Boğaziçi Üniversitesi 277 kadın öğrenciyi 'KYK yurduna göndereceğiz' diye yurttan çıkardı, KYK üniversiteyi yalanladı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Yurdu'na yerleştirilen 277 kadın öğrencinin konaklama hakkının geri alındığını ve KYK yurduna yerleştireceğini duyurdu. KYK, üniversite yönetimini yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

Ahmet Serdar Ünal

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'nde yurt krizi büyüyor. Kayyım rektör Naci İnci yönetimindeki üniversite geçtiğimiz hafta 900 öğrencinin yurtsuz kalmasıyla gündeme geldi. Üniversite yönetimi dün yaptığı açıklamada yurda kabul edilmiş 277 kadın öğrencinin barınma haklarının geri alındığını duyurdu.

ERKEK YURDU YAPILACAK

Üniversite yönetiminin yurtta konaklama hakkı kazanmış öğrencilere yolladığı bilgilendirme mailinde, "Ön yerleştirme sonuçlarına göre Kandilli yurduna yerleştirilmesi öngörülen kız öğrencilerimizden KYK başvurusu olanların tamamı Acıbadem ve Anadolu Hisarı'nda bulunan KYK yurtlarına transfer edilecektir. 530 kişilik Kandilli yurdumuzun tamamı erkek öğrencilerimize tahsis edilecektir" denildi.

Geçtiğimiz hafta Kandilli Yurdu'na yerleştirilmiş ve karardan etkilenen bir öğrenci şunları söyledi: "Bir sürü arkadaşıma yurt çıkmadığı için üzülüyordum ama çözümü bu olmamalıydı. Ben KYK yurduna başvurmamıştım. Önümüzdeki hafta dersler başlıyor diye İstanbul'a gelmek için biletimi bile aldım. Ancak geldiğimde kalacak yerim olmayacak. Okul yönetimi bize ne olacağını söylemiyor. Son dakikada karar değiştiriyorlar. İnanılmaz bir plansızlık söz konusu."

Üniversite tarafından yapılan açıklamada ayrıca yurtlarda kapasite artırma çalışmalarının devam ettiği belirtilerek "Değişikliğe gidilen yurtlarımız 15 Ekim itibariyle hazır olacağından İngilizce Hazırlık eğitimleri bu tarihe kadar online olarak devam edecektir" denildi. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Twitter'da karara tepki gösterdi.

KYK: İNŞALLAH BU KAFADAN ÇIKARLAR 

Boğaziçi Üniversitesi'nin açıklamasının ardından aradığımız  Anadolu Hisarı KYK Yurdu yetkilisi, kendilerine böyle bir bilgilendirme gelmediğini belirterek, "Burası devlet yurdu ve öğrencilerimiz çoktan belli oldu; yerleştirmeleri yapıldı. Ayrıca bizim misafirhanemiz de yok. Bu açıklamayı neye dayanarak yaptıklarını bilmiyoruz. Sabahtan beri veliler arıyor, herkes çok öfkeli. İnşallah üniversite yönetimi bu kafadan çıkar" dedi.

ÖĞRENCİLER ENSAR VE TÜRGEV'E YÖNLENDİRİLİYOR

Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğü'nün sitesine giren öğrenciler "Özel yurtlarda barınmak isteyen öğrencilerimiz mezun dernekleri ve vakıflarımızın sağladığı yurt desteklerinden faydalanabilirler" duyurusu ile karşılaştı. Üniversitenin, öğrencileri yönlendirdiği Boğaziçi Yöneticiler Vakfı, mail yoluyla kendilerine başvuran öğrencilere Ensar ve Türgev gibi vakıfların yurtlarını önerdi.

Yine Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğü'nün yönlendirdiği, kayyım rektör Naci İnci'ye yakınlığıyla bilinen BURA derneğinin internet sitesinde şu açıklamaya yer verildi: "Kıymetli Öğrencilerimiz, BURA Boğaziçi Üniversiteliler derneği olarak kalacak yer arayışlarınızda sizlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu amaçla yurt hizmeti veren bazı kurumlarda Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine kontenjan ayrılmasını sağladık. Anadolu yakasında başvurabileceğiniz özel yurtlara aşağıdadır:

  • İlim Yayma Cemiyeti Çamlıca Erkek Yurdu
  • İlim Yayma Cemiyeti Beykoz Erkek Yurdu
  • Türgev Zekiye Gönenç Kız Yurdu

 

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi'nin, 6 Eylül günü duyurduğu yurt yerleştirme sonuçlarının ardından bu yıl hazırlık sınıfında eğitim görecek 900 öğrencinin açıkta kaldığı bilgisi gündem olmuştu. Okul yönetimi, çıkan haberleri yalanlarken Gazete Duvar'a şu açıklamayı yapmıştı: "Hazırlık başvuru sayısı bu yıl 1475 öğrencidir. Kandilli yurduna 550 kişi yerleştirdik ama bu ön yerleşim sayısıdır. Hazırlık sınavından sonra direkt bölüme başlayacak öğrenciler de olacağından boş kalan kontenjanlara yeniden yerleştirme yapılacaktır."

Ancak üniversite yönetiminin hesaplamasına göre, açıkta kalan tüm öğrencilerin yurtta kalabilmek için hazırlık sınavını geçmesi gerekiyor.