Bodrum’un bu sezonki turist hedefi 1,5 milyon

Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Dengiz, Bodrum’da bu yıl 1,5 milyon turist ağırlamayı hedeflediklerini belirtti. Dengiz, ayrıca deprem nedeniyle iç turizmde azalma beklediklerini söyledi.

Bodrum
Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Turizm sezonun başlamasına sayılı günler kaldı. Türkiye’nin önemli tatil merkezlerinden olan Muğla’nın Bodrum ilçesinde yeni sezona yönelik çalışmalar devam ediyor.

Geçen yıl 1,1 milyon turisti ağırlayan Bodrum’un bu seneki hedefi 1,5 milyon turist. Ancak Maraş merkezli depremler nedeniyle turizmciler, daha çok yurt dışından misafir bekliyor ve iç turizmin olumsuz etkileneceğini düşünüyor.

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz

‘DEPREM İÇ TURİZMİ ETKİLEYECEK’

Bütün olumsuzluklara rağmen rezervasyonların iyi durumda olduğunu belirten Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, sezon açılmamasına rağmen otellerin doluluk oranının yüzde 40’lara vardığını söyledi. Deprem nedeniyle rezervasyonlarda durağanlık yaşandığını ancak iptal olmadığını kaydeden Dengiz, “Birçok olumsuz durumlar karşılaşıyor olsak da bizler elimizden geleni yapıyoruz. Deprem sürecinde rezervasyonlar durdu. İptaller olmadı. Bu, bizler için güzel bir gelişmeydi. Geçen hafta sonu itibariyle İngiliz hava yolu şirketi uçuşlarına başladı ve bu kapsamda ilk İngiliz kafilesi geldi. Her hafta yaklaşık beş uçuş yapılacak. Bununla birlikte Rusya, Polonya ve Almanya’dan uçuşların başlamasını bekliyoruz. Mayıs ayı sonundan itibaren Arabistan bölgesinden de uçuşlar başlayacak. Özellikle İngiltere için eski yoğun taleplerin olduğu günlere dönmesini bekliyoruz” dedi.

Depremin özellikle iç turizmi etkileyeceğini vurgulayan Dengiz, “Sonuçta insanlarda deprem nedeniyle bir tedirginlik var. Bu tedirginlik elbette turizmi olumsuz etkileyecek. Özellikle iç turizmde bunun etkilerini göreceğiz. Biz buna hazırlıklıyız. Mesela iç turizm için hazırladığımız oda sayısını azalttık. Yine depremle ilişkili eylem planları oluşturduk. Diğer doğa felaketleri için de aynı hazırlıkları yaptık; personel eğitimleri, ilk yardım eğitimleri, afet yönetimi eğitimleri verildi. Bu eğitimleri alamayan otel ve işletmeleri de uyarıyoruz” diye konuştu.

‘OTELİ YIKIP YENİSİNİ YAPMAK ÇÖZÜM DEĞİL’

Maraş merkezli depremlerde 23 otel de yıkıldı. Otellerde kalan pek çok kişi de hayatını kaybetti. Deprem ülkesi olan Türkiye’de Muğla’da da aktif durumda dört fay hattı bulunuyor. Dolayısıyla Bodrum’un yapı stoku kadar otellerin dayanıklılığı da önemli soru işareti oluşturuyor.  

Olası bir depremde mevcut otellerin çoğunun dayanıklı olmadığını belirten Dengiz, “Otellerin sağlamlıkları sorunu Bodrum’da da var. Birçok yapı 1990’lı yıllarda yapılmış ve hangi şartlarda yapıldığı beli. Ama bu konu tek başına ele alınacak bir durum değil. Bodrum’da binaların iki katlı olması avantaj sağlıyor. Sadece oteli yıkıp yenisini yapmak çözüm olmaz. Kolektif bir anlayışın ortaya konulması lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, yerel yönetimler ve otelcilerin derneklerinin bu konuda ortaklaşması lazım.  Gerekli projeler olursa turizmciler hayır demez” ifadelerini kullandı.

Bir diğer konu da depremler sonrası otellere yerleştirilen depremzedelere ne olacağı… Dengiz, Bodrum’daki otellerde misafir edilen depremzede sayısının 3 bin 300’den 500’e düştüğü bilgisini vererek kalan depremzedelerin de otellerden tahliye edilerek başka alanlara yerleştirileceğini kaydetti.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Hüseyin Softa

‘UCUZ TURİZM ÜLKESİ OLDUK’

Sezonu değerlendiren Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Hüseyin Softa, Avrupa ülkelerinde Türkiye’ye ilgi olduğunu söyledi. Deprem nedeniyle sektörün etkileneceğini belirten Softa,  “Deprem bu sene turizmi etkileyecek. Deprem nedeniyle şubat ayında hiç rezervasyon almadık. Ama bu süreçte olan rezervasyonlar iptal edilmedi. Bu bizler için önemli bir gelişme oldu. Asıl mayıs itibariyle turizm sezonu başlayacak. Tabi burada seçimler olumsuz bir faktör. Avrupalıların kafasında seçim nedeniyle soru işaretleri var. 14 Mayıs’tan sonra bu sorun da çözülecek” dedi.

Sezon öncesi ulaşım başta olmak üzere birçok güncel sorun olduğunu aktaran Softa, “Bodrum’da yol, ulaşım, su, kalifiye eleman sorunu gibi sorunlar mevcut. Bu sorunların son bulması lazım. Bu sorunlar devam ederse sezon çok zorlu geçer. Bütün zorluklara rağmen bugün konulan hedef hayal değil. 1,5 milyon hedefine ulaşabiliriz” diye konuştur.

Turist sayısından çok nitelikli turistin önemli olduğunun altını çizen Softa, şöyle devam etti: “Personel sıkıntısı yaşıyoruz. Bize olan ilgiyi düşürmüyor bu durum ama gelen turist memnun ayrılmıyor. Bu da daha ucuz turistin gelmesine neden oluyor. Şu anki durum da bunu gösteriyor. Turist olmayınca işletmeler fiyatları indiriyor. Kaliteli turistin gelmesi lazım. Sayısı önemli değil.  Nicelikten ziyade niteliğin artması lazım. Turizm erişilebilirliği kolay, sürdürülebilirliği zor olan bir meslek. Sürdürülebilir olması için de kaliteye ve nitelikli hizmete ihtiyaç var. Strateji ve hedefleriniz olmazsa ucuz turizm ülkesi olursunuz. Bodrum’un gidişatı da bu yönde. Ucuz turizm şehri olma yolundayız.”