tarafından yapıldığını söylediler. Olaylar arttığı için kurulmuş. Babam da yanlış yaptıklarını söyledi, ‘Ben çocuğumun arkasındayım’ dedi ve kapattı” diye konuştu.

HABERİN TAMAMI