Boğaziçi eylemlerine 'Kabe fotoğrafı' soruşturması, 4 öğrenci gözaltına alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Boğaziçi Üniversitesi'ne Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı öğrencilerin yaptığı eyleme, "Boğaziçi Üniversitesi önünde Kabe fotoğrafının yere serilmesi" gerekçesiyle resen soruşturma başlattı. Savcılık, soruşturmanın "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan açıldığı duyurdu. Boğaziçi öğrencileri, en az iki arkadaşlarının darp edilerek gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltı sayısının 4'e yükseldiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- AK Partili Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atanmasının ardından başlayan ve haftalardır süren eylemlere ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "Kabe fotoğrafı" soruşturması başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nun başlattığı soruşturmanın "Boğaziçi Üniversitesi önünde Kabe fotoğrafının yere serilmesi" olayına ilişkin olduğu açıklandı. Savcılığın soruşturmayı "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan açıldığı ifade edildi.

'REKTÖRLÜK DE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTI'

Akşam saatlerinde Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün de 'açık alana yerleştirilen Kabe görseliyle ilgili' idari soruşturma başlattığı açıklandı. 

'EN AZ İKİ ÖĞRENCİ GÖZALTINDA'

Öğrenciler, Twitter'daki 'Boğaziçi Dayanışması' hesabından arkadaşlarının Güney Kapı önünde darp edildiğini ve en az ikisinin gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltı sayısının 4'e yükseldiği öğrenildi. Öğrenciler gözaltıların ardından sosyal medya hesaplarından "Öğrencilerin yükselen sesini baskıyla, soruşturmayla, gözaltılarla bastırabileceğinizi sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Üniversitelerimizde ne ihbarcılara ne kolluk kuvvetlerine yer yok! BOĞAZİÇİ ÖZGÜR KALACAK!" mesajını paylaştı.

'DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ: YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIZ

Öte yandan öğrencilerin hedef gösterilmesine neden olan 'Kabe fotoğrafı' olayıyla ilgili tartışmaya Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı. Erbaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda öğrenciler hakkında yasal yollara başvuracaklarını söyledi: "Boğaziçi Üniversitesi önünde Müslümanların mukaddes mekanı, kıblemiz Kabe'ye ve İslami değerlerimize yönelik yapılan hadsiz saldırıyı kınıyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak konunun takipçisi olacağız ve bu saygısızlığı yapanlar hakkında yasal yollara başvuracağız." 

SOYLU NEFRET SÖYLEMİYLE HEDEF GÖSTERDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 4 öğrencinin gözaltına alındığını teyit etti. Soylu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise nefret söylemi kullanarak öğrencileri hedef aldı, "Boğaziçi Üniversitesi'nde Kabe-i Muazzama'ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı" dedi. (HABER MERKEZİ)